*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

19 Μαρτίου

Με μεγάλη κοσμοσυρροή, πραγματοποιήθηκε η ενδιαφέρουσα ημερίδα γεωπολιτικής στη Ξάνθη με θέμα «Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο»

19 Μαρτίου
 



 





Στην ακριτική γωνιά της Ελλάδας, στην στοχευμένη από «φίλους» και «εχθρούς», στον χώρο όπου ο νέο-οθωμανισμός του Ερντογάν ασκεί ισχυρές πιέσεις, ελέω της πάγιας αδιαφορίας των ελληνικών κυβερνήσεων, πρόκειται να υλοποιηθεί μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα γεωπολιτικής, με τίτλο «Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο», την οποία διοργάνωσα οι Σύλλογοι Κυπρίων και Ποντίων Ξάνθης το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαρτίου στο  Motel Natassa.
H αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο ενώ μεταξύ αυτών που την παρακολούθησαν ήταν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Εποχή γιατρός Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Θωμάς Ηλιάδης, ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Γιώργος Κολλάρος, το μέλος του πολιτικού συμβουλίου των ΑΝΕΛ Χρύσα Ούτση, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μαρίνος Σδρέβανος, ο Πρόεδρος Αποστράτων Αξιωματικών κ.Γεωργιάδης κ.ά.
Τίτλος της ημερίδας «Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο».
Εισηγητές της Ημερίδας ήταν οι:
• Ιωάννης Κοραντής, Πρέσβυς ε.τ., «Τουρκία: Στρατηγικό βάθος και τακτική επιφάνεια»
• Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, Καθηγήτρια – πρώην Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, «Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης»
• Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής, «Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος στο νέο πολυπολικό σύστημα»
• Δρ. Νεκτάριος Δαπέργολας, Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Α.Π.Θ. «Η Ελλάδα στα σύγχρονα Βαλκάνια»
• Δρ. Ιωάννης Νομικός, Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS), «Οι αμφιταλαντεύσεις του Ερντογάν προκαλούν νευρικότητα στην ευρύτερη περιοχή»
• Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, Ερευνητής – Δημοσιογράφος, «Η Ελλάδα υπό το πρίσμα των διεθνών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και ο αμερικανικός παράγων με φόντο το νέο θρησκευτικό πολιτικό – δόγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν»
• Ειρήνη Μαρούπα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, «Το μεν εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον»
Στο συντονισμό της Ημερίδας ήταν η Αρθρογράφος – Νομικός Μαρία Σταματιάδου.
Ο πρωην διοικητής της Ευπ και πρωην Πρέσβης στην Τουρκία Κοραντής είπε άτι πρέπει να υπάρχει εθνική δημοκρατική ευθεία από όλα τα κόμματα για την Θράκη με μια γραμμή από όλους ακόμη και από την υπηρεσίες . Η πολιτεία το λιγότερο που μπορεί να κάνει και το ποιο απλό να να πάει τους ψευτομουφτιδες για αντιποίηση αρχής !Να μην θεωρούν πυροτεχνήματα αυτά που κάνει η Τουρκία γιατί τα κάνει χρόνια και με ένταση όπως και τις παραβιάσεις και το τελευταίο με αληθινά πυρά ήταν ποιο σοβαρό και βλέπουμε μια σταθερή επιθετική πολιτική και δεν θα σταματήσει μέχρι το δημοψήφισμα απλά να προσέξουμε πολύ γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για προβοκάτσια. Γενικά ο Γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει η Τουρκία θέλει να παίξει ως ισχυρός παίχτης όπως Κίνα και Ρωσία και αυτό θα το έκανε και αν ήταν άλλος ακόμη και όχι ο Ερντογαν . Η εμπειρία μου δείχνει ότι ούτε η Ελλάδα είναι τόσο μικρή όσο νομίζουν κάποιοι αλλά ούτε η Τουρκία είναι τόσο μεγάλη όσο θεωρούν κάποιοι άλλοι. Αυτό που πρέπει βα γίνει είναι εθνική δημοκρατική ευθεία από όλους.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι άλλοι ομιλητές τονίζοντας τις αλλαγές γεωπολιτικά που έχουν να κάνουν και με αλλαγές οικονομικές με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί και παίζει ένα σημαντικό ρολό στις γεωστρατηγικές αλλαγές που θα προκύψουν αλλά και και τις αλλαγές ρόλων οι συνεργασιών υπερδυνάμεων με στόχο το Έθνος- Κράτος
Όπως τονίστηκε επίσης από όλους, η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης βρίσκεται στο πλέον ενδιαφέρον σημείο μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής.
Η θέση αυτή ενισχύεται από τις εν εξελίξει ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις – ανακατατάξεις, αλλά και από την εποπτεύουσα θέση στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Μία θέση που εκτός των άλλων έχει και τεράστιο ενεργειακό ενδιαφέρον, με τα ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται στο Ιόνιο, στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης και νότια – νότιο-ανατολικά της Ρόδου, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ.
Προστιθέμενη αξία στην χώρα προσδίδουν οι ενεργειακοί αγωγοί που θα ξεκινούν από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, θα εμπλουτίζονται από τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου και αναμένεται να παράσχουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας στην φτωχή ενεργειακά Ευρώπη.
Τόσο τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, όσο και η «πειρατική» πολιτική της «ασταθούς» γείτονας Τουρκίας, δημιουργούν αρνητικές συνθήκες και δυνητικούς κινδύνους τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει.
Το υφιστάμενο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, οι ελληνοτουρκικές «σχέσεις», οι εξελίξεις στην Κύπρο, στο Ελληνικό Αιγαίο, την Θράκη, την Βαλκανική αλλά, την Ευρώπη και ευρύτερα την Μέση Ανατολή, αναλύθηκαν με καθαρότητα από έμπειρους διπλωμάτες και ειδικούς επιστήμονες, σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης και αιτιολόγησης των όσων συμβαίνουν και απειλούν τον σύγχρονο Ελληνισμό, που βάλλεται από την Κύπρο έως και την Θράκη.
Χορηγοί της Ημερίδας, ήταν ανώνυμοι πολίτες της Ξάνθης, οι Σύλλογοι Ποντίων καιΚυπρίων Ξάνθης, οι Δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων, καθώς και η εταιρεία Ελ. Τεχ. «Άνεμος».
Χορηγοί επικοινωνίας ήτανε το περιοδικό «Επίκαιρα» και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Greek American News Agency.
Αξίζει να τονιστεί πως ήταν η πρώτη φορά που στην Θράκη υλοποιείται Ημερίδα Γεωπολιτικής και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους επώνυμους και ανώνυμους εργάστηκαν για την οργάνωση, την χορηγία και την υλοποίησή της.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »