*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

31 Οκτωβρίου

«ΣΑΡΩΝΕΙ» Η ΕΥΛΟΓΙΑ! 1.400 τα κρούσματα στο Νομό Ξάνθης και 5.000 σε όλη την Περιφέρεια!

31 Οκτωβρίου


ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ:

Περιφέρεια ΑΜΘ: Στην ευλογιά των ζώων την ανικανότητα της διοίκησης Γιαννακίδη την πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι και … οι υπάλληλοι !!!

ΜΕΤΩΠΙΚΗ επίθεση κατά της ανικανότητας της Περιφέρειας στα κρούσματα ευλογιάς που τείνουν να ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ φέτος την κτηνοτροφία στην Ξάνθη (από το 1998 έχει να «χτυπήσει» η ευλογιά την Ξάνθη όπως είπε χαρακτηριστικά), εξαπέλυσε χθες ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης Γιώργος Παυλίδης μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή γραμμή».
Ο Γιώργος Παυλίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των κρουσμάτων του Ιού του Νείλου στην Ξάνθη, όπου και πάλι η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης έχει σοβαρές ευθύνες για την μη έγκαιρη καταπολέμηση του Ιού με σωστού και προγραμματισμένους ψεκασμούς και παράλληλα εξέφρασε και πάλι τον έντονο προβληματισμό του γιατί «αυτοί που την πληρώνουν από την αδράνεια της Διοίκησης Γιαννακίδη δεν είναι οι ίδιοι, αλλά απλοί πολίτες και οι κτηνοτρόφοι.
Αναφερόμενος στα κρούσματα ΕΥΛΟΓΙΑΣ ο κύριος Γ. Παυλίδης τα εντόπισε στα 5.000 αιγοπρόβατα που θανατώθηκαν ήδη σε όλη την Περιφέρεια, ενώ στην Ξάνθη είναι περισσότερα από 1.400

Θανατώθηκαν περισσότερα από 1400 αιγοπρόβατα με ευλογιά μέχρι σήμερα στην Ξάνθη.
Συγκεκριμένα από την Δευτέρα οι κτηνίατροι της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πραγματοποιούν μαζικούς ελέγχους σε ποιμνιοστάσια της περιοχής του Δήμου Νέστου, που συνορεύει με την Ξάνθη - και ειδικότερα στη Διομήδεια - χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί, μέχρι τώρα, κάποιο κρούσμα του ιού.
Οι κτηνοτρόφοι σε Ξάνθη και Καβάλα ανησυχούν, με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας - Θάσου και συντονιστή της κίνησης των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Νίκο Δημόπουλο να κάνει λόγο στο Αθηναϊκό πρακτορείο για «έναν εφιάλτη που ζωντανεύει κάθε φορά λόγω έλλειψης προληπτικών μέτρων».
Την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης, το οποίο επιβεβαιώθηκε την επομένη, μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων. Το Σάββατο το μεσημέρι, μία ομάδα κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης προχώρησε στη θανάτωση ενός μολυσμένου κοπαδιού αιγοπροβάτων, που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στη Διομήδεια και τη Λεύκη. Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μολυσμένων αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν να έχει αυξηθεί σημαντικά.
Με αφορμή την επανεμφάνιση των κρουσμάτων ευλογιάς σε κτηνοτροφικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μέλη των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ετοιμάζονται μάλιστα να προβούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα το πρωί, στην Κομοτηνή.
Ο ιός της ευλογιάς είναι «πολύ ύπουλος» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος κι εξηγεί πως αν μολυνθεί ένα ζώο, πρέπει να οδηγηθεί στη σφαγή όλο το κοπάδι και οι αποζημιώσεις που δίνονται κυμαίνονται από 60 έως 100€ ανά ζώο (ανάλογα με την ηλικία), όταν υπάρχουν ζώα που κοστίζουν 200 και 250€.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι κτηνοτρόφοι στην Ξάνθη, αλλά και ορισμένοι στην Καβάλα, έχουν βάλει τα ζώα τους σε καραντίνα ώστε να μην έρθουν σε επαφή με ποτίστρες και βοσκότοπους απ' όπου μπορούν να κολλήσουν τον ιό.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ
Μετά τις νεότερες αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα , ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πρώην νομάρχης Ξάνθης,  Γιώργος Παυλίδης σχολίασε ως εξής σε γραπτή δήλωσή του: :
«Η κτηνοτροφία μας  κινδυνεύει ! Η επικίνδυνη ασθένεια της ευλογιάς στα ζώα, αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Με κάθε τρόπο πρέπει να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο των  600.000 αιγοπροβάτων της Περιφέρειάς μας. Είναι από τα σημεία που ακόμη παράγουν.Τα μέτρα που έπρεπε δεν ελήφθησαν εγκαίρως από την Περιφέρεια , ούτε στα σύνορα με την Τουρκία, ούτε στα όρια των επιτηρούμενων περιοχών, ούτε στα όρια του Νομού Έβρου.
 Η επέκταση της νόσου δεν έγινε τυχαία. Χαρακτηριστικό είναι ότι  η αντιμετώπισή της επαφίεται στην φιλοτιμία, στην χωρίς αμοιβή εργασία και στις με δαπάνες τους μετακινήσεις των κτηνιάτρων!!! Ούτε όσα οχήματα χρειάζονται για να κινηθούν δεν έχουν, δεν τους τα παραχωρούν, παρότι για φιέστες υπάρχει περίσεια κινήσεως.!  Επαινούμε τους κτηνιάτρους, ως παράταξη για την ανιδιοτελή προσπάθειά τους, αλλά οι αντοχές τους και το φιλότιμο έχουν όρια !
Επιβάλλεται   το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Υπουργός να μεριμνήσουν για να καταβληθεί πάραυτα το υποχρεωτικό ποσό των 10 ευρώ για καθένα από τα χιλιάδες έγκλειστα ζώα και ταυτόχρονα να επισπευσθεί η πλήρης αποζημίωση των κτηνοτρόφων για κάθε ζώο που θανατώθηκε ή θα θανατωθεί, στην οποία πρέπει να συμπεριληφθεί και η απώλεια των εσόδων έως την πληρωμή της.
Ήδη στην Περιφέρεια ΑΜΘ η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη ως προς τις συνεχείς επεκτάσεις της ευλογιάς. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας,  παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, φορτώνοντας τα πάντα στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Για πολλοστή φορά διαπιστώνουμε, όμως, ότι την ανικανότητα και τα αργά αντανακλαστικά της απερχόμενης διοίκησης Γιαννακίδη  τα πληρώνει η κοινωνία μας και τώρα οι κτηνοτρόφοι μας ».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »