*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Νοεμβρίου

Κεφαλαιοποίηση οφειλών έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης του Ν.4087/2012

30 Νοεμβρίου


Άρση περιορισμού υποπαραγράφου «iii» της παραγράφου «1» του τρίτου άρθρου προτείνουν οι ΟΕΒΕ ΑΜΘ
 Σύμφωνα με ανακοίνωση έχει εκδοθεί από τη Διοίκηση του ΙΚΑ και αφορά στην εφαρμογή του Ν.4087/2012, οι επιχειρήσεις που οφείλουν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε καθεστώς ρύθμισης μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με βάση τις διατάξεις του ν. 4087/2012 αρ. 3 παρ. 1Α. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να
καταβάλλουν απρόσκοπτα τις τρέχουσες εισφορές από 01/08/2012 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης (παράγρ. 1 – iii).
Οι Ομοσπονδίες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατόπιν σωρείας παραπόνων εκ μέρους οφειλετών – κυρίως όψιμων οφειλετών λόγω οικονομικής κρίσης και ύφεσης – ζητούμε να επανεξετάσετε με σκοπό να άρετε τον περιορισμό της υποπαραγράφου «iii» της παραγράφου «1» του τρίτου άρθρου του Νόμου 4087/12, σύμφωνα με την οποία η καταβολή «ανελλιπώς των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.8.2012 και εφεξής» συνιστά μία εκ των τριών προϋποθέσεων υπαγωγής κάποιου οφειλέτη στη ρύθμιση του νόμου προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος του μέχρι τις 31.12.2013.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές λόγω έλλειψης ρευστότητας. Ως εκ τούτου, η επιπλέον «προϋπόθεση» υπαγωγής της υποπαραγράφου «iii» καταλήγει να ακυρώνει στην πράξη το πνεύμα της νομικής ρύθμισης αφού απαιτεί από σημερινούς οφειλέτες να εμφανίζονται αναδρομικά συνεπείς προς τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις: ο Νόμος πήρε ΦΕΚ στα μέσα Οκτωβρίου 2012 και η υποπαράγραφος «iii» ορίζει ως δικαιούχο της ρύθμισης αυτόν που ανελλιπώς καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές του  από 1η Αυγούστου 2012!
Προκειμένου, λοιπόν, να σταματήσει ο αποκλεισμός από τη νέα ρύθμιση όλων αυτών που θέλουν να υπαχθούν αλλά απορρίπτονται εξαιτίας της υποπαραγράφου «iii», παρακαλούμε να επανεξετάσετε τη σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου όρου.
Πρόταση των ΟΕΒΕ ΑΜΘ είναι: να τροποποιηθεί η ρύθμιση του Ν. 4087 με απαλοιφή του όρου υπαγωγής της υποπαραγράφου «iii» και ένταξη σε ρύθμιση των χρεών έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής μέχρι 31.12.12. Έτσι θα μπορέσουν να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες που με την ισχύουσα διάταξη αποκλείονται κινδυνεύοντας με αναγκαστικά μέτρα εις βάρος τους.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »