*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

18 Ιουνίου

Γιατί έφαγε ... «κόκκινη κάρτα» ο Εφραίμ στη Μονή Βατοπεδίου; Όχι τόσο… «ανθηρές» οι επιδόσεις της Coco Mat!

18 Ιουνίου


*Στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3.092.000 ευρώ φτάνει, όπως μαθαίνω (σ.σ Και διαβάζω....), ο «λογαριασμός» για την «αντιπυρική προστασία δασοκτήματος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου» αλλά και κόκκινη κάρτα στον Ευφραίμ. Και στο δια ταύτα.  Δεν ξέρω ακριβώς τι περιλαμβάνει, ο «λογαριασμός» για την Μονή, αλλά το εν λόγω υποέργο έχει ενταχθεί σε Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Ωστόσο η σχετική προέγκριση διακήρυξης του υποέργου όπως μαθαίνω και ήδη γράφτηκε σε διάφορα ΜΜΕ «σκόνταψε»!!

Εν ήδη με τον Αυγενάκη πλέον εκτός Κυβέρνησης, τα πράγματα «καθυστερούν» ακόμη πιο πολύ από δω και πέρα...

......


*Συγκεκριμένα, στις 24 Απριλίου 2024 εστάλη προς την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ φάκελος της Δικαιούχου Ιεράς Μονής Αγίου Όρους (Ιερά Μονή Βατοπαιδίου) με τον οποίο υποβλήθηκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ζητήθηκε η προέγκριση, προκειμένου να συνεχιστεί η υλοποίηση της πράξης και η ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησής της. Στις 5 Ιουνίου υποβλήθηκαν και συμπληρωματικά στοιχεία από τη Μονή, αλλά και η γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβούλου. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη «τα αποτελέσματα της εξέτασης της νομιμότητας της διαδικασίας διακήρυξης, βάσει του ισχύοντος θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων και τους όρους της απόφασης ένταξης της πράξης, όπως τεκμηριωμένα αποτυπώνονται στη Λίστα Ελέγχου Διακήρυξης», η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών του ΥΠΕΝ (δια του αναπληρωτή Προϊσταμένου Διεύθυνσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Μακεδονίας-Θράκης), κατέληξε ότι «διατυπώνεται αρνητική γνώμη για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία με την οποία θα προκηρύσσονταν το Υποέργο «Αντιπυρική Προστασία δασοκτήματος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου», της Πράξης «Αντιπυρική Προστασία δασοκτήματος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου», συνολικού προϋπολογισμού «3.092.000,00 €» απαλλαγμένου του Φ.Π.Α., καθώς από το σχετικό έλεγχο διαπιστώνονται: Ελλιπής συμπλήρωση των στοιχείων και συμμόρφωση των όσων επισημάνθηκαν από την Υπηρεσία μας με το αριθμ. πρωτ. 247281/28-5-2024 έγγραφο».

.....

*Έτσι, όπως τονίζεται «τα ανωτέρω πρέπει να αποτελέσουν βάση για την ανασύνταξη των τευχών της διακήρυξης, προκειμένου να επανυποβληθούν προς έγκριση». Με άλλα λόγια η Μονή Βατοπαιδίου έλαβε «κόκκινη κάρτα», ωστόσο προφανώς θα επανέλθει…

-Αλλά το ότι με τον γνωστό  Ρουσόπουλο βουλευτή της Ν.Δ. η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν είναι άπαιχτο –και μπράβο και στον Πρωθυπουργό- που τολμάει να «βγάλει» κόκκινη κάρτα σε Εφραίμ και Αρσεένιο;

(σ.σ. Αλήθεια τι κάνουν αυτές οι δυο ψυχές;)

 .......


*Αλλάζω θέμα. 

To ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ  είχε αναφερθεί πρόσφατα στην Coco-Mat των αδελφών Ευμορφίδη και στις όχι και τόσο «ανθηρές» οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας τουλάχιστον με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για τη χρήση του 2020.Υπάρχουν όμως και νεότερα καθότι η εταιρεία δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα για τις χρήσεις του 2021 και του 2022. Έτσι, σύμφωνα με τα πιο «φρέσκα» (του 2022), ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος στα 20,99 εκατ. ευρώ έναντι 20,13 εκατ. ευρώ του 2021, με τα προ φόρων και τα καθαρά αποτελέσματα να «γυρνάνε» σε κέρδη από ζημιές.

....

*Έτσι, τα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 173.543 ευρώ από ζημίες 67.340 ευρώ και τα μετά φόρων σε κέρδη 83.406 ευρώ έναντι ζημιών 88.405 ευρώ, ενώ τα EBITDA εμφανίζονται σαφώς βελτιωμένα στα 2,15 εκατ. ευρώ, από 1,25 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος του 2022 ήταν αυξημένος κατά 859.625 ευρώ κυρίως λόγω των αυξημένων πωλήσεων σε ξενοδοχειακούς πελάτες. Το μείγμα των πωλήσεων προς την Ελλάδα ανήλθε σε 66,7%, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό μειώθηκε σε 23,3% και σε Τρίτες Χώρες σε 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Όσο για το κόστος πωληθέντων μειώθηκε σε 49,2% του κύκλου εργασιών από 53,1% το 2021, «βοηθούμενο από τις αυξήσεις τιμών πώλησης που εφαρμόστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022», όπως αναφέρεται.

......

*Τώρα, σχετικά με το ομολογιακό δάνειο των 22,5 εκατ. ευρώ που έχει περάσει στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις λόγω της αθέτησης του προγράμματος αποπληρωμής τον Δεκέμβριο του 2020, μαθαίνω ότι στις 3 Απριλίου 2024 η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία περιόδου ανοχής (Standstill Agreement) με την εκπρόσωπο των ομολογιούχων δανειστών Τράπεζα Πειραιώς «για να συμφωνηθούν νέοι όροι για το ομολογιακό δάνειο». Όσο για τις εκτιμήσεις της πορείας της εταιρείας γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τιμών πρώτων υλών εμπορευμάτων που επιφέρουν άνοδο του λειτουργικού κόστους, αλλά και για τις έντονες πληθωριστικές αυξήσεις, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. 

....

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «η αυξημένη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα και οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες που κατασκευάζονται δημιουργούν προσδοκίες για αύξηση των πωλήσεων σε ξενοδοχειακούς πελάτες». «Σωσίβιο» ο τουρισμός.

(σ.σ. Αλλά στο παραπάνω θέμα θα επανέλθω... )

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »