*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

17 Σεπτεμβρίου

ΙΘΤΠ -Καπναποθήκες: ΕΔώ ΚΑΙ ΧΡόΝΙΑ! Θέτουμε το πρόβλημα στις Δημοτικές & Περιφερειακές Αρχές αλλά... τίποτα!

17 Σεπτεμβρίου

*Ανακοίνωση καταπέλτης του ΙΘΤΠ: Όλες οι εκπονήσεις μελετών για την ανακαίνιση των Παλιών Καπναποθηκών, που είναι υψηλότατου κόστους, έχουν καλυφθεί αποκλειστικώς από το Ίδρυμα.

*Κι όμως..... Από την εποχή που ήταν  Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης (α.α.1998-2000) ο Αλέκος Κοντός, είχε καταθέσει πρόταση για να γίνει  όχι μόνο το Μουσείου Καπνού στις Ιστορικές Καπναποθήκες αλλά και Σχολή Καπνού στη Ξάνθη. Αλλά.... μας "πρόλαβε" η Καβάλα αφού η πρότασή του δεν υλοποιήθηκε ποτέ!!!
 

Με μια λιτή αλλά αποκαλυπτική απάντηση το ΙΘΤΠ πήρε θέση στο καυτό θέμα της αναπαλαίωσης των Παλιών Καπναποθηκών Ξάνθης (σ.σ. Που ήθελε να ανακαινίσει επί  Αειμνήστου Νομάρχη Ξάνθης, ο τότε Πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης Αλέκος Κοντός και μετέπειτα Βουλευτής Ξάνθης, ιδρύοντας μάλιστα και Σχολή ΚΑΠΝΟΥ πλην του Μουσείου Καπνού. (1999-2000), δηλαδή χρόνια  πριν από την ανακαίνιση των Καπναποθηκών και την ίδρυση Μουσείου στην γειτονική Καβάλα...), 

Και με πιο απλά λόγια το ΙΘΤΠ πήρε θέση μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στο θέμα που δημιουργήθηκε όταν ένα τμήμα της στέγης του μη ανακαινισμένου τμήματος της βόρειας πτέρυγας της Καπναποθήκης «Π», κατέπεσε στο εσωτερικό του κτηρίου. Το τμήμα της στέγης το οποίο κατέπεσε, βρίσκεται στο τέλος της βόρειας πτέρυγας (φωτο) ωστόσο η στέγη του λειτουργούντος τμήματος δεν επηρεάζεται διότι ήδη κατά την ανακαίνισή του έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα πάντα με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

«Εμείς πληρώσαμε όλες τις μελέτες... Στο χέρι της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι να υλοποιηθεί η αποκατάσταση του κτιρίου» τονίζει με νόημα το ΙΘΤΠ κάνοντας... μπαλάκι το συγκεκριμένο θέμα στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη!  Που πρόσφατα τις επισκέφθηκε συνοδεύοντας μαζί με τον Δήμαρχο Στράτο Κοντό την Μενδώνη στις Ιστορικές Καπναποθήκες!

 


ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΘΤΠ ΣΤΟΝ «ΜΑΧΗΤΗ

«Ανακοίνωση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης  (ΙΘΤΠ) για την «κατάστασης» του μη ανακαινισμένου τμήματος της Καπναποθήκης «Π».

Μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, ένα τμήμα της στέγης του μη ανακαινισμένου τμήματος της βόρειας πτέρυγας της Καπναποθήκης «Π», κατέπεσε στο εσωτερικό του κτηρίου.  Το τμήμα της στέγης το οποίο κατέπεσε, βρίσκεται στο τέλος της βόρειας πτέρυγας. Η στέγη του λειτουργούντος τμήματος δεν επηρεάζεται διότι ήδη κατά την ανακαίνισή του έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Το Ίδρυμα διαβλέποντας εδώ και καιρό την πιθανότητα κατάρρευσης της στέγης και συνακόλουθης καταστροφής των ξύλινων δαπέδων και κυρίως των μοναδικων ξύλινων υποστυλωμάτων προχώρησε εδώ και χρόνια:

-σε πλήρη πρόταση για την μετατροπή του συνόλου της Καπναποθήκης «Π» σε σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνον της Ξάνθης αλλά όλης της Θράκης

-σε μελέτη ανακαίνισης και χρήσης όλης της Καπναποθήκης «Π»

-σε εναλλακτική μελέτη προστασίας μόνον του κελύφους όλης της Καπναποθήκης για τη στοιχειώδη προστασία της (την οποία έχει επικαιροποιήσει)

-σε μελέτη ανακαίνισης και χρήσης του μη ανακαινισμένου τμήματος της βόρειας πτέρυγας της Καπναποθήκης «Π», (την οποία έχει επανειλημμένως επικαιροποιήσει)

-σε έκδοση οικοδομικής άδειας για το υπόλοιπο τμήμα της  βόρειας πτέρυγας της Καπναποθήκης «Π».

Οι ως άνω εκπονήσεις μελετών, που είναι υψηλότατου κόστους, έχουν καλυφθεί αποκλειστικώς από το Ίδρυμα.

Η ανακαίνιση της  βόρειας πτέρυγας της Καπναποθήκης «Π» είναι εδώ και καιρό ένα από τα πιο ώριμα προς υλοποίηση μεγάλα έργα σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το Ίδρυμα εδώ και χρόνια θέτει διαρκώς το ζήτημα στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Παρ’ ότι το έργο εντάσσεται στον αρχικό σχεδιασμό, στη συνέχεια παραπέμπεται σε επόμενη φάση της υλοποίησης των διαφόρων σχετικών προγραμμάτων με ποικίλες δικαιολογίες.

Το Ίδρυμα, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, συνεχίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης για τη σωτηρία της Καπναποθήκης «Π».

Το Δ.Σ. του ΙΘΤΠ

Ξάνθη, 14 Σεπτεμβρίου 2024

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »