*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

06 Σεπτεμβρίου

Γιάννης Μασούτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., Πρόεδρος ΚΕΕΕ | ΕΒΕΘ: Το όραμά μας είναι να κατακτήσουμε την κορυφή

06 Σεπτεμβρίου

O Γιάννης Μασούτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης παρουσίασε την φιλοσοφία της εταιρείας αλλά και την δικιά του στο περιοδικό Business News Magazine

Την κατάκτηση της κορυφής σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς της ορίζει ως όραμα της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. ο επικεφαλής της, Γιάννης Μασούτης, ο οποίος στη συνέντευξή του στο περιοδικό Business News Magazine μιλάει, μεταξύ άλλων, για τους -υψηλότερους από την αγορά- θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της αλυσίδας, το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ για τον τζίρο αλλά και τα πλάνα που υπάρχουν για τη συνέχεια. Ακόμη, αναφέρεται στην ενασχόλησή του με τα κοινά του επιχειρείν, τις νέες απαιτήσεις που έχουν διαμορφωθεί για τους CEOs αλλά και τις αξίες, τις αρχές και το όραμα με το οποίο λειτουργεί η εταιρεία, που ίδρυσε ο πατέρας του, Διαμαντής Μασούτης.

-Πώς «έτρεξε» το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς για τη Διαμαντής Μασούτης; Πώς κινήθηκε η εταιρεία από άποψη πωλήσεων και κερδών και πώς προβλέπετε πως θα κλείσει η χρονιά;

Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς καταγράψαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τα ποσοστά μας να είναι διπλάσια της γενικής τάσης της αγοράς. Ειδικότερα, ενώ η αγορά κινήθηκε γύρω από το 3,5-3,6%, εμείς καταφέραμε να επιτύχουμε ανάπτυξη 6,7%.

Ήταν αποτελεσματική η στρατηγική μας να επενδύσουμε σε χαμηλότερες τιμές και να ενισχύσουμε τις προσφορές μας, σε συνδυασμό με την εκτενή γκάμα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που προσφέρουμε. Έτσι, ανταποκριθήκαμε πλήρως στις ανάγκες των καταναλωτών και σημειώσαμε θετική πορεία.

Για το υπόλοιπο της χρονιάς αναμένουμε να κλείσουμε με αύξηση 4% έως 6%, συνεχίζοντας σε θετική πορεία και εστιάζοντας στην ικανοποίηση των πελατών μας.

-Η εταιρεία από πέρυσι καταγράφει τζίρο που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά αυτό το ορόσημο αλλά και για την παρουσία της αλυσίδας σε μια αγορά όπου, όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανόν στα επόμενα χρόνια να πραγματοποιηθεί ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης;

Η επίτευξη του ορόσημου των 1 δισ. ευρώ σε τζίρο αποτελεί ένα σημαντικό και ενθαρρυντικό αποτέλεσμα για εμάς. Επιβεβαιώνει τη σκληρή δουλειά και τις στρατηγικές μας επιλογές, προσφέροντας ταυτόχρονα κίνητρο για συνεχή προσπάθεια.

Στην αγορά, αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί ο κύκλος συγκέντρωσης με συγχωνεύσεις και εξαγορές. Μπορεί να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς, αλλά η τάση για συγκέντρωση της αγοράς φαίνεται αναπόφευκτη μέσα στα επόμενα χρόνια. Η αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών, συγχωνεύσεων ή εξαγορών επιτρέπει σαφώς την καλύτερη αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης και χρηματοδότησης.

-Η Μασούτης θα συμμετάσχει σε αυτό τον κύκλο συγκέντρωσης; Εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων αλυσίδων;

Αυτήν την περίοδο δεν έχουμε συγκεκριμένα σχέδια για εξαγορές, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την αγορά και να αξιολογούμε τις πιθανές ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν. Η στρατηγική μας για εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ενσωματωμένη στη γενικότερη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας μας και είμαστε ανοιχτοί στο να εξετάσουμε περιπτώσεις που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους και τις ανάγκες μας.

-Κατά καιρούς εμφανίζονται φήμες που θέλουν την ίδια τη Μασούτης υποψήφια για εξαγορά. Υπάρχει αυτή η σκέψη έστω και σαν πιθανότητα στο μυαλό σας; Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι;

Δεν έχει υπάρξει καμιά σκέψη ή συζήτηση σχετικά με κάτι τέτοιο. Οι φήμες που κυκλοφορούν δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Η εταιρεία μας παραμένει εστιασμένη στην υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων και την ενίσχυση της θέσης μας στην αγορά.

-Τι θα λέγατε πως διαφοροποιεί τη Διαμαντής Μασούτης από τον ανταγωνισμό; Τι την κάνει να ξεχωρίζει τόσο σε επίπεδο πρότασης στους καταναλωτές όσο και σε αρχές, φιλοσοφία και αξίες;

Είμαστε γνωστοί ως τα «οικονομικά και ελληνικά» σούπερ μάρκετ που εμπιστεύονται οι καταναλωτές, τα αγαπημένα σούπερ μάρκετ της καθημερινότητάς τους. Το μοντέλο ανάπτυξής μας εστιάζει σε καταστήματα που είναι φιλικά και οικεία, ενσωματωμένα στην τοπική κοινωνία και την περιοχή όπου κατοικούν οι πελάτες μας.

Ξεχωρίζουμε για την αφοσίωσή μας στις βασικές αξίες που μας καθοδηγούν εδώ και 48 χρόνια, από την ίδρυσή της εταιρείας από τον πατέρα μου, Διαμαντή Μασούτη. Αυτές οι αξίες περιλαμβάνουν την προσήλωση στις ανάγκες των καταναλωτών, τη στήριξη των ανθρώπων μας, την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών και κοινωνιών, καθώς και τη δέσμευση για κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη. Αναγνωρίζουμε τη σημασία τού να βρισκόμαστε πάντα κοντά στον καταναλωτή, να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας παράλληλα την ελληνική οικονομία ως μακροχρόνια αξία.

-Τι προβλέπει το επενδυτικό σας πλάνο για φέτος αλλά και για τα αμέσως επόμενα χρόνια; Σε τι ύψος κινείται, τι ακριβώς περιλαμβάνει και ποιος είναι ο στόχος που έχει τεθεί;

Το επενδυτικό μας πλάνο για φέτος, καθώς και για τα αμέσως επόμενα χρόνια, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και στοχεύει σε σημαντική ανάπτυξη.

Για το 2024, έχουμε προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ, με κύριο στόχο την ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων και τη δημιουργία νέων σημείων πώλησης. Το πλάνο μας περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο νέων καταστημάτων στην Αττική, στις περιοχές Τρεις Γέφυρες και Νέα Σμύρνη, ένα στη Χαλκίδα και ένα στο νησί της Λευκάδας.

Επιπλέον, αναπτύσσουμε ένα μεγάλο οικιστικό project άνω των 30 εκατ. ευρώ στην Αττική, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο εννεαώροφων πολυκατοικιών στις Τρεις Γέφυρες, όπου θα δημιουργηθεί και το δεύτερο Grand Μασούτης στην Αττική, μετά από αυτό της Γλυφάδας.

Ενδιαφερόμαστε για ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, αξιολογώντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν διαφορετικές περιοχές. Περιοχές όπως η Αττική, που παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, αλλά και η Πελοπόννησος, προσελκύουν το ενδιαφέρον μας για μελλοντικές επενδύσεις.

Η είσοδος της αλυσίδας στην Αττική με την εξαγορά της Προμηθευτικής το 2018 ήταν μια κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα. Μπορείτε να μας κάνετε έναν μέχρι στιγμής απολογισμό αλλά και να μας αναφέρετε και τους στόχους σας για τη συνέχεια;

Η είσοδος της αλυσίδας στην Αττική μέσω εξαγοράς το 2018 ήταν μια στρατηγική κίνηση, που είχε σημαντική επίδραση στην ανάπτυξή μας. Αυτή η κίνηση μας επέτρεψε να εισέλθουμε δυναμικά, με 56 καταστήματα, σε μια νέα αγορά για εμάς. Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας ενσωματώσαμε στο δίκτυό μας τα νέα καταστήματα με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πορεία της εταιρείας μας στην Αττική και, όπως είπα πριν, η περιοχή παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες, είναι μια τεράστια αγορά στην οποία αναζητούμε ευκαιρίες ανάπτυξης.

-Ποιες προκλήσεις ενέχει η διοίκηση ενός τόσο μεγάλου επιχειρηματικού οργανισμού όπως η Μασούτης, που παρά το μεγάλο μέγεθός της παραμένει μια οικογενειακή στη βάση της επιχείρηση; Πώς κατορθώνετε να συνδυάζετε αυτές τις δύο παραμέτρους;

Η διοίκηση ενός μεγάλου επιχειρηματικού οργανισμού συνεπάγεται πολλές προκλήσεις, οι οποίες γίνονται πιο έντονες καθώς η εταιρεία αναπτύσσεται συνεχώς. Με 11.000 εργαζομένους και παρουσία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η διαχείριση της επιχείρησης απαιτεί στρατηγική προσαρμογή και άριστη οργάνωση.

Ο πατέρας μου και ιδρυτής της εταιρείας, Διαμαντής Μασούτης, είχε πάντα ως βασική αρχή το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Ήταν γνωστός για την προσωπική του επαφή με τους εργαζομένους, την προσοχή στις ανάγκες τους και τη φιλική του στάση. Επάνω σε αυτές τις αξίες έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή και υποστηρικτική κουλτούρα, που μας επιτρέπει να διατηρούμε τον οικογενειακό χαρακτήρα της εταιρείας μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

-Στην αγορά σούπερ μάρκετ έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια τάση σταθεροποίησης και μείωσης των τιμών; Πώς εκτιμάτε πως θα συνεχιστεί η κατάσταση;

Είναι πιθανό ότι η τάση σταθεροποίησης και μείωσης των τιμών θα συνεχιστεί, καθώς η αγορά προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Η ισορροπία των τιμών θα εξαρτηθεί από την πορεία των γεωπολιτικών εξελίξεων, της ενεργειακής αγοράς και της οικονομικής σταθερότητας. Εντούτοις, η τάση προς την ομαλοποίηση είναι ενθαρρυντική και αναμένεται να έχει θετική επίδραση στον τομέα των σούπερ μάρκετ και στους καταναλωτές γενικότερα.

-Αποτελείτε τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τα κοινά του επιχειρείν;

Η απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά του επιχειρείν και να θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), προήλθε από την πολυετή μου πείρα ως επιχειρηματία. Όπως και ο πατέρας μου, έτσι και εγώ δραστηριοποιούμαι στον επιχειρηματικό χώρο και γνωρίζω εκ των έσω τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Η γνώση αυτή μου επιτρέπει να αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που συναντούν οι επιχειρηματίες και να προσπαθώ να ενισχύσω την επιχειρηματική κοινότητα, προωθώντας τις ανάγκες της. Μέσα από αυτές τις θέσεις έχω συνεισφέρει στην κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη χάραξη κυβερνητικών πολιτικών, πάντα με στόχο την ενίσχυση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Είχα επιθυμία να συνεισφέρω ενεργά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν την καινοτομία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

-Σε ποια θέματα εκτιμάτε πως θα πρέπει να εστιάσει η πολιτεία προκειμένου να μπορέσει να προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στο επιχειρείν; Τι θεωρείτε πως έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρειάζονται ένα υποστηρικτικό και φιλικό προς την ανάπτυξη περιβάλλον, που θα περιλαμβάνει λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, βελτιωμένες υποδομές και σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

Η συνδυασμένη δράση σε αυτούς τους τομείς θα δώσει στις επιχειρήσεις την απαραίτητη ώθηση για να ευδοκιμήσουν και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

-Κατά τη γνώμη σας έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις για τους CEOs και τους business leaders; Xρειάζεται να διαθέτουν νέου τύπου δεξιότητες πλέον;

Σε έναν δυναμικό επιχειρηματικό κόσμο, οι σύγχρονοι CEOs και business leaders πρέπει να διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο.

Η ψηφιακή επάρκεια, η ευελιξία, οι ηγετικές ικανότητες και η στρατηγική σκέψη είναι κάποιες από αυτές. Οι σημερινοί ηγέτες πρέπει να μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς, στις οικονομικές συνθήκες και στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Πρέπει να μπορούν να εμπνέουν και να κινητοποιούν τις ομάδες τους, να δημιουργούν μια θετική εταιρική κουλτούρα και να διαχειρίζονται τις σχέσεις με τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους εργαζομένους με αποτελεσματικότητα και σεβασμό.

-Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; Πώς αποφορτίζεστε από την πίεση και τις υψηλές απαιτήσεις του ρόλου σας;

Είναι σημαντικό για μένα να αφιερώνω χρόνο για τους ανθρώπους που αγαπώ και να μοιράζομαι μαζί τους όμορφες στιγμές. Θέλω να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου και με φίλους.
Μ’ αρέσει η θάλασσα και η αναζήτηση ιστορικών διαδρομών. Αυτές οι δραστηριότητες με βοηθούν να αποφορτίζομαι από την πίεση και τις υψηλές απαιτήσεις των ρόλων μου, έχω την ευκαιρία να χαλαρώσω και να ανανεωθώ.

-Ποιο είναι το όραμά σας για τη Διαμαντής Μασούτης; Πού θέλετε να τη δείτε να φτάνει;

Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία αγορών στους πελάτες μας, τις πιο οικονομικές τιμές, να στηρίζουμε τους ανθρώπους μας και να συμβάλλουμε θετικά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Το όραμά μας είναι να κατακτήσουμε την κορυφή σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς μας. Επιθυμούμε να είμαστε η πρώτη επιλογή για τους καταναλωτές, οι πρώτοι στην προσφορά χαμηλών τιμών, η πρώτη επιλογή ως εργοδότης, οι πρώτοι στον τομέα περιβάλλοντος αγορών και οι πρώτοι στις επενδύσεις που ενισχύουν την ελληνική οικονομία. Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε ηγετική θέση σε πανελλαδικό επίπεδο ως αμιγώς ελληνική επιχείρηση στον τομέα του λιανεμπορίου.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »