*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Ιουνίου

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ! Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2009.

30 Ιουνίου
Όπως αναμένονταν, καταψήφισε η αντιπολίτευση, έλλειμμα 646.000 Ευρώ στον ισολογισμό χρήσης του Δήμου Ξάνθης για το έτος 2009*Μελέτες του Δήμου Ξάνθης εκκρεμούν στην Περιφέρεια - Δεν χρηματοδοτούνται
Κατά πλειοψηφία και με έλλειμμα 646.000 ευρώ, εγκρίθηκε ο απολογισμός και ισολογισμός χρήσης του Δήμου Ξάνθης για το 2009, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, τη Δευτέρα το βράδυ.
Στη δεύτερη συνεδρίαση του συμβουλίου, ένταση σημειώθηκε στο 12ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την έγκριση θέση τοποθέτησης ρομποτικού κάδου στην οδό Ηρώων.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2009.
Το θέμα εισηγήθηκε ο γραμματέας του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης.
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, χαρακτήρισε τον ισολογισμό καλό. Ωστόσο, στάθηκε σε δύο σημεία. Πρόκειται για το διαθέσιμο ποσό που είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και στο αρνητικό πρόσημο 3.827.000 ευρώ που προέρχεται από τις αποσβέσεις έργων. Το έλλειμμα καταγράφεται στις 646.000 ευρώ.
«Δεν υπάρχουν δάνεια, εκτός της αγοράς του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδος. Κάναμε χρηστή διοίκηση των απολογισμών του Δήμου και ζητώ να υπερψηφιστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η κα Πατσίδου, ζήτησε να μάθει εάν συμπεριλαμβάνονται στον ισολογισμό - απολογισμό και εάν υπάρχουν αγωγές κατά του Δήμου Ξάνθης ή δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν και επιβαρύνουν τα οικονομικά του Δήμου. Ωστόσο, η οικονομική υπηρεσία του Δήμου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει και παρέπεμψε την απάντηση στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου.
Επιπλέον, η κα Πατσίδου αναφέρθηκε στο δάνειο που έλαβε ο Δήμος Ξάνθης, για την αγορά του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου πρόκειται να μετεγκατασταθεί ο Δήμος. Έκανε λόγο για υψηλό κόστος του δανείου.
Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Δήμος για οποιαδήποτε αγορά απευθύνεται στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και χαρακτήρισε το οικονομικό τίμημα για την αγορά του εν λόγω κτιρίου ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με άλλα κτίρια που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ο Νίκος Ανταμπούφης παρατήρησε αύξηση του κεφαλαίου στη ΔΕΑΞ, ύψους 96.000 ευρώ. Απαντώντας, ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι πρόκειται για επιχορήγηση του Δήμου προς το Δημοτικό Ραδιόφωνο για τις λειτουργικές του δαπάνες, ωστόσο ένα μέρος αυτού του ποσού τοποθέτηθηκε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς όμως να ενημερωθεί η Δημοτική Αρχή για αυτή την ενέργεια.

ΠΟΥΛΙΟΣ: Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρίστος Πούλιος, παρατήρησε προσαυξημένα έξοδα διοικητικής λειτουργίας κατά 2 εκα. ευρώ. Κατηγόρησε δε, τη Δημοτική Αρχή για αδυναμία παρακολούθησης των δανείων της πολύπαθης ΔΕΥΑΞ και αναφέρθηκε στην ακίνητη περιουσία του Δήμου Ξάνθης.
Ο Δήμαρχος, υποστήριξε ότι όλα τα ακίνητα του Δήμου είναι μετεγγραμμένα στο Υποθηκοφυλάκειο και σύντομα θα μετεγγραφούν και τα σχολικά κτίρια, για τα οποία μέχρι και σήμερα υπήρχε νομικό κόλλημα.
Ο Νίκος Ανταμπούφης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι επιχορηγήσεις είναι περισσότερες, τα έσοδα λιγότερα όποτε δεν τίθεται θέμα θετικότητας του ισολογισμού. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν μεγάλα ποσά ανεισπρακτά από μελέτες καθώς και από μελέτες που ποτέ δεν ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μεταξύ αυτών, η κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
- ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανδίη, οι μελέτες του Δήμου υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση, όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δυστυχώς δεν πρόκειται να χρημαοτοδοτηθούν εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και του σχεδίου Καλλικράτης. Για το λόγο αυτό, οι όποιες μελέτες θα συζητηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Τελικά και έπειτα από πολλές διαφωνίες και αντεγκλίσεις, ο ισολογισμός - απολογισμός του Δήμου Ξάνθης για το 2009 εγκρίθηκε κατά πλειοψήφια με την αντιπολίτευση να τον καταψηφίζει σύσσωμη.

Όχι Ανταμπούφη στον κάδο - δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί δίπλα στο Μνημείο Ηρώων
ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ
ΚΑΔΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
*Το Λεύκωμα του ΚΑΠΗ ξάνα προς συζήτηση, εκτεθειμένος ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Ξάνθης Γιώργος Παπασταματίου, δεν έπεισε κανέναν…

Μετά τη συζήτηση για τον απολογισμό του Δημάρχου Ξάνθης για το έτος 2009, ακολούθησε η κανονική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης.
Εκτός ημερήσιας διάταξης, ο Πρόεδρος της ΔΕΑΞ Μανώλης Φανουράκης πρότεινε να συσταθεί ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που να καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες, με αφορμή το χτύπημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον άδικο θάνατο ενός υπαλλήλου του υπουργείου.
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
Εκτός της διάταξης, συζητήθηκε επίσης η Τεκμηρίωση του Εποχικού Προσωπικού, όπου και εγκρίθηκε.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σάββας Μελισσόπουλος, έθεσε θέμα καθαριότητας της περιοχής του Λημνίου, καθώς οι κάδοι που υπάρχουν δεν αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα.
Απαντώντας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώτσας Γιαγντζόγλου, υποστήριξε ότι οι κάδοι καθαρίζουν όπως προβλέπεται από την υπηρεσία, ωστόσο αρκετοί συμπολίτες μας δεν σέβονται το περιβάλλον και πετούν τα απορρίμματά τους είτε εκτός των κάδων είτε σε λάθος κάδος, εφόσον υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί κάδοι για κάθε είδους απορρίμματα - ανάλογα- χαρτιά - πλαστικά κλπ.
Στα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα, ένταση επικράτησε στο 12ο θέμα που αφορούσε την έγκριση θέσης της τοποθέτησης του ρομποτικού κάδου και τροποποίηση του σχεδίου: Ενοποίηση των πλατειών και χώρων πρασίνου κέντρου πόλεως Ξάνθης.
Πρόκειται για πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Κώστα Μπένη (Ηρώων).
Ο Νίκος Ανταμπούφης εξέφρασε την αντίθεσή του, ως προς την τοποθέτηση του εν λόγω κάδου, καθώς δεν συνάδει με την ύπαρξη του μνημείου Ηρώων. Κατηγόρησε για μία ακόμη φορά για σπατάλη χρημάτων, εφόσον ο συγκεκριμένος κάδος κοστίζει στο Δήμο 80.000 ευρώ. Υποστήριξε επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή που επιλέχθηκε δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Συζήτηση έγινε επίσης για το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την έγκριση απολογισμού του ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης για το 2009, καθώς για μία ακόμη φορά αποτέλεσε ζήτημα αντιπαράθεσης το περιβόητο ΛΕΥΚΩΜΑ του ΚΑΠΗ του Δήμου και το κόστος αυτού.
Ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Γιώργος Παπασταματίου, αναφερόμενος στο ΛΕΥΚΩΜΑ του ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εμπορικής συναλλαγής βιβλίο. Ανήκει στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου. Όσο για τον Παναγιώτη Πεντζουρίδη, που ανέλαβε την δημιουργία του εν λόγω Λευκώματος, υποστήριξε ότι πρόκειται για εθελοντική προσφορά του κ. Πεντζουρίδη.
Ωστόσο, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για το θέμα αυτό, ενώ ο κύριος Παπασταματίου για μια ακόμη φορά δεν μπόρεσε να «πείσει» κανέναν…
Τα υπόλοιπα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα, στο σύνολό του 20 εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »