Προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση τους οι δικηγόροι αναφέρουν:
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας.
Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους.
Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:
Α) Να προσφύγει δικαστικά κατά της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής.
Β) Να διοργανώσει εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών επιστημόνων, προκειμένου να αναδειχθούν τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητα ή μη της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών.
Πάσχα 2022: Με τι μέτρα για τον κορονοϊό θα γίνει η Ανάσταση – Με μάσκα στην εκκλησία
Στην ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα Μίνα Γκάγκα, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκαν στα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για το Πάσχα.
«Θα πάμε στις εκκλησίες με μάσκες», τόνισε αναφερόμενη στο Πάσχα η Βάνα Παπαευαγγέλου ενώ συνέστησε να γίνεται ένα self test πριν δούμε ευάλωτα άτομα της οικογένειας μας.
Ερωτηθείσα για τις μάσκες η κα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας αλλά δεν πετάμε τις μάσκες καθώς θα πρέπει να υπάρχει προσωπική εκτίμηση του κινδύνου χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιον να είναι από πάνω μας.
Που είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας
Η ίδια σημείωσε πως θα οριστεί με σαφήνεια σε ποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, αναφέροντας ως παραδείγματα τα ΜΜΕ, τα πλοία, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
H πανδημία φαίνεται να ελέγχεται καθώς έχουμε σταθερά λιγότερα κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία οπότε τα πράγματα είναι καλύτερα, τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Η κα Γκάγκα, ανέφερε πως τα δύο τελευταία χρόνια, κατά την εκτίμηση της, μας έδειξαν ότι αντιμετωπίζουμε καθημερινά καινούρια πράγματα και έτσι έπρεπε να παρατηρήσουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας, πράγμα που κάναμε.
Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά υπάρχει ύφεση
Ο ιός δεν αναμένεται να εξαφανιστεί αλλά σε κάθε περίπτωση βλέπουμε σαφή ύφεση παγκοσμίως όσον αφορά την πανδημία έκανε λόγο ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως εξήγησε ο κος Μαγιορκίνης, βλέπουμε ότι μειώνονται οι διαγνώσεις κάτω από ένα εκατομμύριο, σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από την έναρξη του κύματος της Όμικρον.
Παράλληλα, ανέφερε πως μειώθηκαν κατά 14% οι ασθενείς που πεθαίνουν, οι θάνατοι μειώνονται και φτάνουν σε επίπεδα έναρξης της πανδημίας.