*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Νοεμβρίου

Διαμαρτυρία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης σε Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

29 Νοεμβρίου
ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ: Υπάρχει έτοιμη λύση, να δώσει μια πτέρυγα
από τις εγκαταστάσεις του ΠΡΟΚΑΤ του ΔΠΘ ο Δήμος Ξάνθης!

Πορεία στους δρόμους της πόλης και συμβολικές καταλήψεις στο Δημαρχείο και την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης πραγματοποίησαν την Δευτέρα το πρωί καθηγητές και μαθητές του Μουσικού σχολείου Ξάνθης.
Μάλιστα όταν οι μαθητές επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη στο γραφείο του και τους ρώτησε ενώπιον του Περιφερειακού συμβούλου Ξάνθης Γιάννη Μπούτου και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού Νίκου Εφραιμίδη που θέλουν να γίνει το σχολείο τους, στη Ξάνθη ή στη Διομήδεια, εκείνοι απάντησαν «στη πόλη!», που φυσικά είναι και ο διακαής πόθος των καθηγητών…
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης πρότεινε ως λύση να τους παραχωρήσει ο Δήμος Ξάνθης μια πτέρυγα από τα προκάτ του ΔΠΘ που έχουν αδειάσει αφού έχουν μεταφερθεί όλα τα τμήματα και οι υπηρεσίες της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. στις νέες εγκαταστάσεις, μετά το γήπεδο της Ασπίδας και λογικά θα πρέπει να επιστρέψει ο Πρύτανης στο Δήμο Ξάνθης, αποκλείοντας φυσικά το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε Μουσικό σχολείο το Μουσείο Χατζιδάκι, καθώς το κτίριο εκεί είναι και μικρό αλλά και πολύ παλιό και δεν είναι δυνατόν να αντέξει να λειτουργεί ως σχολείο.
 «Ότι χρειάζεστε από το Κτίριο Χατζιδάκι μπορείτε να έρχεστε, θα υποβάλλεται αίτημα, θα κάνετε κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα το διατηρήσετε καθαρό και όποτε θέλετε σας το δίνω δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά καθημερινά δεν γίνεται!  Χώρια που δεν θα μπορείτε να πάτε εκεί γιατί δεν έχει αύλειο χώρο», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης στους μαθητές του Μουσικού σχολείου Ξάνθης και τεκμηρίωσε την πρότασή του ως εξής:
«Όταν θα μεταστεγαστούν τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής στα Κιμμέρια, στο νέο κτίριο,  όλες οι αίθουσες του ΠΡΟΚΑΤ θα πάνε στον Δήμο Ξάνθης. Το πανεπιστήμιο όμως κωλυσιεργεί γιατί δεν θέλει να τις αφήσει. Σας είπαμε η μόνη λύση αυτή είναι.
Να σας δώσουμε μία πτέρυγα του πανεπιστημίου γιατί υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε. Όταν έδωσαν το οικόπεδο  να χτιστεί εδώ το πανεπιστήμιο ήταν ο όρος ότι μόλις μεταστεγαστεί θα φύγουν. Αν θέλει το πανεπιστήμιο να βοηθήσει... θα βοηθήσει!» κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης.
-Οπότε στο χέρι του Πρύτανη κ. Καραμπίνη είναι αν θέλει να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης για την μεταστέγαση του Μουσικού σχολείου μέσα στη πόλη.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ (ΚΚΕ):
Ακούστε τι λένε Μαθητές Καθηγητές και Γονείς του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης
Στις 17 Οκτώβρη 2013 η Λαϊκή Συσπείρωση συμπαραστεκόμενη στο δίκαιο αγώνα των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών του Μουσικού Γυμνασίου Ξάνθης απαιτούσε:
-Να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς όλων των μαθητών προς και από το σχολείο τους.
-Να αποσυρθεί τώρα η ΚΥΑ που αυξάνει τις χιλιομετρικές αποστάσεις.
-Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ' ευθείας κρατική χρηματοδότηση.
-Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα κενά.
-Ούτε ευρώ από την τσέπη των γονιών για λειτουργίες της εκπαίδευσης.
-Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.
-Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς θέρμανση. Ρύθμιση εδώ και τώρα για αφορολόγητο πετρέλαιο (προνόμιο που έχουν μόνο οι εφοπλιστές! Αλλά όχι τα σχολεία) και φυσικό αέριο σ' όλα τα σχολεία για το τρέχον έτος. Απαγόρευση σε εταιρεία φυσικού αερίου να αφαιρεί την παροχή όταν υπάρχουν οφειλές.
-Πάγωμα των χρεών στις ΔΕΚΟ και μηδενική τιμολόγηση σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για τα σχολεία από φέτος.
-Για τον υποσιτισμό. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους, έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κ.λπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις δομές και το προσωπικό των δήμων - χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών.
-Απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα ολοήμερα και τα 28άρια τμήματα. Καμία συγχώνευση - σύγχρονα και ασφαλή κτίρια - καμία τάξη να μην έχει πάνω από 20 παιδιά.
-Απόσυρση του νόμου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ο αγώνας εκείνος παραμένει αδικαίωτος. Σήμερα επιπρόσθετα αναδεικνύεται το πρόβλημα της  πιστοποίησης των σπουδών μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις, της έλλειψης καθηγητών Μουσικής από τα Μουσικά, θεατρολογίας κινηματογράφου και χορού από τα Καλλιτεχνικά και για την Ξάνθη το πρόβλημα της στέγασης του σχολείου σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.. 17 χρόνια το πρόβλημα αυτό χρονίζει θυμίζοντας γεφύρι της Άρτας. Ακόμη η πάλη των ανθρώπων του σχολείου πρέπει να στοχεύει στη δωρεάν παροχή μουσικών βιβλίων και μουσικών οργάνων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα τα διπλώσει. Πεισματικά θα παλέψει μαζί με τους μαθητές, καθηγητές και το Σύλλογο γονέων για τα δίκαια αιτήματά τους.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »