*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

07 Σεπτεμβρίου

ΠΑΝΕ ΝΑ «ΦΑΝΕ» ΤΟΝ Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗ! Επειδή δεν τον θέλουν Τουρκικό Προξενείο και DEB και δεν ασκεί προσωπική αλλά κυβερνητική πολιτική!

07 Σεπτεμβρίου
Το Τουρκικό Προξενείο με τα φερέφωνα και τους εγκάθετους! Τι απάντησε ο ίδιος στην «περίεργη» ερώτηση που του έγινε κατά την επίσκεψή του στην Μουφτεία Ξάνθης! 

ΚΑΙ Η ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑΝΑ!
*«Δεν γνωρίζω καμία Συμβουλευτική και εφόσον δεν γνωρίζω κανένα τέτοιο όργανο δεν πρόκειται να κατανοήσω τίποτα από αυτά που με ρωτάτε».
Εθιμοτυπική επίσκεψη στη Μουφτεία Ξάνθης (σ.σ. Προηγήθηκε επίσκεψη στη Μουφτεία Κομοτηνής) όπου συναντήθηκε με τον νέο Τοποτηρητή Μουφτή Μπιλάλ Καραχαλήλ, πραγματοποίησε στις 10.30 το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαϊτζής, ο πλέον καταξιωμένος στο συγκεκριμένο πόστο, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία αλλά και πρόσωπο γενικής αποδοχής πλην βεβαίως της Χρυσής Αυγής…
Από την συνάντηση μολονότι είχαν προσκληθεί, απουσίαζαν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, όπως και ο  Συντονιστής της Νομαρχιακής Γ. Χατζηθεοδώρου αλλά και το μέλος του πολιτικού συμβουλίου των  ΑΝΕΛ Χρύσα Ούτση.
Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων με τον Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης κράτησε περίπου 10-15 λεπτά, με τον κύριο Μπιλάλ Καραχαλήλ στις πρώτες δηλώσεις του στα ΜΜΕ να δηλώνει τα παρακάτω: «Εμείς, χωρίς να ξεχωρίσουμε κανέναν, είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα, είτε νέος ή ηλικιωμένος, είτε πηγαίνει στο Τζαμί του κάθε Παρασκευή είτε όχι, θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους μουσουλμάνους με ισότητα, χωρίς να αδικήσουμε κανέναν. Οδηγός μας θα είναι πάντα το Σύνταγμα, οι νόμοι και η Σαρία».
Φυσικά εντύπωση προκάλεσε και η απουσία από την συνάντηση του διπλωμάτη και διευθυντή του Γραφείου Πολιτικών υποθέσεων Αντώνη Παπακώστα! Είτε υπάρχει, είτε όχι, είναι το ίδιο πράγμα.... Ο συγκεκριμένος κύριος είναι κυριολεκτικά ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ στο πόστο του και κατά την άποψή μας, δεν εξυπηρετεί σε κανέναν τομέα το Εθνικό θέμα. Απεναντίας από την ημέρα που ανέλαβε, η κατάσταση έχει δυστυχώς επιδεινωθεί και ιδίως με την υπόθεση Ελληνικά "Πομακοχώρια"
(σ.σ. Σημειώνουμε ότι ο Λευτέρης Γλερίδης της Φωνής της Ροδόπης, αποκάλυψε για το συγκεκριμένο θέμα ότι το ΥΠΕΞ έχει ουσιαστικά ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ το γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων στη Ξάνθη. Αλήθεια ή ψέματα…περιμένουμε μια ξεκάθαρη απάντηση όλοι μας για το συγκεκριμένο θέμα).

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΜΟΥΦΤΕΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Για την συνάντηση με τον Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωση ωστόσο εξέδωσε και  το γραφείο τύπου του νέου Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης Μουφτή Μπιλάλ Καραχαλήλ αναφέροντας τα παρακάτω:
Εμείς χωρίς να ξεχωρίσουμε κανένας είτε είσαι άνδρας είτε είναι γυναίκα είτε νέος η ηλικιωμένος είτε πηγαίνει στο Τζαμί του κάθε Παρασκευή είτε όχι, θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους μουσουλμάνους με ισότητα χωρίς να αδικήσουμε κανέναν.
Οδηγός μας θα είναι πάντα το Σύνταγμα, οι νόμοι και η Σαρία.
Θα προσπαθήσουμε σκληρά και επίμονα να κάνουμε το καθήκον μας και να αποφύγουμε τα λάθη. Όμως γνωρίζουμε ότι κανείς άνθρωπος δεν είναι αλάθητος γι αυτό ζητάμε συγγνώμη από τον Αλλάχ και τους συμπολίτες μας αν κάνουμε κάτι που θα τους στεναχωρήσει.
Πρώτο και κύριο καθήκον μας είναι να είμαστε δίκαιοι στις αποφάσεις μας και να φροντίσουμε η Μουφτεία να λειτουργήσει με διαφάνεια και αξιοπιστία. Η Μουφτεία Ξάνθης είναι η Μουφτεία όλων των μουσουλμάνων της Ξάνθης, χωρίς καμία διάκριση. Για κάθε θέμα, για κάθε πρόβλημα, η Μουφτεία θα είναι πάντα ανοιχτή σε όλους και εμείς θα είμαστε πάντα στην διάθεση όλων των ομοθρήσκων μας.
Η Θράκη είναι μια περιοχή της Ελλάδας που έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, που έχει ένα μοναδικό πλούτο. Την υποδειγματική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Υπήρξαν εποχές που ως μουσουλμάνοι πληγωθήκαμε, έγιναν λάθη και έτσι γεννήθηκαν προβλήματα.
Όμως ποτέ δεν έπαψε να ακούγεται το εζάν από τους μιναρέδες μας. Η Ελληνική Πολιτεία σεβάστηκε πάντοτε την θρησκεία μας και το δικαίωμα μας να διατηρήσουμε την πίστη των προγόνων μας. Γι’ αυτό και εμείς πάντοτε σεβαστήκαμε την Ελλάδα.
Στα χωριά μας, όπως για παράδειγμα στο Ωραίο και στον Εχίνο, υπάρχουν τα μνημεία με τα ονόματα των νεκρών ομοθρήσκων μας που σκοτώθηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Τιμούμε τους ήρωες μας και χαιρόμαστε που οι χριστιανοί συμπολίτες μας τους τιμούν κι εκείνοι.
Θέλουμε να ζήσουμε με τους χριστιανούς συμπολίτες μας με αρμονία και με συνεργασία χωρίς να έχει παράπονο ο ένας από τον άλλον. Αδελφωμένοι και βέβαιοι ότι ένα μέλλον συνεργασίας και κοινής προσπάθειας, θα είναι ένα μέλλον κοινής χαράς για χριστιανούς και μουσουλμάνους. Γι’ αυτό το λόγο δεν κάνουν καλό στη μειονότητα μας, δηλώσεις και πράξεις που στρέφονται εναντίον των χριστιανών συμπολιτών μας ή δείχνουν ασέβεια στην δική τους πίστη. Το δηλητήριο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του θρησκευτικού φανατισμού πρέπει να μείνει μακριά από τη μειονότητα μας.
Η μουσουλμανική μειονότητα είναι μία μειονότητα που θέλει να διατηρήσει την ταυτότητά της. Η ελληνική κυβέρνηση προσέχει τη μειονότητα. Πολλά παιδιά μας σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της χώρας μας και όλα δείχνουν ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο και για τη χώρα και για τη Θράκη και για τη μειονότητα. Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας έχουμε την ελπίδα στην καρδιά μας.
«Θεέ,μου! Διευκόλυνε (κάνε εύκολο) μην δυσκολεύεις. Με τη χάρη σου διευκόλυνε μας ω εσύ που διευκολύνεις με τον πιο εύκολο τρόπο. Θεέ, μου! Αύξησε τη γνώση μου κατέστησε ωφέλιμη την κατανόηση μας και βοήθησε μας ώστε να έχομε αίσιο τέλος. Ω Θεέ μου Αλλάχ που είσαι κυρίαρχος όλων των κόσμων»
Ζητάμε από τον παντοδύναμο και ελεήμονα Αλλάχ να φέρει υγεία ευλογία και χαρά σε όλους τους ανθρώπους και να έχουμε ένα μέλλον με ειρήνη και επιτυχία.
Ζητάμε από τον παντοδύναμο και ελεήμονα Αλλάχ να ευλογεί τον τόπο μας και να μας δώσει δύναμη και κουράγιο να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας με δικαιοσύνη και αγάπη.
Από το γραφείο τύπου της Μουφτείας Ξάνθης

ΚΑΙ Η «ΠΕΡΙΕΡΓΗ» ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΑΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΚΑΘΑΡΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ
Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο κατά την συνάντηση του Γραμματέα Θρησκευμάτων κ.Γ. Καλαντζή με τον νέο Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, η ερώτηση της δημοσιογράφου Μαριάνας Ξανθοπούλου που αφού αποκάλεσε τον κύριο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ «βουλευτή μας», επιχείρησε να ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ την περιβόητη ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Τούρκων Δυτικής Θράκης!
Διαβάστε αυτούσιο όλο τον διάλογο:
Ερώτηση Μαριάννας Ξανθοπούλου: «Αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το Προεδρικό Διάταγμα. Ωστόσο κάποιες δηλώσεις που κάνατε στην «Καθημερινή» συγκεκριμένα, προκάλεσαν έναν προβληματισμό σε ο,τι αφορά τον χρόνο και την εφαρμογή τελικά του ΠΔ. Είδαμε επίσης ότι εκφράστηκαν κάποιες αντιρρήσεις μετά την σύσκεψη της «Συμβουλευτικής» εδώ στην μειονότητα. Μάλιστα ο Βουλευτής μας…(σ.σ. Εννοεί τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ…)
Στο σημείο αυτό την σταμάτησε ο γραμματέας Θρησκευμάτων και ιδού τις απάντησε:
Σχόλιο Γιώργου Καλαντζή: «Δεν γνωρίζω καμία Συμβουλευτική και εφόσον δεν γνωρίζω κανένα τέτοιο όργανο δεν πρόκειται να κατανοήσω τίποτα από αυτά που με ρωτάτε».
Ερώτηση Μαριάννας Ξανθοπούλου: Ωστόσο ο Βουλευτής (σ.σ. Εννοεί και πάλι τον κύριο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ χωρίς το Μας ωστόσο αυτήν τη φορά….) έκανε μια δήλωση σχετικά με το ότι οι Μουφτείες πρέπει να είναι αυτόνομες και όχι κρατικές υπηρεσίες. Θέλω το σχόλιό σας.
Απάντηση Γιώργου Καλαντζή: Ξεκινώ από το πιο βασικό το ζήτημα της διαβούλευσης για το Προεδρικό Διάταγμα της Σαρία. Θέλω να είναι σαφές για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ότι ένα σύνηθες Προεδρικό Διάταγμα, όπως ένα Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης μιας ενορίας ή ενός μοναστηριού, χρειάζεται περίπου 6 μήνες για να εκδοθεί, παρά το ότι δεν χρειάζεται καμία διαβούλευση, δεν χρειάζεται καμία καινοτομία, δεν χρειάζεται να σκεφτούμε κάτι, τα πράγματα είναι τυποποιημένα. Όταν λοιπόν ένα τυποποιημένο Προεδρικό Διάταγμα χρειάζεται περίπου 6 μήνες, το να μας εγκαλεί κάποιος διότι το Υπουργείο Παιδείας μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, άρα έχουμε και συνεργασία υπουργείων, παρουσίασε ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος μετά από 7 μήνες, νομίζω ότι μπορώ να πω ότι είναι άδικος. Βέβαια δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει το στοιχείο που σας ανέφερα για τον μέσο χρόνο αλλά ταυτοχρόνως δεν είναι άδικος επειδή γνωρίζει την αδικία, ασκεί μια άδικη κατά τη γνώμη μου κριτική γιατί δεν έχει  την συνολική εικόνα του θέματος.
Συγχρόνως όμως είναι θετικό ότι ασκείται αυτή η κριτική γιατί δείχνει ότι προσπάθεια της κυβέρνησης ανταποκρίνεται σε μια πραγματική ανάγκη. Αλλωστε η ρύθμιση για την Σαρία ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα θυμίζω πλην της Χρυσής Αυγής, είναι λοιπόν θετικό στοιχείο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο που ψήφισε με τόσο μεγάλη πλειοψηφία ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δηλώνουν την ανάγκη και διαμαρτύρονται γι αυτήν την ανάγκη να ολοκληρώσουμε αυτή τη πολιτική όσο το δυνατόν συντομότερα.
Όμως όταν επιχειρήσεις να λύσεις ένα θέμα που δεν έχει λύσει καμία Ευρωπαική χώρα με τον τρόπο που το λύνουμε εμείς, ένα θέμα που εκκρεμεί επί δεκαετίες τότε νομίζω ότι πρέπει να είσαι και πολύ προσεκτικός γιατί αν γίνει κάποιο λάθος μπορεί να ακυρώσει όλη αυτή τη προσπάθεια. Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε την αναγκαία σοβαρότητα με τον αναγκαίο χρόνο για να δώσουμε αυτό που περιμένουν όχι μόνο η μουσουλμανική μειονότητα αλλά γενικότερα η χώρα μας σε αυτό το θέμα.
Μετά από 7 μήνες και συζητήσεις των 2 υπουργείων, ενώ δεν ήμασταν υποχρεωμένοι το τονίζω αυτό, δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και χαίρομαι πάρα πολύ για οποιαδήποτε κριτική ασκείτε επ’ αυτού είτε θετική είτε αρνητική.
Και η απόφαση για να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ δεν ήμασταν υποχρεωμένοι, ακριβώς στοχεύει στο να εκφραστούν οι απόψεις από όλους όσους ενδιαφέρονται για να μπορέσει και το Υπουργείο Παιδείας και Δικαιοσύνης να δει αυτές τις παρατηρήσεις και να αποφασίσει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Σύμφωνα με τους χρόνους που ισχύουν γενικότερα από το τέλος της διαβούλευσης στη συγκεκριμένη περίπτωση να διευκρινίσω ότι  το τέλος διαβούλευσης 7 Σεπτέμβρη δεν σημαίνει ότι 8 Σεπτέμβρη θα υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα, θα υπάρξει ένας λογικός χρόνος μίας ή δύο εβδομάδων οπού θα μπορεί κάποιος συμπολίτης μας, κάποιος σύλλογος οι Μουφτείες βεβαίως ή όποιος άλλος ενδιαφέρεται εντός και εκτός Θράκης να στείλει έγγραφα ή να ζητήσει συναντήσεις με στελέχη και του Υπουργείου και τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας βεβαίως για αναγκαίες εξηγήσεις, διευκρινήσεις και αποσαφηνίσεις.

ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Σχολιάζοντας τις απόψεις των μειονοτικών βουλευτών, ιδού τι απάντησε ο κύριος Γ. Καλαντζής:
«Η έκφραση απόψεων από τους Βουλευτές βεβαίως και είναι αναγκαία, δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος είναι Βουλευτής δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει αντίθετα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να μιλήσει και χαίρομαι πάρα πολύ για τις ιδέες που κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο. Όμως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι σε στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων να υλοποιήσουμε ακριβώς αυτό που ψήφισε η Βουλή.
Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή νόμου για την οποία βεβαίως δεν είναι υπεύθυνη η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων ή το Υπουργείο Παιδείας είναι υπεύθυνη η Ελληνική Βουλή αν η Ελληνική Βουλή αλλάξει το νομικό καθεστώς βεβαίως θα υπηρετήσουμε αυτή την καινούργια προοπτική».

ΙΔΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟY ΚΟΜΜΑΤΟΣ DEB ΠΟΥ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΟΥΣΕΪΝ ΖΕΪΜΠΕΚ
Και για την καλύτερη ενημέρωσή σας, ιδού και η ανακοίνωση που έστειλε στον «Μαχητή» το περιβόητο Εθνικιστικό Τουρκικό κόμμα DEB. Την δημοσιεύουμε αυτούσια, σχολιάζοντας απλά ότι, «την ίδια ακριβώς θέση εκφράζουν ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ αλλά και ΧΟΥΣΕΪΝ ΖΕΪΜΠΕΚ!
Τα σχόλια τα αφήνουμε στους σκεπτόμενους Χριστιανούς και μουσουλμάνους της περιοχής.
DOSTLUK ESITLIK BARIS PARTISI
ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
FRIENDSHIP EQUALITY AND PEACE PARTY
FREUNDSCHAFT GLEICHHEIT UND FRIEDEN PARTEI
Κομοτηνή, 06/09/2018
Οι πρόσφατες προσδοκίες στο ζήτημα των Μουφτειών που είναι ένα από  τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, στράφηκαν προς μία αρνητική πορεία με το Προεδρικό διάταγμα που ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Η ανακοίνωση και η πρόθεση της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα της Μουφτείας προκάλεσαν σοβαρές προσδοκίες στην Μειονότητα. Ωστόσο, το σχέδιο διατάγματος για τις Μουφτείες που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες,  προκάλεσε απογοήτευση και αντίδραση στη  Μειονότητα και στις Μειονοτικές οργανώσεις.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είμαστε ενάντια στη σκέψη να μετατραπούν οι Μουφτείες σε δημόσιες υπηρεσίες όπου θα  υπάρχει διορισμός από το υπουργείο και θα εξαλείψει την αυτόνομη δομή της Μουφτείας, ο οποίος είναι ο σημαντικότερος θεσμός στη θρησκευτική ζωή της Μουσουλμανικής-Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.  Αυτού του είδους κρατικός έλεγχος των Μουφτειών, που πρέπει να υπηρετούν τη θρησκευτική ζωή της μουσουλμανικής κοινότητας, δεν θα φέρει  λύση στο πρόβλημα αυτό αλλά θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας και  όλες τις αρμόδιες αρχές, δείχνοντας σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, να βρουν μια ειλικρινή λύση στο πρόβλημα με εποικοδομητικό διάλογο με τη Μειονότητα, δείχνοντας  την μέγιστη προσοχή για να μην προκληθεί ζημία στο αυτόνομο καθεστώς των Μουφτειών,
ΚΙΕΦ


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »