*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

18 Ιουνίου

Μπράβο στον ΤΟΕΒ Θαλασσιάς Δήμου Τοπείρου: Όλες οι δηλώσεις αραβόσιτου, συμπεριλήφθηκαν στον διασταυρωτικό πληρωμής της συνδεδεμένης!

18 Ιουνίου


-Η απάντηση του Προέδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗ στην ερώτηση Μπαράν Μπουρχάν για τον Έλεγχο των Κοινοτικών Ενισχύσεων

-Για τον δήμο ΤΟΠΕΙΡΟΥ, ο οποίος βρίσκεται σε περιοχή χαρακτηρισμένη με υπόγεια ύδατα κακής ποιοτικής κατάστασης, έστειλε στοιχεία μόνο ο ΤΟΕΒ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ


Ιδιαίτερα θετική για τους παραγωγούς αραβοσίτου Δήμου Τοπείρου, ήταν η απάντηση του Προέδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗ στην ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν για τον Έλεγχο των Κοινοτικών Ενισχύσεων

«Για τον δήμο ΤΟΠΕΙΡΟΥ, ο οποίος βρίσκεται σε περιοχή χαρακτηρισμένη με υπόγεια ύδατα κακής ποιοτικής κατάστασης, έστειλε στοιχεία μόνο ο ΤΟΕΒ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ καταλήγοντας ως εξής:

«Όσες δηλώσεις αραβόσιτου ενέπεσαν στα όρια αυτού του ΤΟΕΒ, συμπεριλήφθηκαν στον διασταυρωτικό πληρωμής της συνδεδεμένης»!

Αναλυτικά η απάντηση του Προέδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗ αναφέρει επί λέξει τα παρακάτω:

Σχετικά με την υπ’ αριθ. 4666/13.05.2024 Ερώτηση, με θέμα «Να ενταχθούν όλες οι εκτάσεις καλλιέργειας αραβοσίτου του Δήμου Τοπείρου στη συνδεδεμένη ενίσχυση», η οποία κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή Ξάνθης κύριο Μπουρχάν Μπαράν, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 963/275934 Υπουργική Απόφαση “Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης για τον αραβόσιτο, στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος - φυτική παραγωγή» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, σε εκτέλεση των άρθρων 32-35 του υπ’ αρ. 2021/2115 Κανονισμού (Ε.Ε.) και του υπ’ αρ. 2021/2116 Κανονισμού (Ε.Ε.) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου”, οι όροι επιλεξιμότητας για τους δικαιούχους της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι:

«Άρθρο 3 Όροι επιλεξιμότητας - Προϋποθέσεις σποράς - Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί, σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ και το άρθρο 32 παρ. 1 υπ’ αρ. 2021/2115 καν. (ΕΕ), που καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.

2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.».

Οι περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς προκύπτουν από τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών πόρων των υδατικών διαμερισμάτων για όλη την χώρα και μας χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

Για τις περιοχές που δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, αλλά στις οποίες υπάρχουν δηλώσεις καλλιέργειας αραβόσιτου, γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η απαίτηση αξιοποιώντας, όπου υπάρχουν, τα δίκτυα άρδευσης των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που εξυπηρετούνται από επιφανειακά ύδατα αντίστοιχης σύστασης (ύδατα σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς).

Στα πλαίσια της παραπάνω προσπάθειας στάλθηκε από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., στις 06/03/2024 και στις 02/04/2024 οδηγία, σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας και φυσικά και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ της περιοχής τους. Ταυτόχρονα στάλθηκε η ίδια οδηγία και σε όλα τα ΓΟΕΒ για τα οποία υπήρχαν γνωστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΓΟΕΒ ΞΑΝΘΗΣ ( £06νοτ63@θίθη6ί. £Γ).

Η συγκεκριμένη οδηγία έλεγε:

06/03/2024: “Στο πλαίσιο της απρόσκοπτης καταβολής ενισχύσεων και προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες και απώλειες στις καταβολές προς τους γεωργούς της χώρας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αραβοσίτου, τομάτας και πορτοκαλιών, αλλά και σε συνέχεια των όσων ορίζει το εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 23-27, παρακαλούμε να προβείτε το συντομότερο δυνατό στην ψηφιοποίηση του περιγράμματος των εκτάσεων που καλύπτονται από τα αρδευτικά δίκτυα των περιοχών αρμοδιότητάς σας. Επιπλέον, σε περίπτωση που διατίθενται ή υπάρχει η δυνατότητα ψηφιοποίησης απαραίτητα στοιχεία είναι οι αρδευτικές διώρυγες, οι αποστραγγιστικές τάφροι και τα κανάλια. Τα στοιχεία αυτά στοιχειοθετούν εξ' ορισμού τα υδατικά σώματα και αναφέρονται στο ΣΣ της νέας ΚΑΠ στα ΚΓΚΠ 4 και ΚΓΠΚ 8. Απαιτούνται για την εφαρμογή του ΚΑΔ 2 (Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής) για την προστασία των Νερών από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης.

Το παραγόμενο προϊόν σε ψηφιακή μορφή πρέπει να είναι της μορφής, κατά προτίμηση, δΗαρβ βίβ (νΗρ) ή άχβ και οπωσδήποτε ενταγμένο στο σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ 87. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την προέλευση των υδάτων που διοχετεύονται μέσω του δικτύου άρδευσης της περιοχής αρμοδιότητας σας 2/04/2024: “σε συνέχεια συνομιλίας μας με αρκετά ΤΟΕΒ ενημερωθήκαμε ότι δεν έχουν λάβει γνώση της παρακάτω δυνατότητας, σε σχέση με στις καταβολές προς τους γεωργούς της χώρας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αραβόσιτου, βιομηχανικής τομάτας και πορτοκαλιών χυμοποίησης, ιδίως για τις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως "ΚΑΚΑ ΝΕΡΑ " καθώς επίσης και ότι αρκετά ΤΟΕΒ δεν υπόκεινται σε κάποια ΓΟΕΒ. Θα παρακαλούσαμε στα πλαίσια, όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει, της απρόσκοπτης καταβολής ενισχύσεων και προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες και απώλειες στις καταβολές προς τους γεωργούς της χώρας, να μεριμνήσετε για την ενημέρωση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ με τη παρακάτω δυνατότητα…”

Στις παραπάνω οδηγίες, από την περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ανταποκρίθηκαν οι ακόλουθοι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ: ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ, ΧΡΥΣΟΧΩΡΙ, ΘΑΛΑΣΣΙΑ, ΟΡΜΕΝΙΟ, ΣΤΕΡΝΑ, ΚΟΜΑΡΑ, ΠΤΕΛΕΑ, ΠΕΤΑΛΟΥ, ΦΕΡΕΣ- ΠΕΠΛΟ, ΔΙΚΑΙΑ.

Συγκεκριμένα, για τον δήμο ΤΟΠΕΙΡΟΥ, ο οποίος βρίσκεται σε περιοχή χαρακτηρισμένη με υπόγεια ύδατα κακής ποιοτικής κατάστασης, έστειλε στοιχεία μόνο ο ΤΟΕΒ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ. Όσες δηλώσεις αραβόσιτου ενέπεσαν στα όρια αυτού του ΤΟΕΒ, συμπεριλήφθηκαν στον διασταυρωτικό πληρωμής της συνδεδεμένης.

Στο σύστημα θα ενσωματώνονται προοδευτικά όλα τα όρια των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που μας αποστέλλονται και καλύπτουν τις προϋποθέσεις, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν προς κάλυψη της συγκεκριμένης απαίτησης επιλεξιμότητας για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ

Εσωτερική διανομή:

-Δ/νση Τεχνικών Ελέγχων

-Δ/νση Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »