*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Ιουνίου

Φέρτε πίσω τη λίμνη Βιστωνίδα!

30 Ιουνίου
Η κατάθεση αγωγής έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στις 12 Φεβρουαρίου, ακυρώνοντας τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τη Μονή Βατοπεδίου. Ζητάει 10 εκατ. Ευρώ για ηθική βλάβη!!
*Με την αγωγή το ελληνικό δημόσιο ζητά την αναγνώριση της κυριότητάς του, τόσο στο εποικιστικό αγρόκτημα όσο και στη λίμνη Βιστωνίδα και επιπλέον την επιδίκαση 10 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη.

Η ΑΓΩΓΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 18/1/2011!
*Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «η αγωγή αφορά στην ανταλλαγή εποικιστικού αγροκτήματος 180 στρεμμάτων στον Δήμο Βεγορίτιδος του Νομού Πέλλας, με 7.682/1000 της λίμνης Βιστωνίδας».
Φέρτε πίσω τη λίμνη Βιστωνίδα. Το μήνυμα αυτό έστειλε η κυβέρνηση στη Μονή Βατοπεδίου, καθώς δια του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε την πρώτη αγωγή κατά της Μονής.
Μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο με την αγωγή του ζητά αποζημίωση ύψους 10. δις ευρώ για «ηθική βλάβη» και παράλληλα γνωστοποιεί πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αγωγές για τα υπόλοιπα ανταλλαγέντα ακίνητα του Δημοσίου.
Πιο αναλυτικά όπως έγινε γνωστό την περασμένη Παρασκευή 25 Ιουνίου κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών από την ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που συστάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η πρώτη αγωγή του ελληνικού Δημοσίου κατά της Μονής Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «η αγωγή αφορά στην ανταλλαγή εποικιστικού αγροκτήματος 180 στρεμμάτων στον Δήμο Βεγορίτιδος του Νομού Πέλλας, με 7,682/1000 της λίμνης Βιστωνίδας».
Μάλιστα σημειώνεται ότι η ανταλλαγή έγινε με βάση το «υπ. αριθμ.2814/9-5-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη – Βουλγαράκη». Πρόκειται για τη σύζυγο του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Βουλγαράκη.
Με την αγωγή το ελληνικό δημόσιο ζητά την αναγνώριση της κυριότητάς του, τόσο στο εποικιστικό αγρόκτημα όσο και στη λίμνη Βιστωνίδα και επιπλέον την επιδίκαση 10 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη.
Η αγωγή, ύστερα από αίτηση προτίμησης του Δημοσίου, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011.
«Θα ακολουθήσει έγερση και για τα υπόλοιπα ανταλλαγέντα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που σημαίνει πως θα ακολουθήσει κύμα αγωγών για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.
Η κατάθεση αγωγής έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει ο υπουργός Οικονομικών στις 12 Φεβρουαρίου, ακυρώνοντας τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τη Μονή Βατοπεδίου, για να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ακίνητα τα οποία είχαν ανταλλαγεί με τη Βιστωνίδα, υπό τον όρο η κυριότητα της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων να μην περάσει αυτόματα στο Δημόσιο αλλά να λυθεί από τα δικαστήρια.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στο σκεπτικό της υπουργικής απόφασης υπογραμμιζόταν πως «η ανάκληση της αποδοχής έγινε γιατί το Δημόσιο δεν συναλλάσσεται, ούτε συμβιβάζεται με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιονδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για τα προφανή και αδιαμφισβήτητα δικαιώματά του, τόσο στις κοινόχρηστου χαρακτήρα εκτάσεις της λιμνοθάλασσας, όσο και στις παραλίμνιες εκτάσεις, καθώς και στα ακίνητα, που με τις γνωστές, μεθοδευμένες ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης, περιήλθαν στην κατοχή της Μονής ή τρίτων».

Ο Γ. Αγγέλου θα απολογηθεί για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας
ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ
Περνάει το κατώφλι της ανακρίτριας ο Γ. Αγγέλου Στην ειδική εφέτη ανακρίτρια, η οποία διενεργεί έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, προσήλθε – σύμφωνα με πληροφορίες – το πρωί της Δευτέρας ως κατηγορούμενος ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου, ενώ προχθές απολογήθηκε ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκιαδάς.
Η ανακρίτρια κ. Καλού είχε στείλει κλήση στον κ. Αγγέλου, καλώντας τον να απολογηθεί για την υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου και συγκεκριμένα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, την οποία φέρονται να έχουν διαπράξει πρώην υπουργοί.
Χωρίς δημοσιογράφους και κάμερες, λόγω της χθεσινής 24ωρης απεργίας, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού αναμενόταν να προσέλθει στο γραφείο της ανακρίτριας, προκειμένου να του απαγγείλει το κατηγορητήριο και να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα του χορηγηθεί προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του. Το κατηγορητήριο που αφορά τον κ. Αγγέλου θα στηρίζεται – σύμφωνα με πληροφορίες – σε μαρτυρίες τουλάχιστον έξι προσώπων, καθώς μάρτυρες αλλά και κατηγορούμενοι που κλήθηκαν και εξετάστηκαν για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» έχουν πει μεταξύ άλλων ότι ο Γιάννης Αγγέλου ήταν ένας από τους ηθικούς αυτουργούς στο σκάνδαλο. Μεταξύ των προσώπων που μίλησαν για την εμπλοκή του κ. Αγγέλου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ήταν και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, ο οποίος στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε πει ότι τον Ιούνιο του 2004 του είχε τηλεφωνήσει ο Γιάννης Αγγέλου ζητώντας του να εξετάσει κατά προτεραιότητα γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, ενώ και η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, είχε κατονομάσει τον κ. Γιάννη Αγγέλου, αλλά και τον Θόδωρο Ρουσόπουλο ως ηθικούς αυτουργούς των ιερών ανταλλαγών… Στο μεταξύ απολογήθηκε προχθές στην κ. Καλού ο Κ. Σκιαδάς, ο οποίος στις γραπτές εξηγήσεις που είχε δώσει με την ιδιότητα του υπόπτου, είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι οι επίμαχες ανταλλαγές αποφασίστηκαν σε επίπεδο υπουργικό και ότι εκείνος έπαιρνε εντολές από την πολιτική ηγεσία. Παράλληλα, είχε ισχυριστεί ότι η μόνη αρμόδια για την εκτίμηση της αξίας των προς ανταλλαγή ακινήτων, αλλά και για την διαδικασία ολοκλήρωσης των ανταλλαγών ήταν η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου.
….

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »