*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

16 Απριλίου

Άρειος Πάγος: Απολύθηκε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας για τις 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις!

16 Απριλίου

    Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων

 

Την πόρτα της οριστικής εξόδου από το δικαστικό σώμα είδε η εισαγγελέας Κέρκυρας, με την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αποφασίζει την απόλυσή της μετά τις 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις που εντοπίστηκαν, εκ των οποίων οι 153 αναζητιούνται ακόμη. Εκτός της 54χρονης εισαγγελέως Πρωτοδικών, οι ανώτατοι δικαστές απέλυσαν ακόμα έναν δικαστή, επίσης με μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

 

Παράλληλα, σε μία τρίτη δικαστή, πρόεδρο Πρωτοδικών, επιβλήθηκε προσωρινή παύση 6 μηνών από τα καθήκοντά της. Τους τελευταίους μήνες συνολικά 15 δικαστικοί λειτουργοί κρίθηκαν ανεπαρκείς υπηρεσιακά και απολύθηκαν. Η εισαγγελέας Κέρκυρας όταν κλήθηκε από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να επιστρέψει τις εκκρεμείς υποθέσεις ώστε να χρεωθούν σε άλλο συνάδελφό της, καθώς υπήρχε κίνδυνος ακόμα και παραγραφής, αρνήθηκε ότι τις είχε.

 

Αργότερα, περίπου 1.800 δικογραφίες βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες δικογραφίες. Σε βάρος της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων.

 

Η εισαγγελέας πρωτοδικών ζήτησε μέσω «αγγελιοφόρου» δικηγόρου, την αναβολή της υπόθεσης επικαλούμενη προβλήματα υγείας και κώλυμα του συνηγόρου της. Το αίτημα της απορρίφθηκε με τον εισηγητή αρεοπαγίτη να αναφέρει ότι η εισαγγελέας έχει επιδείξει βαριά αμέλεια, παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης, προτείνοντας την οριστική παύση της από το εισαγγελικό σώμα.

 

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, τόνισε στην Ολομέλεια ότι η συμπεριφορά της εισαγγελέως Πρωτοδικών έχει μοναδικότητα και αποτελεί μια θλιβερή κατάσταση που έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξέφρασε τα ερωτήματα πώς είναι δυνατόν να παρέμεινε στην Κέρκυρα επί 18 ολόκληρα χρόνια (2002 έως 2020), αλλά και γιατί δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων, όπως και την πορεία των υποθέσεων. Ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια όχι μόνο την απέλυσε οριστικά, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, αλλά δεν της έδωσε τη δυνατότητα να εργαστεί σε άλλη θέση του Δημοσίου.


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »