*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Μαρτίου

Γιατί ανεστάλη το πρόγραμμα; Πότε θα τους πληρώσετε τα οφειλόμενα;

30 Μαρτίου
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας & Σοφία Καλαντίδου για την αναστολή των προγραμμάτων για τους ΡΟΜ*Νέα κατάληψη έκαναν χθες οι ΡΟΜ στα γραφεία του ΟΑΕΔ Ξάνθης.
Όπως ήδη από προχθές είχαν ανακοινώσει, σε κατάληψη του κτιρίου του ΟΑΕΔ Ξάνθης προχώρησαν χθες το πρωί, μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ρομ Ξάνθης και των γύρω Νομών που διαμαρτύρονται για τη διακοπή του προγράμματος επιδότησης νέων επαγγελματιών ΡΟΜ του Οργανισμού, με επικεφαλής τον Πρόεδρό τους Ηλία Συμεών.
Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν από το πρωί όλες τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ διαμαρτυρόμενοι για την αναστολή των προγραμμάτων που τους αφορούν και έχουν διακοπεί χωρίς λόγο από 13-4-2010, αφού ελάχιστοι ΡΟΜ πρόλαβαν να πάρουν ακόμη και την πρώτη δόση…
Αφού λοιπόν επί ένα χρόνο τους εμπαίζουν, οι ΡΟΜ αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν σε κατάληψη των γραφείων, μπας και τους προσέξουν οι αρμόδιοι και βρεθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημά τους.
Ωστόσο όπως είπε και ο διευθυντής του τοπικού καταστήματος Σπύρος Μαζαράκης το μεν πρόβλημα είναι γνωστό, ωστόσο λύση σε αυτό μπορεί να δοθεί μόνο σε κεντρικό επίπεδο. Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡΟΜ Ηλίας Συμεών επανέλαβε ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν διότι πρόκειται για έσχατο μέτρο πίεσης, μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να σταματήσει ο εμπαιγμός της Κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους ΡΟΜ.

ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο μεταξύ ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης & Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας & Σοφία Καλαντίδου για την αναστολή του προγράμματος επιχορήγησης 1000 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών και Επιτευδηματιών ατόμων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες (ΡΟΜ), στην Ανατολι–κή Μακεδονία και Θράκη. που χθες προκάλεσε την για μία ακόμη φορά κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ Ξάνθης από οργισμένους ΡΟΜ.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών
Θέμα: Σχετικά με την αναστολή του προγράμματος επιχορήγησης 1000 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών και Επιτευδηματιών ατόμων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες (ΡΟΜ), στην Ανατολι–κή Μακεδονία και Θράκη.
Εξακολουθεί να απασχολεί έντονα το θέμα της αναστολής του προγράμματος επιχορήγησης 1000 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών και Επιτευδηματιών ατόμων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες (ΡΟΜ), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς δεν έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος.
Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει από τον Ιούλη του 2009 και οι δικαιούχοι του, αφού δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά σύμφωνα με τις προβλέψεις του, ανέλαβαν και τις αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις όπως την αγορά εξοπλισμού, αλλαγή ασφαλιστι–κού φορέα και εγγραφή τους στον ΟΑΕΕ, έναρξη της επιχείρησης ώστε να τους δοθεί η πρώτη δόση της επιχορήγησης. Η δεύτερη δόση θα τους δινόταν αργότερα, μετά και από την παρουσίαση τιμολογίων.
Ένα μικρό μόνο μέρος των δικαιούχων κατάφεραν να λάβουν την πρώτη δόση και τον Φλεβάρη του 2010 το πρόγραμμα ανεστάλη για επανεξέταση των όρων και προϋποθέσεων. Μάλιστα ζητήθηκε από όλους να καταθέσουν ξανά τα χαρτιά τους, όπως και έγινε, αλλά μέχρι και σήμερα τα δικαιολογητικά παραμένουν στα κεντρικά του ΟΑΕΔ και το θέμα παραμένει παγωμένο.
Παρόλα αυτά όμως οι δικαιούχοι του προγράμματος υποχρεούνται από το κράτος να καταβάλουν τις συνδρομές τους στον ΟΑΕΕ, μάλιστα πρόσφατα έλαβαν και σημείωμα περαίωσης. Επιπλέον πολλοί από αυτούς δεν έχουν πια ούτε ασφάλιση, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ταμείο τους.
Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης των δικαιούχων. Παρ’ όλες τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και την ερώτηση που έχει καταθέσει το κόμμα μας (13183/15.07.2010) τον περασμένο Ιούλιο, οι αρμόδιοι Υπουργοί όχι μόνο δεν έδωσαν καμία απάντηση, αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια επίλυσης του προβλήματος.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Γιατί ανεστάλη το πρόγραμμα;
2. Τι προτίθενται να κάνουν για την άμεση επανεξέταση του προγράμματος και την άμεση καταβολή των οφειλόμενων στους δικαιούχους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις;
Οι βουλευτές
Άγγελος Τζέκης
Γιάννης Ζιώγας
Σοφία Καλαντίδου

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »