*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Νοεμβρίου

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ 1η Γιορτή Ψωμιού: Ένα ξεχωριστό 3ήμερο ενημέρωσης, για το πώς παράγεται το καλό ελληνικό ψωμί στον παραδοσιακό ελληνικό φούρνο.

29 Νοεμβρίου
Την 1η Γιορτή Ψωμιού διοργανώνει το Σωματείο Αρτοποιών Ξάνθης το τριήμερο 26-29 Νοεμβρίου στο "Αμοιρίδειο" Αθλητικό Κέντρο Ξάνθης, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του παραδοσιακού φούρνου της γειτονιάς όπου ζυμώνεται και ψήνεται το ψωμί που φτάνει στο τραπέζι. 
Το 3ήμερο πραγματοποιείται μάλιστα μετά την κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο εισάγεται η έννοια του «παραδοσιακού άρτου» σε αντιδιαστολή με το προψημένο ψωμί που πωλείται από πρατήρια και άλλα σημεία διάθεσης.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν αρτοποιοί από την Ξάνθη, τη βόρεια Ελλάδα, την Αθήνα, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο στις 19.00 στην Αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης με ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλη Μούσιου (στο πάνελ ήταν τόσο ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης Παναγιώτης Αμπεριάδης όσο και η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαρία Τσιακίρογλου), ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης που χαιρέτησε με θερμά λόγια την 1η Γιορτή Ψωμιού.
Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου από τις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Φ. Αμοιρίδης μια υπέροχη γιορτή Ψωμιού με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν ζεστά και υπέροχα αρτοσκευάσματα αλλά και να βλέπουν στον παραδοσιακό φούρνο πως  παρασκευάζονται!
Εκατοντάδες επισκέπτες επισκέφθηκαν από 11 το πρωί της Κυριακής το Κλειστό Φ. Αμοιρίδης, απολαμβάνοντας ζεστό ψωμί και υπέροχα αρτοσκευάσματα!
Σημειώνεται ότι την Δευτέρα και την Τρίτη θα επισκέπτονται τον χώρο τα σχολεία της περιοχής προκειμένου να δουν ζωντανά πως παρασκευάσουν τα αρτοσκευάσματα από εκπληκτικούς τεχνίτες στον παραδοσιακό φούρνο.

Σημειώνεται ότι στον ίδιο χώρο λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας από την πορεία ογδόντα ετών του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης, ενός εκ των παλαιοτέρων και πιο ισχυρών σωματείων του προηγούμενου αιώνα, που ακόμη και σήμερα παραμένει ιδιαίτερο ενεργό. 
Οι φωτογραφίες ξεκινούν από τα προπολεμικά χρόνια και φτάνουν μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα.
 
 
 
 




 
 


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »