*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

26 Απριλίου

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ το Υπόγειο δημοτικό πάρκινγκ!

26 Απριλίου
ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!
«Παρέλαση» στον Εισαγγελέα Τσέπελης, Πολεοδομία-Νικολόπουλος, Πυροσβεστική. Υγειονομικό και… δεκάδες άλλοι, για τεράστιο ΣΚΑΝΔΑΛΟ μιλούσε από τον Μάιο 2015 ο Νίκος Ανταμπούφης 
ΕΥΘΕΙΕΣ ΒΟΛΕΣ ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗ ΣΕ ΜΠΕΝΗ
*«Πετάχτηκαν» χιλιάδες  Ευρώ, χρήματα των δημοτών σε αναπλάσεις, προμήθειες μηχανημάτων κλπ και τελικά όλα ήταν μια… τρύπα στο νερό!

ΨΕΥΔΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΣΕΠΕΛΗ
*Εγκρίθηκε η άδεια ίδρυσης του πάρκινγκ από τον πρώην Νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη το 1999, ενώ αυτό ήδη είχε δοθεί με απευθείας ανάθεση και κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια και έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ!
Ζήτημα ημερών είναι πλέον η «ΣΦΡΑΓΙΣΗ» του Υπόγειου δημοτικού Πάρκινγκ της οδού Ηρώων αφού όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, δικαιώνεται σχεδόν ο «Μ» που τα είχε αποκαλύψει από τον Μάρτιο του 1999, ότι το συγκεκριμένο έργο κατασκευάστηκε χωρίς οικοδομική άδεια αλλά και αυτή που εκ των υστέρων εκδόθηκε από την τότε Πολεοδομία της Νομαρχία Ξάνθης, κακώς εκδόθηκε, αφού αρμόδιο ήταν το ΥΠΕΧΩΔΕ!!!
(σ.σ. Ενδεχομένως και μέχρι την Τετάρτη 27/4 μετά τις αυτοψίες της Πυροσβεστικής, του Υγειονομικού και της Υπηρεσίας Συγκοινιωνιών που είναι καταπέλτες, το πάρκινγκ να "σφραγιστεί" με απόφαση της Εισαγγελικής Αρχής)
Μάλιστα ήδη ο Δήμος Ξάνθης έχει υποστεί σοβαρή οικονομική ζημία από σοβαρές παραλήψεις της πρώην δημοτικής αρχής, ενώ από τον Μάιο 2015 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ανταμπούφης μιλούσε για «σκάνδαλο από την αρχή έως το τέλος…», με σοβαρές κατηγορίες και για τον πρώην αντ’ αυτού αντιδήμαρχο Ξάνθης Δημήτρη Μπένη.(σ.σ. Όταν δημοπράτησε το έργο ήδη ήταν τελείως ακατάλληλο προς λειτουργία και γι΄ αυτό άλλωστε καθυστέρησε να παραδοθεί στο μισθωτή και παραδόθηκε μετά απο ένα 13-14 μήνες!)
Αποκλειστικές πληροφορίες του «Μ» αναφέρουν ότι:
1. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακάλεσε ήδη το πιστοποιητικό πυροπροστασίας, αφού εκτός των άλλων διαπίστωσε στην αυτοψία που έκανε, υπήρχαν πολλά… παρατράγουδα ενώ δεν γνώριζε καν για το κλείσιμο της ράμπας από τον πρώην αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών  Δήμου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη,  μολονότι ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι προέβη στην απόφασή του αυτή, μετά από έγγραφο της Πυροσβεστικής! (Σ.Σ. Το οποίο δεν βρίσκεται φυσικά στο φάκελο, ενώ η Πυροσβεστική διαψεύδει ήδη την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου…)!
2. Ο Εισαγγελέας Ξάνθης ήδη κάλεσε για κατάθεση τον Μανώλη Τσέπελη (σ.σ. ίσως καταθέσει και σήμερα) διότι ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία βεβαίωνε στις 17/7/2015 ότι στο πάρκινγκ δεν έγινε καμιά μεταβολή σε σχέση με την αρχική άδεια, ενώ γνώριζε ότι αυτό είναι ψευδές, αφού ο ίδιος είχε κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2014 με δική του απόφαση τη ράμπα!!
Ενώ δηλαδή ο Τσέπελης βεβαίωνε ότι δεν έχει επέλθει καμιά μεταβολή στην άδεια του πάρκινγκ και στην λειτουργία του, προκύπτει από τα στοιχεία ότι υπήρχε μια ράμπα στο υπόγειο η οποία ήταν έξοδος αυτοκινήτων προς την 40 Εκκλησιών, λειτουργούσε επί χρόνια και κλείστηκε με εντολή του Τσέπελη, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, τον Δεκέμβριο του 2014!!!
3. Το δημοτικό πάρκινγκ λειτουργεί πλέον χωρίς πυροπροστασία!! Η δε Πυροσβεστική είναι άγνωστο αν και πόσες φορές έκανε αυτοψίες στο χώρο ώστε να βεβαιώσει τη νόμιμη και σωστή λειτουργία του, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά…
Σημειώνεται ότι στα σχέδια πυροπροστασίας της Πυροσβεστικής η ράμπα ήταν ανοιχτή από το 1999 και η υπηρεσία δεν καμία ενημέρωση για όλα όσα διέπραξε στη συνέχεια ο Δήμος Ξάνθης.
4. Επισημαίνεται ότι για την ανάπλαση του δημοτικού πάρκινγκ έχουν "πέσει" και επί Στυλιανίδη και Μπένη χιλιάδες ευρώ πριν το παραλάβει η σημερινή μισθώτρια και γι΄αυτό άλλωστε καθυστέρησε επί πολλούς μήνες μετά την δημοπράτησή του η λειτουργία του,  ο δε κ. Τσέπελης ως αντιδήμαρχος στις συνεντεύξεις του στα φιλικά του ΜΜΕ μιλούσε για ένα κτίριο-στολίδι πλέον με τα… νέα έργα μόνωσης κλπ που έκανε στο χώρο ο Δήμος Ξάνθης.
Όπως βέβαια αποδεικνύεται με επίσημα πλέον έγγραφα στο κτίριο ενώ δαπανήθηκαν πολλά χρήματα δεν υπάρχει σήμερα επαρκής στατικότητα ιδιαίτερα από την ώρα που έχουν διαβρωθεί όλες οι κολώνες και τα δοκάρια του υπόγειου πάρκινγκ!!! Τέλος πριν αποφασιστεί η δημοπράτηση του, αγοράστηκαν μηχανήματα η αξία των οποίων αγγίζει τις 100.000 ευρώ!!! Θα ήταν ευχής έργο η έρευνα της Εισαγγελικής αρχής να δώσει στη δημοσιότητα το συνολικό έργο κατασκευής και λειτουργίας του έργου μέχρι σήμερα!!! Διότι πρόκειται για χρήματα των δημοτών και πολύ φοβόμαστε ότι το ποσόν είναι ιδιαίτερα υψηλό…
5. Η κατάσταση στο υπόγειο της δημοτικής αγοράς έχει μάλιστα ως αποτέλεσμα σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υγειονομικού, τη δημιουργία ανθυγιεινής εστίας και των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση και αναπαραγωγή εντόμων και τρωκτικών!!
Τέλος στην οροφή του υπογείου της δημοτικής αγοράς εξακολουθεί και υπάρχει διαρροή αποχετευτικών σωληνώσεων των υπερκείμενων καταστημάτων και καθολική υπερχείλιση λυμάτων από τα υπάρχοντα φρεάτια λυμάτων στο δάπεδο με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται λύματα σε αρκετά σημεία ένα από τα οποία και το σημείο της τοιχοποιίας που χωρίζει το πάρκινγκ της δημοτικής αγοράς με το δημοτικό πάρκινγκ!
Κι όλα αυτά ενώ προσφάτως το κτίριο ανακαινίστηκε και ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μανώλης Τσέπελης μιλούσε για… στολίδι με μονώσεις και εργασίες που το μετέτρεπαν σε ένα σύγχρονο πάρκινγκ!!! Δίνοντας συνεντεύξεις στα φιλικά του ΜΜΕ
6. Ερωτηματικά υπάρχουν και στο κατά πόσο μπορούσε ο τότε Νομάρχης Ξάνθης κύριος Γ. Παυλίδης να υπογράψει μετέπειτα της κατασκευής και ολοκλήρωσης του έργου, την άδεια… ίδρυσης του υπόγειου Πάρκινγκ και στη συνέχεια να εκδώσει η Πολεοδομία της τότε Νομαρχίας Ξάνθης με την υπογραφή του κ. Ν. Νικολόπουλου την οικοδομική άδεια του δημοτικού υπόγειου Πάρκινγκ που σημειωτέων, ενώ ο ίδιος ο Γ. Παυλίδης στο έγγραφό του στο Δήμο Ξάνθης εγκρίνει  εκ των υστέρων (στις 26-5-1999) τους Περιβαλλοντολογικούς όρους του πάρκινγκ, καταλήγει με την επισήμανση στο Δήμο Ξάνθης ότι θα έπρεπε να πάρει οικοδομική άδεια και έγκριση και από το ΥΠΕΧΩΔΕ κάτι που δεν συνέβη ποτέ φυσικά ούτε και από τον μετέπειτα Δήμαρχο Ξάνθης Λάκη Στυλιανίδη! (σ.σ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι χθες επρόκειτο για το συγκεκριμένο έργο να καταθέσει στην Εισαγγελία ο πρώην Δήμαρχος Ξάνθης…).
7. Τέλος για την άδεια ίδρυσης του δημοτικού κλειστού πάρκινγκ της Ηρώων την 25/11/1999 με απόφαση του τότε Νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη που δόθηκε ενώ αυτό ήδη λειτουργούσε τα παρακάτω:
Σύμφωνα ωστόσο με το Προεδρικό διάταγμα άρθρα 1, 2 και 3 του 312./1994 αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο και χορήγηση των αδειών αυτών ήταν και είναι η ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων, το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλαδή. Ακόμη και η οικοδομική άδεια που εξέδωσε η τότε Πολεοδομία της Νομαρχίας Ξάνθης με την υπογραφή του κ. Νίκου Νικολόπουλου, έπρεπε να εκδοθεί και αυτή από το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με Νομικούς κύκλους που ήδη χειρίζονται την συγκεκριμένη υπόθεση. 

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
1. Από το 2000 που εκδόθηκε η άδεια στο υπόγειο πάρκινγκ πόσες φορές έκανε αυτοψία η πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης;
2. Πόσες φορές πήρε ανανέωση πυροπροστασίας το υπόγειο δημοτικό πάρκινγκ κλπ;
3. Οι μηχανικοί που παρέλαβαν το συγκεκριμένο έργο πριν λειτουργήσει, πως δεν εντόπισαν τίποτα από τις τυχόν κακοτεχνίες που είχαν ως αποτέλεσμα με την παραμικρή βροχή το έργο να μετατρέπεται σε… λίμνη; Και ενώ έχει διαβρωθεί ήδη όλος ο σκελετός;
4. Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και με την τελευταία ανάπλαση του υπόγειου πάρκινγκ πριν αυτό δοθεί εκ νέου σε λειτουργία με καθυστέρηση πάνω από 13-14 μήνες από τη δημοπρασία. Πως είναι δυνατόν ωστόσο και σήμερα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα δε γραφεία Υγειονομικού και συγκοινωνιών να εντοπίζουν σωρεία παραλήψεων;
5. Αληθεύει ότι ο ηλεκτρολόγος στον οποίο ανάθεσε την δουλειά ο Δήμαρχος Ξάνθης ανακάλεσε το ηλεκτρολογικό σχέδιο στον δεύτερο όροφο όπου δεν λειτουργεί καθόλου φωτισμός και το γραφείο συγκοινωνιών ήδη έχει κάνει σοβαρές παρατηρήσεις γύρω από την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, εντοπίζοντας σοβαρές παραλείψεις και παραβάσεις;

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ 2015 Ο ΤΣΕΠΕΛΗΣ!
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο 2015, δηλαδή έναν χρόνο και πλέον μετά την δημοπρασία που είχε βγάλει επί Δημήτρη Μπένη στις 11 Δεκεμβρίου το υπόγειο Πάρκινγκ, ο τότε Αντιδήμαρχος Μανώλης Τσέπελης σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός» έλεγε ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να παραδοθεί στον ιδιώτη εκμισθωτή και να αρχίσουν να τρέχουν τα μισθώματα και να λειτουργεί εξυπηρετώντας τους πολίτες και αποσυμφορίζοντας το κέντρο της πόλης από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, διότι ολοκληρώθηκαν η… μόνωση και οι άλλες εργασίες!
Τότε λοιπόν διαβεβαίωνε ο κύριος Τσέπελης ότι το πάρκινγκ είναι πανέτοιμο και παραδοτέο στην κατάσταση που αναφέρεται στην προκύρηξη, αφού αρχικά η μισθώτρια κ. Πατρικίου Μαργαρίτα δια του τότε δικηγόρου της και δημοτικού συμβούλου Θανάση Ξυνίδη, είχε αρνηθεί να το παραλάβει καθώς όπως διαπίστωσε η τεχνική έκθεση που εκπονήθηκε από Μηχανικό κατ’ εντολή της είχε σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας καθώς επίσης και στο ηλεκτρολογικό σύστημα!
Ελλείψεις που φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα.

Ν. ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣ: «ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ…ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΜΠΕΝΗ»
Για σκάνδαλο με ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και κυρίως της πρώην δημοτικής αρχής, καταμερίζοντάς τες ακόμη και σε μερίδα της σημερινής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα στις παρατάξεις των κυρίων Πούλιου (σ.σ. πριν παραιτηθεί) και Μπένη, μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ τον Μάιο 2015 και ο επικεφαλής της παράταξης των «Πολιτών για την Ξάνθη», κ. Νίκος Ανταμπούφης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τότε στην εφημερίδα «Θ» για το θέμα: «Πρόκειται για υπόθεση με έντονη την οσμή του σκανδάλου και με ευθύνες τόσο στην σημερινή όσο και στην προηγούμενη δημοτική αρχή τόσο για το κόστος των επισκευών, την παραχώρηση μιας κερδοφόρας για τον δήμο επιχείρησης σε ιδιώτη, την οικονομική ζημιά του δήμου από την απώλεια εσόδων και την καταστροφή του εξοπλισμού για την έκδοση εισιτηρίων, όσο και για την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας από την έλλειψη των θέσεων στάθμευσης. Μία υπόθεση για την οποία πρέπει να απολογηθούν τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, γιατί δεν έλεγξαν ως όφειλαν, όσο και ο κ. Μπένης ως τότε επικεφαλής της οικονομική επιτροπής του δήμου».
ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΓΟΡΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ 100.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ!
Δήλωνε λοιπόν τον Μάιο του 2015 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ) ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣ:
 «…έχω την αίσθηση αν όχι την βεβαιότητα, ότι επαληθεύτηκε στο ακέραιο η άποψή μας για το θέμα του δημοτικού πάρκινγκ. Είχαμε δηλαδή σαν δήμος μια επικερδή επιχείρηση που με τεχνητούς τρόπους και την δικαιολόγηση ως ανίκανη να επιβιώσει οικονομικά, βρέθηκε αιτία για να παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Ένα ακόμη θέμα είναι και το ότι ο δήμος προχώρησε στην αγορά νέου μηχανήματος για την έκδοση εισιτηρίων λίγο πριν το παραχωρήσει σε ιδιώτη, αναλαμβάνοντας επίσης την υποχρέωση να προχωρήσει σε επισκευές που σαν αρχικό προϋπολογισμό έφταναν στις 100.000€. Έχει λοιπόν αυτή η υπόθεση κάποια σημεία που κατά τη γνώμη μου είναι σκανδαλώδη.
Βέβαια με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου το θέμα της παραχώρησης είχε εγκριθεί τότε. Από εκεί και πέρα από τότε έχουν γίνει εργασίες, τα μηχανήματα που αγοράστηκαν αχρηστεύτηκαν και δεν ξέρουμε αν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, ενώ υπάρχει και ο ιδιώτης που επένδυσε θεωρώντας ότι έκανε μία φερέγγυα συμφωνία με τον δήμο και τώρα βρίσκεται μετέωρος. Ο δήμος Ξάνθης λοιπόν είναι εκτεθειμένος με αποκλειστική ευθύνη της τωρινής αλλά και της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Παράλληλα ευθύνες για το ζήτημα αυτό έχουν άμεσα ο κ. Μπένης, ως αντιδήμαρχος που χειρίστηκε το θέμα και δευτερευόντως οι υπόλοιποι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που όχι μόνο συμφώνησαν στην συγκεκριμένη επιλογή παραχώρησης αλλά και δεν έλεγξαν όπως θα όφειλαν την συμφωνία για την οποία είχαν συμφωνήσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι μία κερδοφόρα επιχείρηση του δήμου έπαψε να λειτουργεί εδώ και δυόμιση χρόνια, με το δήμο να χάνει πάρα πολλά χρήματα. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι αυτά τα χρήματα θα ισοσκελιζόταν από τα ενοίκια της παραχώρησης βλέπουμε ότι ενάμιση χρόνο τώρα δεν ενεργοποιείται ούτε αυτή με αποκλειστική ευθύνη του δήμου Ξάνθης, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χαθούν και αυτά τα έσοδα ύψους 80 – 90.000€ το χρόνο, έχοντας κάνει κατασκευές και συντηρήσει, αλλά και έχοντας απαξιωθεί τα μηχανήματα που αγόρασε χωρίς καν να χρησιμοποιηθούν. Πέρα όμως από την οικονομική ζημιά υπάρχει και η ζημιά της απώλειας ενός χώρου στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, ενός χώρου που εξυπηρετούσε πολύ πολλούς συμπολίτες μας με ένα χαμηλό αντίτιμο. Έτσι λοιπόν προσωπικά πιστεύω ότι όλη αυτή η υπόθεση έχει τα χαρακτηριστικά σκανδάλου. Νομίζω ότι σε νομικό πλαίσιο τόσο οι πολίτες όσο και ο ιδιώτης να κινηθούν κατά του δήμου και αυτό είναι και το χειρότερο από την όλη υπόθεση. Ακόμη και αύριο να ανοίξει το δημοτικό πάρκιγκ θα πρέπει να ζητηθούν ευθύνες από τους υπεύθυνους που συμμετείχαν στην προηγούμενη και στην σημερινή δημοτική αρχή, χωρίς να αναφέρομαι στους υπαλλήλους. Οι ευθύνες είναι τόσο πολιτικές, αφού ουσιαστικά βάλλεται το καλό όνομα του δήμου στους δημότες του αλλά και στους επιχειρηματίες που συνεργάζονται μαζί του, όσο και απέναντι στα οικονομικά οφέλη που προσδοκά ένας δήμος από την λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης. Οι νομικές ευθύνες δεν είναι δική μας δουλειά αν και πριν λίγο καιρό είχα κληθεί και κατέθεσα ενώπιων του Εισαγγελέα Ξάνθης στηρίζοντας με στοιχεία τις θέσεις μας».


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »