*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Νοεμβρίου

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

30 Νοεμβρίου

Συνεδρίασε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή, επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πληροφορίες μας, καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη, 20% λιγότερα τα τέλη κοινόχρηστων χώρων

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ
Οι δύο απευθείας αναθέσεις της Μανά!

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΑ ΜΑΝΑ;
ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ: Δεν ψηφίζω υπέρ της αναβολής, αλλά υπέρ της αποπομπής του θέματος για να κάνει τη μελέτη η Τεχνική  Υπηρεσία των 42 μηχανικών!

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή και επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πληροφορίες μας, με την απόφαση που πήρε όσον αφορά τα δημοτικά τέλη αλλά και τα τέλη κοινόχρηστων χώρων. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
-Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη και 20% μείωση στα τέλη κοινόχρηστων χώρων
Ωστόσο το θέμα που «έκλεψε» για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις, ήταν οι δύο ακόμη απευθείας αναθέσεις που προτείνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης (εισηγήτρια η διευθύντρια της υπηρεσίας και πρώην σύζυγος του Θεολόγου, κυρία Κατερίνα Μανά). Και μάλιστα με βεβαίωση του Μελετη Τερζόγλου, στενό συνεργάτης του αείμνηστου Δημήτρη Ζαμπάρα.
Οι δύο νέες λοιπόν απευθείας αναθέσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας σε ημετέρους, προκάλεσαν την έντονη και δίκαια αντίδραση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστου Πούλιου που τόνισε με έμφαση: «Δεν ψηφίζω υπέρ της αναβολής, αλλά υπέρ της αποπομπής του θέματος για να κάνει τη μελέτη η Τεχνική Υπηρεσία των 42 μηχανικών!»,  ενώ εξετέθη για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Δημήτρης Μπένης, που αντί εξ’ αρχής να αναβάλει τα δύο θέματα αφού απείχε η εισηγήτρια κυρία Μανά.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Όπως ήδη είχε γραφεί στον «Μ», την μείωση κατά 20% των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων και χωρίς καμιά αύξηση στα τέλη διαφήμισης, τέλη κοιμητηρίων, τέλη καθαριότητας , τέλη χρήσης αποχετευτικών δικτύων, αποφάσισε σήμερα το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης υπό την Προεδρία του αντιδήμαρχου Δημήτρη Μπένη.
Στην συνεδρίαση ύστερα  από εισήγηση Πούλιου τέθηκε ζήτημα  και για την άρση των αδικιών όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της πλατείας σε υποδεέστερη ζώνη, σε σχέση με άλλες περιοχές της πόλης, ενώ κατήγγειλε και επιλεκτικές μεταχειρίσεις του Δήμου απέναντι σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες καφέ μπαρ.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννης Τσεγγελίδης συμφώνησε στη μείωση της κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων και πρότεινε μάλιστα η μείωση να ανεβεί από το 10% στο 20% ανά τετραγωνικό μέτρο, όμως υπενθύμισε –πράγμα που συμφώνησαν όλοι με πλέον ένθερμο τον κ. Πούλιο- ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο η μείωση να είναι άρρητα συνδεδεμένη με τα οφειλόμενα από πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί!
Έτσι η τελική απόφαση –που αφορά κυρίως τα καφέ και τα μπαρ - προβλέπει να μειωθεί συνολικά κατά 20%, να περάσει η πλατεία στον υψηλότερο συντελεστή ΑΑ και να υπάρξει διαγράμμιση επάνω στις πλάκες (άλλο πάλι κι αυτό)  για να είναι εμφανείς οι παραβάσεις των καταστηματαρχών. Τελικά το θέμα των τελών καθαριότητας και ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών πέρασε μειοψηφούντος  του Χρίστου Πούλιου που είχε ζητήσει να υπάρξουν παντού μειώσεις.
Τέλος, στο θέμα των νεκροταφείων επίσης παραμένουν τα ίδια τέλη, ενώ  υπάρχει απαλλαγή στον ειδικό χώρο για τα αβάπτιστα παιδιά, λόγω ειδικών συνθηκών ενώ ατέλεια προβλέπεται και για τους άπορους δημότες.

ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΑ
ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑΤΑ  ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ.
Το θέματα ωστόσο που προκάλεσαν τις περισσότερες αντιδράσεις και τελικά αναβλήθηκαν ύστερα και από την παρέμβαση του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Θράκης Παράσχου Ευστρατίου ήταν δύο και συγκεκριμένα τα παρακάτω:
ΘΕΜΑ 19ο: Απ’ ευθείας ανάθεση σύνταξης μελέτης: «Ενεργειακή Μελέτη κατά ΚΕΝΑΚ» Υποέργο 3 του Τ.Δ.Ε.Π. με τίτλο: «Ολοκληρωμένη ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού κτιρίου 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και εγκατάστασης επιδεικτικού Φ/Β συστήματος ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε.» και έγκριση των όρων σύμβασης. (εισηγήτρια Μανά Αικατερίνη)
ΘΕΜΑ 22ο: Απ’ ευθείας ανάθεση σύνταξης μελέτης: «Τοπογραφική μελέτη καθορισμού αιγιαλού & παραλίας ποταμού Νέστου στα διοικητικά όρια του Δήμου Ξάνθης» και έγκριση των όρων σύμβασης (εισηγήτρια Μανά Αικατερίνη)

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
Στην τοποθέτησή του ο Παράσχος Ευστρατίου ως μέλος του ΤΕΕ Θράκης είπε τα παρακάτω:
1.Πάγια θέση του ΤΕΕ Θράκης. Ήταν και είναι ενάντια στις απευθείας αναθέσεις έργων και μελετών εάν δεν συντρέχουν λόγοι απολύτου ανάγκης του δημοσίου συφμέροντος.
2.Για το θέμα 19 που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση ενός έργου, σχολικού συγκροτήματος και βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του, δεν είναι δυνατόν οι μελέτες να γίνονται μετέπειτα!
3.Δεν είναι δυνατόν σε ένα έργο που υποτίθεται υπάρχει μελέτη ολοκληρωμένης ενεργειακής παρέμβασης, να βάζουμε πρώτον φωτοβολταϊκό που είναι επιδεικτικό άρα δεν έχει κανένα όφελος το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο
4.Και δεύτερον, είναι γνωστό σε όλη τη κοινωνία ότι οι κατασκευές φωτοβολταϊκών από οποιαδήποτε συνοδεύεται και από την δωρεάν μελέτη τους! Γιατί η Τεχνική Υπηρεσία ζητάει επί πλέον μελέτη;
5.Δεν μπορώ να κατανοήσω την συγκεκριμένη χρήση του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού συστήματος, εκτός αν ο Δήμος έχει αναλάβει την επίδειξη (προβολή) κάποια συγκεκριμένης εταιρείας!!!

ΤΟΥΣ «ΤΑΠΩΣΕ» Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ
Μετά την παρέμβαση του Παράσχου Ευστρατίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μπένης, σχολίασε ότι «ο Δήμος δεν κάνει επίδειξη, εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να ολοκληρώσουμε ένα έργο και ότι «το μόνο που έχω στα χέρια μου, είναι η βεβαίωση του προϊσταμένου της διευθύνσεως τεχνικών υπηρεσιών (Μελέτης Τερτζόγλου), ότι αδυνατούν να κάνουν αυτές τις μελέτες!!!».
Στο σημείο εκείνο οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Τσεγγελίδης, Χρίστος Πούλιος και Αλέκος Κυριακίδης, γέλασαν ειρωνικά και αναρωτήθηκαν «ποιος ο λόγος των 42 μηχανικών στην Τεχνική Υπηρεσία αν δεν μπορούν να κάνουν μελέτες!»
Στο σημείο εκείνο ρώτησε ο Δημήτρης Μπένης τον Παράσχο Ευστρατίου αν και στο 22 θέμα έχει τις ίδιες ενστάσεις για να απαντήσει αυτός «ΝΑΙ» οπότε αναβλήθηκε και αυτό με την ομόφωνη γνώμη για την επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με την παράκληση του Προέδρου στον Παράσχο Ευστρατίου να παραστεί και σε αυτήν!
ΩΣΤΟΣΟ στο σημείο εκείνο η αντίδραση του Χρίστου Πούλιου ήταν ακαριαία:
«Δεν ψηφίζω υπέρ της αναβολής, αλλά υπέρ της αποπομπής του θέματος για να κάνει τη μελέτη η Τεχνική  Υπηρεσία των 42 μηχανικών!»
Και μειοψήφησε στο θέμα της αναβολής, το οποίο ωστόσο ψήφισαν οι... διαφωνούντες και....χαμογελούντες Κυριακίδης και Τσεγγελίδης!


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »