*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

26 Ιουνίου

Ανατροπές στις ισπανικές εκλογές, τρίτο κόμμα τελικά οι Unidos Podemos, διαψεύστηκαν τα exit polls!

26 Ιουνίου
 Παραμένει πρώτο το Λαικό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αλλά στη δεύτερη θέση περνούν τελικά οι σοσιαλιστές. Η κατανομή των εδρών. H καταμέτρηση αφορά το 68% των εκλογικών τμημάτων. Σε ιστορικό χαμηλό η συμμετοχή στις εκλογές.
Tα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Ισπανία φαίνεται να ανατρέπουν τα exit polls. Το λαϊκό κόμμα (PP) του Μ. Ραχόι παραμένει στην πρώτη θέση και καταλαμβάνει περίπου 135 έδρες, με ποσοστό 32%.
Ωστόσο στη δεύτερη θέση περνούν οι Σοσιαλιστές (PSOE) με 89 έδρες (ποσοστό 23,4%), ενώ οι Unidos Podemos καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με περίπου 72 έδρες και ποσοστό 21,3%.
Οι Ciudadanos συγκεντρώνουν το 12,3% των ψήφων και αναμένεται στη νέα βουλή να έχουν 29 βουλευτές. H καταμέτρηση αφορά το 68% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας.
Θέμα αυτοδυναμίας προφανώς δεν τίθεται καθώς ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει 176 έδρες στην ισπανική βουλή των συνολικά 350 εδρών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προσέλευση στις κάλπες διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς πήγε να ψηφίσει μόλις το 51,2% των ψηφοφόρων.
ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΤΑ EXIT POLLS
Σύμφωνα με τα exit polls που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με 28,5%, ακολουθεί το Podemos με 25,6%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22% και το Ciudadanos με 11,8%.
Μιλώντας στην πρώτη του ανάλυση μετά την ανακοίνωση των exit polls, o ηγέτης της IU, του έτερου εταίρου της συμμαχίας Unidos Podemos Αλβέρτο Γκαρθόν, κάλεσε σε σύνεση στην ανάλυση των πρώτων ενδείξεων, τονίζοντας όμως πως αυτά υποδεικνύουν πως η χώρα έχει μία χρυσή ευκαιρία ν' αλλάξει σελίδα.
Ο εκπρόσωπος των Ciudadanos, ο ΓΓ τους Χουάν Μανουέλ Βιλιέγας, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέσα στη διάρκεια της νύκτας, τα ποσοστά του κόμματος θα βελτιωθούν.
Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2015 το Λαικό κόμμα είχε συγκεντρώσει 123 έδρες, οι σοσιαλιστές 90, οι Podemos 69 και οι  Ciudadanos 40.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »