*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

05 Μαΐου

ΠΥΡΚΑΓΙΑ Sunlight: Όλα καλά κατά τον Ραψομανίκη, να πλένετε τις...τομάτες, κανένα πρόβλημα με το νερό, διαπληκτισμοί με Ζαγναφέρη!

05 Μαΐου



 
*Πολλές ερωτήσεις απο Αργύρη Πλέσσια, λες και απευθύνονταν σε...μαθητές ο Ραψομανίκης στη συνέντευξη τύπου!
Όλα είναι...καλά, όλα έγιναν....άριστα (!), σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Σπύρο Ραψομανίκη μετά την πυρκαγιά στην εταιρεία Sunlight, τόσο από την πλευρά της εταιρείας, όσο και από την πλευρά των αρχών!
Αναλυτικότερα, γιατί η συνέντευξη συνεχίζεται μέχρι αυτήν την ώρα...
Τα….αναμενόμενα και τις φήμες που είχαν ήδη διαρρεύσει από τον ίδιο στις συνεντεύξεις του στα κρατικά ΜΜΕ, έσπευσε να επιβεβαιώσει ο καθηγητής κ.Ραψομανίκης στις 11 το πρωί σε κοινή συνέντευξή του με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γρηγόρη Στογιαννίδη και τον Δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου.
Όπως είπε ο καθηγητής παρουσιάζοντας και σχετικούς πίνακες:
Οι μετρήσεις ολοκληρώθηκαν στις 6 το πρωί και δεν έδειξαν  κάτι το ανησυχητικό.
"Ήταν μια φωτιά που έκαιγε για 6 ώρες . Συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική για την γρήγορη κατάσβεση που ήταν καταλυτική για να μην επεκταθεί κι άλλο η ρύπανση. Ως ειδικοί και εμείς ανησυχήσαμε γιατί δεν ξέραμε τις συνέβαινε. Την ανησυχία μας τη μεταφέραμε στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν και τέλειωσαν το βράδυ της Παρασκευής", τόνισε χαρακτηριστικά. .
Ο κύριος Ραψομανίκης αναφέρθηκε λεπτομερώς με επιστημονικούς όρους στην μεθοδολογία λήψης δειγμάτων και στους τρεις δειγματολήπτες που λειτούργησαν περιοχή (ο ένας τοποθετήθηκε μέσα στο εργοστάσιο της Sunlight). 
Σύμφωνα με αυτές η συγκέντρωση μολύβδου ήταν ασήμαντη στην ατμόσφαιρα (σ.σ. Κάποιοι έλεγαν οτι δεν υπάρχει καθόλου μόλυβδος..), υπήρχε όμως πάνω από τα όρια μάζα αιωρούμενων σωματιδίων που ωστόσο δεν εμπνέουν ανησυχία.
“Ξεχάστε την ιστορία με τον μόλυβδο, δεν υπάρχει μόλυβδος, όπως μπορούμε να πούμε με υπευθυνότητα (0,04 ug/cm2) είναι χίλιες φορές κάτω από το όριο). Ως προς τα μέταλλα που εντοπίστηκαν στα αιωρούμενα σωματίδια, ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο , όλα σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις στα σωματίδια επίσης δεν προκαλούν καμία ανησυχία.  Σταματήσαμε να ανησυχούμε και σταματήστε να ανησυχείτε», τόνισε με έμφαση απευθυνόμενος σε όλους όσους ήταν παρόντες στη συνέντευξη τύπου. 
Επίσης παρουσίασε και τα στοιχεία των φίλτρων όπου συλλέχθηκαν τα δείγματα 24ωρης δειγματοληψίας και αφορούσαν το νερό τονίζοντας οτι δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε για τα νερά των ποταμών, ούτε για το πόσιμο νερό.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής,  “οι δειγματοληψίες ήταν 24ωρες. Αρχίσαμε από τις 3μ.μ της Πρωτομαγιάς, την ώρα της φωτιάς με δύο δειγματολήπτες και ένα τρίτο που τοποθετήθηκε την επόμενη μέρα το πρωϊ  (Πέμπτη 3/5) μέσα στο εργοστάσιο. Τα 24ωρα δείγματα αναλύονται στο εργαστήριο για δύο διαφορετικές ροές ανάλυσης, που η κάθε μία μπορεί να διαρκέσει 12 ώρες, επεσήμανε" προσπαθώντας να δικαιολογήσει την μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. 
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε και ο τρίτος κύκλος χημικών αναλύσεων, χωρίς κάποιο νέο στοιχείο. 
Από την πλευρά του ωστόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης αφού όπως πάντα συνέστησε ψυχραιμία, είπε ότι μετρήσεις έκανε και η Διεύθυνση Υγείας της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης που επίσης δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό.Όλα είναι κανονικά.
ΝΑ ΠΛΕΝΟΝΤΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ, ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ
Ο καθηγητής στις επίμονες ερωτήσεις και των πολιτών, επανέλαβε και πάλι ότι τα προληπτικά μέτρα τελείωσαν το βράδυ της Παρασκευής, σημειώνοντας ότι πάρθηκαν για το καλό του κόσμου, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχε και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νερό. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με τα κηπευτικά, όποιος όμως καταναλώσει τομάτες κλπ καλό είναι να τα πλένει καλά πριν την κατανάλωση. 
Αναφερόμενος στις ανησυχητικές επισημάνσεις τριών καθηγητών, ο κύριος Ραψομανίκης ανέφερε οτι  όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα από οποιονδήποτε επιστήμονα είναι απλώς εικασίες γιατί δεν υπάρχουν δείγματα και δεν είχαν υπόψη τους τις μετρήσεις και απλά έκαναν εκτιμήσεις. Αυτό που θα ισχύει είναι οι μετρήσεις και οι χημικές αναλύσεις τόνισε, αναφέροντας για μια ακόμη φορά οτι, «ο μηχανισμός δούλεψε τέλεια από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και το Πανεπιστήμιο. Όλοι ήταν έτοιμοι και το εργαστήριο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντων και είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτή την Πολυτεχνική Σχολή στην Ξάνθη», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ δεν έκανε καμιά αναφορά στις κατά καιρούς καταγγελίες του πρώην Πρύτανη κ.Καραμπίνη σε βάρος του. 
Για τα υπολείμματα της φωτιάς που υπάρχουν στο εργοστάσιο, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν, ο καθηγητής σημείωσε οτι "οι κάτοικοι πρέπει επίσης να είναι ήσυχοι γιατί ως επικίνδυνα απόβλητα θα απομακρυνθούν όπως πρέπει, και κατά το γράμμα και το πνεύμα του νόμου!”
Γενικό συμπέρασμα; Καμιά ανησυχία.....Όλα πλέον είναι μια χαρά, επανερχόμαστε στην κανονικότητα!
ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΣΕ ΖΑΓΝΑΦΕΡΗ
Κατά την συνέντευξη και μετά τις εξηγήσεις του καθηγητή, επεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ Ζαγναφέρη και των Σταύρου Βλαχόπουλου-Σταύρου Καρυπίδη, όταν οι τελευταίοι υπέβαλαν συνεχείς ερωτήσεις στον καθηγητή κ.Ραψομανίκη, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης και να πει, "με το ζόρι θέλετε εδώ να παρουσιάσετε οτι υπάρχει κάποιο πρόβλημα;", με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να του επιτεθούν σε προσωπικό επίπεδο αν τους κάλεσε εκεί απλά για να τον...φωτογραφίσουν!
Επισημαίνεται πάντως οτι τις περισσότερες ερωτήσεις στον καθηγητή κ.Ραψομανίκη έκανε ο γνωστός μηχανικός κ.Πλέσσιας (σε επιστημονικό επίπεδο...), ενώ όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, "ο κ.Ραψομανίκης έκανε μια ενημέρωση που απευθυνονται περισσότερο σε...μαθητές κι οχι στην ενημέρωση του κοινού!)
(σ.σ. Λεπτομέρειες και όλη η συνέντευξη τύπου σε λίγο απο το Xanthi channel)
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »