*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

14 Μαΐου

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΧΡΟΝΗ! Τους εμφάνισαν...παρόντες, ενώ έστειλαν το emai 19.04 για να είναι και τυπικά απόντες!

14 Μαΐου
-Για αλλοίωση των πρακτικών κατηγορεί τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης Γιάννη Μπούτο η αντιπολίτευση, άνω κάτω και οι μικροπωλητές       
ΡΑΓΔΑΙΕΣ εξελίξεις και πάλι στο Δήμο Ξάνθης μετά από την αυστηρή παρέμβαση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΓΑΠΗ για τη Ξάνθη μας Γιάννη Παπαχρόνη στην εκπομπή «Ανοιχτή γραμμή» του Next tv που «αποκάλυψε» ότι η δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης είχε ΑΠΑΡΤΙΑ χάρις στην ΠΑΡΟΥΣΙΑ των «6» δημοτικό συμβούλων της παράταξης Παπαχρόνη!
Αναλυτικότερα:
Το πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης  με υπογραφή του Προέδρου Γιάννη Μπούτου δείχνει την παράταξη του Παπαχρόνη να...δηλώνει παρούσα στην δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης. Αναφέρει δηλαδή ως  39 παρόντες εκ των οποίων οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου, Μελισσόπουλου, Λύρατζη, ζήτησαν εγγράφως αναβολή του συμβουλίου σε αριθμό 19 δημοτικών συμβούλων.
Με παρούσα λοιπόν την παράταξη Παπαχρόνη ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ το αίτημα αναβολής  των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ η πραγματικότητα ωστόσο είναι τελείως διαφορετική, αφού η δημοτική παράταξη ΑΓΑΠΗ για τη Ξάνθη τους έκανε...ματ στον Μπούτο, αφού έχει στείλει την επιστολή της στις 19.04, μετά το τέλος δηλαδή της δια περιφοράς συνεδρίασης, υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι είναι, ΑΠΟΥΣΑ από τη συνεδρίαση!!! 
Με τον τρόπο αυτό λοιπόν δεν «περνάει» τελικά η αναβολή του θέματος που ζήτησαν οι τρεις παρατάξεις, με 19 υπέρ της αναβολής και 20 (παρόντες)  κατά! Ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα το θέμα δεν θα είχε συζητηθεί και θα έπαιρνε αναβολή για την επόμενη μέρα όπως αυτές ζητούσαν προκειμένου να συζητήσουμε μικροπωλητές και παραγωγούς που και απο τη δική τους πλευρά διατυπώνουν τις ενστάσεις τους, καθως διασκορπίζονται σε τρία διαφορετικά σημεία! Ένα στο υπάρχων παζάρι (μικροπωλητές λιανικού εμπορίου, ρούχα, παπούτσια κλπ), ένα παζάρι στο δρόμο απέναντι απο το κυβερνείο με κλήρωση και πάλι με μικροπωλητές του λιανικού εμπορίου (παπούτσια-ρούχα) και μια λαική με λαχανικά, φρούτα κλπ με τους παραγωγούς, στο χώρο του Κυβερνείου και του  Λημνίου!
ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ...19 ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ;!!!
Επίσης η απόφαση είναι διάτρητη όπως την έχει διατυπώσει ο Γιάννης Μπούτος στο πρώτο σκέλος που αφορά την συζήτηση για το αν το κατεπείγον θέμα το σώμα, ψευδώς αναφέρει ότι η απόφαση λήφθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ ενώ στη πραγματικότητα 19 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της αναβολής!!!
Με λίγα και απλά λόγια στα δια περιφοράς συμβούλια και επειδή δεν γνωστοποιούν δημόσια την βούληση των δημοτικών συμβούλων, άλλα ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και άλλα ....αναγράφουν οι αποφάσεις που υπογράφει ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Μπούτος και άλλα στην ουσία έχουν αποφασίσει οι δημοτικές παρατάξεις.
Διαβάστε και την «καυτή» επιστολή της δημοτικής παράταξης ΑΓΑΠΗ για τη Ξάνθη μας στον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης Γιάννη Μπούτο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣ: ΑΠΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ, ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
«ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 12 ΜΑΙΟΥ 2020.
ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΠΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. ΚΑΚΩΣ ΜΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΑΤΕ ΩΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΜΑΙΛ ΜΑΣ ΗΡΘΕ ΣΤΙΣ 19:04
ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΩΣ ΑΠΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ.
ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ».

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το αριθ.10/12-5-2020 πρακτικό έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης
Αριθ. Απόφασης 48
Περίληψη
Καθορισμός νέου χώρου λειτουργίας παράλληλης υπαίθριας αγοράς του ν.4497/2017 στον Δήμο Ξάνθης
Στην Ξάνθη, σήμερα 12 Μαίου 2020, ημέρα Τρίτη και ώρα έναρξης 17:00 – 19:00 ώρα λήξης, συνήλθε σε έκτακτη, διά περιφοράς συνεδρίαση, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, ύστερα από την αριθμ.πρωτ. 10709/12-5-2020 έγγραφη πρόσκληση τού προέδρου Ιωάννη Μπούτου και υπό την προεδρία τού ιδίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 184 του Ν.4365/2019, το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης Κορωνοϊού COVID 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του», την αριθμ.18318/13-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, την αριθμ.40/-31-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και το άρθρο 67 του Ν.3852/2010 προσαρμοσμένο στις προαναφερόμενες διατάξεις, προκειμένου ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, επί των παρακάτω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, γιατί σε σύνολο 41 δημοτικών Συμβούλων, βρέθηκαν παρόντες 35 δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
1. Μπούτος Ιωάννης
2. Αμβροσιάδης Παναγιώτης
3. Ανταμπούφης Νικόλαος
4. Ασκαρίδης Ηλίας
5. Βογιατζής Κωνσταντίνος
6. Γεωργιάδης Δημοσθένης
7. Γουναρίδης Στυλιανός
8. Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος
9. Διαφωνίδης Χαράλαμπος
10. Ελευθεριάδης Απόστολος
11. Ζερενίδης Ιωάννης
12. Ηλιάδης Θωμάς
13. Θεοδωρίδης Αναστάσιος
14. Ιγιαννίδης Στέφανος
15. Καλογερής Γεώργιος
16. Καμαρίδης Ιπποκράτης
17. Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ
18. Λύρατζης Πασχάλης
19. Μελισσόπουλος Σάββας
20. Μπαντάκ Σιαμπά
21. Μπεκήρ Ογλού Σουά
22. Παπά Σοφία
23. Παπαδάκης Θεοφάνης
24. Παπαδόπουλος Βασίλειος
25. Παπαδόπουλος Κυριάκος
26. Παπαϊωάννου Βασιλική Ανδρονίκη
27. Παπαχρόνης Ιωάννης
28. Παυλίδου Ελισάβετ
29. Σαββίδης Ματθαίος
30. Σταυρακάρας Παναγιώτης
31. Σπανίδης Μιχαήλ
32. Τοπ Σινάν
33. Τσαρεκτσή Τζενάν
34. Ταρενίδης Παναγιώτης
35. Τσακιρίδης Αφεντούλης
36. Φανουράκης Εμμανουήλ
37. Χαριτωνίδου Ειρήνη
38. Χατζηθεοδώρου Γεώργιος
39. Χουσεϊν Ογλού Τιμούρ
ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Καφφετζής Κωνσταντίνος
2. Χασάν Ογλού Φερτούν
(οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη δια περιφοράς συνεδρίαση)
Στη συνεδρίαση δεν παραβρίσκεται ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης
Ο Πρόεδρος Ιωάννης Μπούτος, κήρυξε την έναρξη της έκτακτης, διά περιφοράς συνεδρίαση και αφού αναφέρθηκε στο κατεπείγον της συνεδρίασης λόγω στενών χρονικών περιθωρίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του 3852/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, του άρθρου 184 του Ν.4365/2019, το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης Κορωνοϊού COVID 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του», την αριθμ.18318/13-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, την αριθμ.40/-31-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, ζήτησε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, να αποφανθεί για το κατεπείγον του παρακάτω θέματος της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα και με την αριθμ.πρωτ.ΔΞ.10640/11-5-2020 εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή:
1. Καθορισμός νέου χώρου λειτουργίας παράλληλης υπαίθριας αγοράς του ν.4497/2017 στον Δήμο Ξάνθης
Το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη του
-την εισήγηση του προέδρου,
-τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/10, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει
-το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης Κορωνοϊού COVID 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του»,
-την αριθμ.18318/13-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ,
-την αριθμ.40/-31-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Τη συζήτηση του θέματος που αφορά τον «Καθορισμό νέου χώρου λειτουργίας παράλληλης υπαίθριας αγοράς του ν.4497/2017 στον Δήμο Ξάνθης» λόγω της κατεπείγουσας φύσης του, που προκύπτει από τα στενά χρονικά περιθώρια επίλυσης του ζητήματος.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος, έθεσε υπόψη του σώματος την αριθμ.πρωτ.10692/12-5-2020 εισήγηση – διαβίβαση του Αντιδημάρχου του τμήματος Αδειοδοτήσεων & Εμπορικών Δραστηριοτήτων, η οποία έχει ως εξής:
«Παρακαλούμε για την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιό σας το αργότερο εντός δύο ημερών από την λήψη της συνημμένης εισήγησης του Γεν. Γραμ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, για τον ορισμό και την λειτουργία παράλληλης υπαίθριας λαϊκής αγοράς, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4682/2020. Συγκεκριμένα:
Η λειτουργία της παράλληλης αγοράς με την νυν υπαίθρια λαϊκή αγορά, θα πραγματοποιείται αποκλειστικά επί των οδών που αναφέρονται στο υπ’ αρι. πρωτ. 10642/11.05.2020 έγγραφο του Δήμου Ξάνθης, ήτοι επί της οδού Πανεπιστημίου (από την οδό Βασ. Σοφίας έως το χώρο της Λαϊκής Αγοράς) και του κοινόχρηστου δημοτικού χώρου του «Λιμνίου» από την οδό Βασ. Σοφίας μέχρι έμπροσθεν του δημοτικού κολυμβητηρίου) και ώρες λειτουργίας από 08:00π.μ έως 15:00 μ.μ. για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την έκδοση της σχετικής απόφασης του φορέα. Το μέτρο δύναται να επεκταθεί με απόφαση του ως άνω φορέα για ίσο διάστημα, κατόπιν προηγούμενης έγγραφης ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Ο ως άνω φορέας υποχρεούται να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια των αγαθών, η ασφαλής πρόσβαση των καταναλωτών, η υγιεινή των χώρων και όσα ορίζονται στην αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οι.2345107.04.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β’1210).
Με επιμέλεια του ανωτέρω φορέα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λαμβάνει ευρεία δημοσιότητα, κοινοποιείται στο gen-sec@gge.gr, καθώς και στις τοπικές Αστυνομικές Αρχές και τις λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες»
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Θωμάς Ηλιάδης, Στυλιανός Γουναρίδης, Ελισάβετ Παυλίδου, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ταρενίδης, Ματθαίος Σαββίδης, Αναστάσιος Θεοδωρίδης, Στέφανος Ιγιαννίδης, σύμφωνα με την από 12-5-2020 ηλεκτρονική δήλωσή τους: «Για το παραπάνω μοναδικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Μαΐου, ζητούμε αναβολή της συνεδρίασης και λήψης απόφασης, διότι η πρόσκληση μας κοινοποιήθηκε στις 2 σήμερα το μεσημέρι για συνεδρίαση και λήψη απόφασης δια περιφοράς στις 5 σήμερα το απόγευμα. Επειδή δεν έχουμε θεσμικά καμία ενημέρωση, επειδή δεν συνεδρίασε το τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας και επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό που αφορά την δημόσια υγεία, προτείνουμε η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη την ίδια ώρα. Αν παρόλα τα παραπάνω το αίτημα για αναβολή της συνεδρίασης δεν γίνεται αποδεκτό από το Σώμα, το καταψηφίζουμε διότι: α) η παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 4682/2020 αναφέρεται στην δυνατότητα παράλληλης αγοράς και όχι επέκτασης της υπάρχουσας και διότι, β) ο εισηγητής δεν έλαβε υπόψη του την πρόταση και πρόθεση των μικροπωλητών ότι προτίθενται να παραμείνουν στο χώρο με μείωση κατά 2/3 των πάγκων των, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χώρος μεταξύ των, πλέον των 4 μέτρων και διότι, γ) δεν γίνεται αναφορά στους μικροπωλητές που έχουν άδειες που καταλαμβάνουν τον χώρο και είναι τακτοποιημένοι ταμειακά όσο αφορά τις υποχρεώσεις τους στο Δήμο»
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, Σάββας Μελισσόπουλος, Ειρήνη Χαριτωνίδου, Τιμούρ Χουσεϊν Ογλού, Θεοφάνης Παπαδάκης, Τζενάν Τσαρεκτσή, Σινάν Τοπ, Γεώργιος Καλογερής, Παναγιώτης Σταυρακάρας, σύμφωνα με την από 12-5-2020 ηλεκτρονική δήλωσή τους: «Ζητούμε την αναβολή του Συμβουλίου για μία ημέρα - να πραγματοποιηθεί δηλαδή την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 με την ίδια ώρα έναρξης και λήξης - προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τις αντιπροσωπείες και τους εκπροσώπους όλων των εμπόρων και των μικροπωλητών που εκθέτουν τα προϊόντα τους στο Παζάρι της Ξάνθης, να αποκτήσουμε πληρέστερη ενημέρωση των εναλλακτικών προτάσεων που έχουν να μας καταθέσουν και να καταλήξουμε στην προσφορότερη για όλους λύση, σχετικά με το ζήτημα αυτό».
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ιωάννης Παπαχρόνης, Αφεντούλης Τσακιρίδης, Δημοσθένης Γεωργιάδης, Βασίλειος Παπαδόπουλος, Μιχαήλ Σπανίδης, Χαράλαμπος Διαφωνίδης, σύμφωνα με την από 12-5-2020 ηλεκτρονική δήλωσή τους: «Με τον παρόν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δηλώνουμε ότι απέχουμε από την συζήτηση της εισήγησης του θέματος της έκτακτης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2020 με τίτλο «Λήψη απόφασης για καθορισμό χώρων παράλληλης υπαίθριας αγοράς του ν. 4497/2017 (Α΄171), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4682/20 (ΦΕΚ 76 Α΄) (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Ιωάννης Ζερενίδης)». ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΜΑΣ» 1) Το Υπουργείο Εσωτερικών με την υπ. Αρ. 40 εγκύκλιο του (Α.Π. 20930/31-03-2020) αναφέρει ότι τα συλλογικά όργανα μπορούν να κάνουν, εκτός από συνεδρίαση δια περιφοράς, και συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη. 2) Στη δια περιφοράς διαδικασία αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η φανερή ψηφοφορία και κυρίως η διαλογική συζήτηση. 3) Η επιμονή στη μη διενέργεια τηλεδιασκέψεων, ούτε καν σε επίπεδο παράταξης, μας δημιουργεί απορία και βαθύ προβληματισμό. 4) Επί του συγκεκριμένου θέματος έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως Παράταξη, το οποίο θα επιθυμούσαμε να θέσουμε σε διάλογο, γεγονός που είναι με τις παρούσες συνθήκες της δια περιφοράς συνεδρίασης αδύνατον».
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, Πασχάλης Λύρατζης, Σοφία Παπά, σύμφωνα με την από 12-5-2020 ηλεκτρονική δήλωσή τους: «Ζητούμε την αναβολή του Συμβουλίου για μία ημέρα - να πραγματοποιηθεί δηλαδή την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 με την ίδια ώρα έναρξης και λήξης - προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τις αντιπροσωπείες και τους εκπροσώπους όλων των εμπόρων και των μικροπωλητών που εκθέτουν τα προϊόντα τους στο Παζάρι της Ξάνθης, να αποκτήσουμε πληρέστερη ενημέρωση των εναλλακτικών προτάσεων που έχουν να μας καταθέσουν και να καταλήξουμε στην προσφορότερη για όλους λύση, σχετικά με το ζήτημα αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση ψηφίζουμε ΚΑΤΑ σύμφωνα με το σκεπτικό της αναβολής».
Τέλος ο Πρόεδρος κάλεσε το σώμα να αποφασίσει σχετικά.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ύστερα από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων έχοντας υπόψη του την εν λόγω εισήγηση, καθώς και 1. Της παρ. 1 του άρθρου 8 του νόμου 4682/03.04.2020 «Κύρωση: α) της από 25.2.2020 Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α΄ 42), β) της από 11.3.2020 Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (A΄ 55) και γ) της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α΄ 64) και άλλες διατάξεις». 2. Τον Ν. 4622/2019, (Α΄133) «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής δημόσιας διοίκησης» 3. Το άρθρο 90 του Π.Δ. 63/2005 (Α΄98) «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα». 4. Το Π.Δ. 80/2019 (ΦΕΚ 118/Α΄/08.07.2019) «Διορισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου, Αρχηγού του Κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας» (Ν.Δ.), ως Πρωθυπουργού». 5. Το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/A΄/09.07.2019) «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων». 6. Το Π.Δ. 83/2019 (ΦΕΚ 121/Α΄/09.07.2019) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών». 7. Τις υπ’ Αριθμ. Υ1/09.07.2019, «Καθορισμός σειράς τάξης των Υπουργείων» και Υ2/09.07.2019 «Σύσταση θέσεων Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 2901/Β΄/ 09.07.2019) Αποφάσεις του Πρωθυπουργού. 8. Την υπ’ Αριθμ.79595/30-07-2019 (Υ.Ο.Δ.Δ.507/02-08-2019) Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διορισμός μετακλητού Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτη Σταμπουλίδη». 9. Το Π.Δ. 147/2017 (ΦΕΚ 192/Α΄/13.12.2017) «Οργανισμός του Υπουργείου, Οικονομίας και Ανάπτυξης», 10) Την από αρ. πρωτ. 10642/11.05.2020 αίτηση του Δήμου Ξάνθης για παράλληλη λειτουργία υπαίθριας αγοράς όπως περιγράφεται σ’ αυτή. 11) Την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς στο πλαίσιο της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Α) Εγκρίνει, σύμφωνα με την αριθμ.πρωτ.ΔΞ10640/11-5-2020 εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τη λειτουργία της παράλληλης αγοράς με την νυν υπαίθρια λαϊκή αγορά, η οποία θα πραγματοποιείται αποκλειστικά επί των οδών που αναφέρονται στο υπ’ αριθμ.πρωτ.10642/11.05.2020 έγγραφο του Δήμου Ξάνθης, ήτοι επί της οδού Πανεπιστημίου (από την οδό Βασ. Σοφίας έως το χώρο της Λαϊκής Αγοράς) και του κοινόχρηστου δημοτικού χώρου του «Λιμνίου» από την οδό Βασ. Σοφίας μέχρι έμπροσθεν του δημοτικού κολυμβητηρίου) και ώρες λειτουργίας από 08:00 έως 15:00 για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την έκδοση της σχετικής απόφασης του φορέα.
Επισημαίνεται ότι το μέτρο δύναται να επεκταθεί με απόφαση του ως άνω φορέα, για ίσο διάστημα, κατόπιν προηγούμενης έγγραφης ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Β) Ο Δήμος Ξάνθης, υποχρεούται να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια των αγαθών, η ασφαλής πρόσβαση των καταναλωτών, η υγιεινή των χώρων και όσα ορίζονται στην αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οι.2345107.04.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β’1210).
Γ) Γίνεται μνεία, ότι με επιμέλεια του ανωτέρω φορέα, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λαμβάνει ευρεία δημοσιότητα, κοινοποιείται στο gen-sec@gge.gr, καθώς και στις τοπικές Αστυνομικές Αρχές και τις λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες.
Μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Θωμάς Ηλιάδης, Στυλιανός Γουναρίδης, Ελισάβετ Παυλίδου, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ταρενίδης, Ματθαίος Σαββίδης, Αναστάσιος Θεοδωρίδης, Στέφανος Ιγιαννίδης, Πασχάλης Λύρατζης, Σοφία Παπά, για τους λόγους που αναφέρονται στο ιστορικό μέρος της παρούσης απόφασης.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, Σάββας Μελισσόπουλος, Ειρήνη Χαριτωνίδου, Τιμούρ Χουσεϊν Ογλού, Θεοφάνης Παπαδάκης, Τζενάν Τσαρεκτσή, Σινάν Τοπ, Γεώργιος Καλογερής, Παναγιώτης Σταυρακάρας, ζήτησαν την αναβολή του θέματος, για τους λόγους που αναφέρονται στο ιστορικό μέρος της παρούσης απόφασης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ιωάννης Παπαχρόνης, Αφεντούλης Τσακιρίδης, Δημοσθένης Γεωργιάδης, Βασίλειος Παπαδόπουλος, Μιχαήλ Σπανίδης, Χαράλαμπος Διαφωνίδης, απέχουν από τη συζήτηση του θέματος, για τους λόγους που αναφέρονται στο ιστορικό μέρος της παρούσης απόφασης.
Συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφτηκε όπως ακολουθεί.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Μπούτος
(Υπογραφή)
Τα μέλη
(Ακολουθούν υπογραφές)
 Ακριβές απόσπασμα
Ξάνθη 13-5-2020
Με εντολή Δημάρχου
Η Ειδική Γραμματέας του Δημ. Σ/λίου
Ανδρέου Μαρία Άννα




Καταγγελία της δημοτικής παράταξης ΑΓΑΠΗ για τη Ξάνθη μας το Γιάννη Παπαχρόνη,  για αλλοίωση της ψηφοφορίας στο δια Περιφοράς Δημοτικό συμβούλιο της 12/5/2020 


Ευθεία καταγγελία θεωρείτε η θέση της παράταξης Αγάπη για την Ξάνθη μας, η οποία ξεκάθαρα μιλά για αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας (κάτι που άπτεται την παρέμβασης των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και των εισαγγελικών αρχών), όταν το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει δια περιφοράς και καθώς επίσης επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της παράταξης ο Γιάννης Παπαχρόνης για συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΙΣ 12 ΜΑΙΟΥ 2020 & ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : Τα αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.
Σας προσκαλούμε, σε δια περιφοράς, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 12 Μαΐου 2020, ημέρα Τρίτη και ώρα έναρξης 17:00 – 19:00 ώρα λήξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 184 του Ν.4365/2019, το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης Κορωνοϊού COVID 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του», την αριθμ.18318/13-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, την αριθμ.40/-31-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και τα άρθρα 64,67,74 και 75 του Ν.3852/2010 όπως αυτά αντικαταστάθηκαν από τα άρθρα 71 του ν. 4555/2018 και 2 του ν. 4623/2019, προσαρμοσμένο στις προαναφερόμενες διατάξεις, προκειμένου ληφθεί η σχετική απόφαση, στο παρακάτω θέμα, της ημερήσιας διάταξης
01ο ΘΕΜΑ : Λήψη απόφασης για καθορισμό χώρων παράλληλης υπαίθριας αγοράς του ν. 4497/2017 (Α΄171), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4682/20 (ΦΕΚ 76 Α΄) (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Ιωάννης Ζερενίδης)
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΟΣ
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με το παρόν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σάς δηλώνουμε ότι απέχουμε από την συζήτηση της εισήγησης του θέματος της έκτακτης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2020 με τίτλο «Λήψη απόφασης για καθορισμό χώρων παράλληλης υπαίθριας αγοράς του ν. 4497/2017 (Α΄171), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4682/20 (ΦΕΚ 76 Α΄) (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Ιωάννης Ζερενίδης)».
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ «Αγάπη για την ΞΑΝΘΗ μας»
1) Το Υπουργείο Εσωτερικών με την υπ. Αρ. 40 εγκύκλιο του (Α.Π. 20930/31-03-2020) αναφέρει ότι τα συλλογικά όργανα μπορούν να κάνουν, εκτός από συνεδρίαση δια περιφοράς, και συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη.
2) Στη δια περιφοράς διαδικασία αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η φανερή ψηφοφορία και κυρίως η διαλογική συζήτηση.
3) Η επιμονή στη μη διενέργεια τηλεδιασκέψεων, ούτε καν σε επίπεδο παράταξης, μας δημιουργεί απορία και βαθύ προβληματισμό.
4) Επί του συγκεκριμένου θέματος έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως Παράταξη, το οποίο θα επιθυμούσαμε να θέσουμε σε διάλογο, γεγονός που είναι, με τις παρούσες συνθήκες της δια περιφοράς συνεδρίασης, αδύνατον.
    Παπαχρόνης Ιωάννης
    Παπαδόπουλος Βασίλειος
    Γεωργιάδης Δημοσθένης
    Σπανίδης Μιχαήλ
    Διαφωνίδης Χαράλαμπος
    Τσακιρίδης Αφεντούλης

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »