*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Νοεμβρίου

Ο ΠΡΕΣΒΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΡΕΣ

30 Νοεμβρίου


Προτείνω να δοθεί ο τίτλος του ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΩΝ προβολής, διάδοσης της πόλης, του Νομού στον Βασίλη Τοροσίδη και τις αδελφές Μαγγίρα.
Σε ένα μήνα, αλλάζει ο χρόνος.
Υποδεχόμαστε το 2013. Άν για την Άννα Βίσσυ ο Δήμος Θεσσαλονίκης έραψε φόρεμα αξίας 150.000 ευρώ στην υποδοχή της χιλιετίας, μιλλένιουμ στα ελληνικά, σήμερα ψάχνουμε, ψαχνόμαστε στο YOU TUBE για το τραγούδι του Γιάννη Καλατζή: ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΛΟΧΙΑ. Ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί.
Η πατρίδα μας απο σύμβολο της χλιδής, παράδεισος του μαύρου χρήματος, έγινε σύμβολο αποστροφής. Τί γίνεται τώρα; Θα μείνουμε εκεί; Θα πάμε πιό κάτω;
Θα ανανήψουμε; Από μας εξαρτάται σε κάθε περίπτωση.
Σε τέτοιες στιγμές, κάνεις απολογισμό, βλέπεις πόσα βέλη σου έμειναν στην φαρέτρα και ρίχνεσαι ξανά στη μάχη. Αν δε σου έμεινε τίποτα, κάνεις σπαθιά τα χέρια σου.
Κάθισα να συντάξω αυτό το άρθρο, με αφορμή την κάθετη πτώση του ρεύματος των επισκεπτών στην πόλη , το Νομό μας.
Πριν απο μόλις μερικά χρόνια, με Νομάρχη το Γιώργο Παυλίδη, υπεύθυνη προβολής την Πέπη Στάντσιου η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Οι εκδηλώσεις αλληλοδιαδέχονταν η μία την άλλη, έξω από τα ξενοδοχεία έβλεπε κανείς δύο με τρία λεωφορεία γεμάτα επισκέπτες, τα Νεστοχώρια είχαν κάθετη απογείωση, η αγορά είχε κίνηση. έφευγαν και οι επισκέπτες ευχαριστημένοι, αποκομίζοντας  από την Ξάνθη πλούτο εμπειριών, γνώσεων.
Λειτουργούσε στην κεντρική πλατεία το γραφείο πληροφοριών και τουριστικής ενημέρωσης με έντυπο, ηλεκτρονικό υλικό, λεπτομέρειες για την οποιαδήποτε τουριστική μονάδα ή ξενώνα.
Η οικονομική κρίση και όχι μόνο έφεραν την σημερινή εικόνα. Πλήρης αποδόμηση. Βραβεύτηκε πάραυτα η Περιφέρεια στην FILOXENIA από την υπουργό πολιτισμού Όλγα  Κεφαλογιάννη.
Η Περιφέρεια έχει τεχνοκράτες, έχει γραφεία προγραμματισμού, σχεδιασμού, είναι πολύ πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Εμείς σαν Ξάνθη ευτυχήσαμε 40 χρόνια μετά τον Αντώνη Αντωνιάδη που μας είχε κάνει γνωστούς στο πανελλήνιο, να έχουμε, ταπεινή μου άποψη πάντα, σήμερα κοντά σε άλλους τον Βασίλη Τοροσίδη και τις αδελφές Μαγγίρα.
Τις αδελφές Μαγγίρα τις ζήσαμε από κοντά για πολλά χρόνια μέσα από την Θρακική Θεατρική Σκηνή.
Τον Βασίλη δεν τον έζησα από κοντά. Τον αείμνηστο πατέρα του Στάθη ναι. Τον θαυμάζω, να είναι πάντα φάρος φωτεινός. Σαν αθλητής και σαν άνθρωπος.
Χωρίς να υποτιμώ ούτε τον Άγγελο Παυλακάκη, ούτε τον Γρηγόρη Βαλτινό, ούτε τον Θανάση Μουσόπουλο, ούτε τον Πέτρο Γεωργαντζή, ούτε τον Θωμά Εξάρχου ούτε ένα ατελείωτο γαλαξία διακεκριμένων λόγιων, συγγραφέων, ποιητών, διαπρεπών επιστημόνων με καταγωγή την Ξάνθη, προτείνω να δοθεί ο τίτλος του ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΩΝ προβολής, διάδοσης της πόλης, του Νομού στον Βασίλη Τοροσίδη και τις αδελφές Μαγγίρα.
Όσο γίνεται πιο γρήγορα, αλλά με κάθε επισημότητα.
Καλό θα είναι Επιμελητήριο και Ομοσπονδία να πάρουν την πρωτοβουλία. Σε καιρούς χαλεπούς , σαν αυτούς που ζούμε, οι παραγωγικές τάξεις συνεπικουρούμενες απο την διανόηση, έμπαιναν μπροστά. Έτσι ας γίνει και τώρα. Άν βέβαια ο Δήμος, η Αντιπεριφέρεια αλλά και οι Σύλλογοι που στηρίζουν το Καρναβάλι και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης θέλουν να συμβάλλουν, τόσο το καλύτερο.
Πίσω ουδείς, όπως έγραφε πριν από μερικές μέρες και ο επιστήθιος φίλος μου Μιχάλης Σπανίδης.
Έγιναν λάθη. Έγιναν παραλείψεις. Έγινε ό,τι έγινε.
Ανακεφαλαιώνουμε όλο το έμψυχο υλικό και τραβάμε μπροστά.
Σήμερα έχουμε το καλύτερο έμψυχο υλικό όλων των εποχών. Αυτό να το πιστέψετε όλοι.
Τον αραμπά, όπως συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης, θα τον τραβήξουμε αυτή τη φορά όλοι. Στο βαθμό και το μέτρο που μας αναλογεί.
Αιχμή του δόρατος οι καλλιτέχνες και οι αθλητές.
Επί του προκειμένου, καταλληλότεροι δεν υπάρχουν.
Κάπως έτσι λειτουργεί τα τελευταία χρόνια η Αντιπεριφέρεια του Έβρου. Με μπροστάρηδες την Πηγή Δεβετζή, τον Κώστα Γκατσιούδη, τον Τριαντάφυλλο Διαμαντή τους επικεφαλείς των ΟΤΑ παουσίασαν πριν τρία χρόνια στο Λούβρο τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας. Πριν απο ένα μήνα οι ίδιοι άνθρωποι, απεσταλμένοι του Επιμελητηρίου Έβρου περιόδευσαν στην Αυστραλία, προβάλλοντας αγαθά, υπηρεσίες, καλλονές του Νομού και σύνθημα: ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.
Υπερβάλλεις.
Μερολειπτείς.
Σε έπιασε η αμετροέπεια.
Θα πουν πολλοί. Καρφί δε μου καίγεται. Άλλοι λένε και άλλοι πράττουν. Προτιμώ έναν ζωντανό με δεκάδεν παραλείψεις απο έναν κακεντρεχή της αδιαφορίας.
Ξέχασα την Αλεξάνδρα Λαζαρίδου και την σύζυγο του Τομ Χάνκς απο το Τσάί - Μαχαλά, λίγο μετά το Ωραίο, που μεγαλουργούν στο Χόλλυγουντ.
Αυτές θα τις αναλάβει η Ματθίλδη Μαγγίρα.
Ο Τοροσίδης θα αναλάβει την παράγγα του Καραγκιόζη, άντε του ποδοσφαίρου μας, να την ενστερνιστούν όλοι όσοι διαμένουν στο Σαράϊ.
Τί λέτε ορέ αδέρφια; Πάντως βούληση χρειάζεται πρώτα. Ύστερα χρήματα.

Στέλιος Αρσενίου

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »