*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

13 Μαΐου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ στο 6ο “Delphi Economic Forum” : Άμεσα μέτρα για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας!

13 Μαΐου


*Οι κύριοι άξονες της ομιλίας του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και διευθυντή της ΣΕΚΕ, στο 6ο “Delphi Economic Forum” στο Ζάππειο για την Ελληνική Γεωργία στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

*Θα πρέπει να γίνει αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αγροτικών προϊόντων η οποία πλήττει τα δημόσια έσοδα και την ποιότητα των αγροτικών και ελληνικών προϊόντων


«Άμεσα μέτρα για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας!», ζήτησε ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός μιλώντας στο 6ο “Delphi Economic Forum” στο Ζάππειο για την Ελληνική Γεωργία στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης παρουσία και του νυν Υπουργού Σπήλιου Λιβανού. Μια ομιλία που κράτησε 12 λεπτά όπως όριζε και ο συντονιστής της συζήτησης και διευθυντής και δημοσιογράφος του
Mega Νίκος Φιλιππίδης.

Αναλυτικότερα:

Το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συνεχίστηκε τη Τετάρτη 12 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 15 Μαΐου, 2021 με τον πρώην Υπουργό και γενικό διευθυντή της ΣΕΚΕ να είναι ένας εκ των ομιλητών στα θέματα της Ελληνικής Γεωργίας και αγροτικής οικονομίας.

Όπως είναι γνωστό το 6ο “Delphi Economic Forum” διεξάγεται φέτος ψηφιακά και είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η Τράπεζα Πειραιώς, στρατηγικό μέλος και χρυσός χορηγός του Forum, συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις με τον κ. Γεώργιο Χαντζηνικολάου, Προέδρο Δ.Σ. και τον κ. Χρήστο Μεγάλου, Διευθύνοντα Σύμβουλο, σε θέματα Οικονομίας

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Κοντός, ο κ. Βασίλειος Κουτεντάκης, Μέλος Δ.Σ. και Chief Retail Banking, η κ. Ελένη Βρεττού, Chief Corporate and Investment Banking, ο κ. Γεώργιος Κορμάς, Group Chief Real Estate και ο κ. Αθανάσιος Βλαχόπουλος, Head of Large Corporate and Wholesale Products.

 

ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΟΥ


Αναλυτικότερα:

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο διευθυντής του MEGA Νίκος Φιλιππίδης και μέλη στο πάνελ οι:

1.Σπήλιος Λιβανός Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων

2.Χατζηνινικολάου Γεώργιος Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς

3.Αλέξανδρος Κοντός πρώην Υπουργός και Γεν. διευθυντής ΣΕΚΕ

4.Ευθυμιάδης Νικόλαος επιχειρηματίας της εταιρείας ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ Α.Ε. (Σπόρους, λιπάσματα κλπ)

5.Σέρκος Χαρουτουνιάν Καθηγητής Χημείας, στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η εισήγηση –τοποθέτηση του Αλέξανδρου Κοντού στάθηκε κυρίως στις παρακάτω ενότητες:

Ιστορικά στοιχεία για τα 200 χρόνια του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την περίοδο του μεσοπολέμου όπου συντελέστηκε μια μεγάλη και εξαιρετικά πετυχημένη αγροτική μεταρρύθμιση.

Όσον αφορά το σήμερα του Αγροτικού τομέα, ο Αλέξανδρος Κοντός τόνισε ότι απαιτείται να προχωρήσουμε άμεσα στη διαμόρφωση μιας νέας αγροτικής πολιτικής στη πράξη με κύριους άξονες τους εξής:

1.Εφαρμογή τεχνολογίας και αναβάθμιση των υποδομών για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις των καιρών όπως η κλιματική αλλαγή και να αξιοποιηθούν στο έπακρον οι υδάτινοι πόροι.

2.Η αναβάθμισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και της ανταγωνιστικότητάς τους, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διατεθούν στις αγορές τάχιστα.

3.Και το σημαντικότερο, ο πρώην Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, αναφέρθηκε και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού που αποτελεί το μέλλον και τη προοπτική της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

4.Για τις συλλογικές δράσεις των Ελλήνων αγροτών ο Αλέξανδρος Κοντός ανέφερε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και συνενώσεις των συνεταιρισμών έτσι ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά και βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα για να έχουν σοβαρή παρέμβαση στις αγορές.

Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αγροτικών προϊόντων η οποία πλήττει τα δημόσια έσοδα και την ποιότητα των αγροτικών και ελληνικών προϊόντων

Τέλος για τη περιοχής της Θράκης ο Αλέξανδρος Κοντός τόνισε ότι «είναι λυπηρό παρά το ότι τα φυσικά της όρια είναι δυο ποταμοί, ο Έβρος και ο Νέστος, να μη γίνεται αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, να δυσκολεύει η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και να διατηρείται υψηλά το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, γιατί επί 10 χρόνια καθυστέρησε η έκδοση αποφάσεων του ΣτΕ για την υλοποίηση μεγάλων αρδευτικών έργων όπως το ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ έργο του κάμπου Ξάνθης.

Για να καταλήξει ο πρώην Υπουργός κλείνοντας την ομιλία του, με αναφορές σε δυο ΙΣΤΟΡΙΚΑ πρόσωπα στα 200 χρόνια της Ελληνικής ιστορίας, στον Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και στον Ιωάννη Καποδίστρια.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »