*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

03 Μαρτίου

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ! 35% λιγότεροι φοιτητές στην Πολυτεχνική!

03 Μαρτίου
Σε δραστική μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2011-2012) προχωρεί το υπουργείο Παιδείας
ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ 1395 ΦΟΙΤΗΤΕΣ!
*Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προτείνει να απορροφήσει 2.535 φοιτητές, μειωμένους κατά 35% δηλαδή σε σχέση με πέρυσι που εισήχθησαν 3.930!
ΜΑΥΡΑ μαντάτα για την Ξάνθη, αφού κατά 35% μειώνονται οι φοιτητές που θα φοιτούν πλέον στην Πολυτεχνική Σχολή από την επόμενη χρονιά και μάλιστα ενδέχεται να υπάρξει στο μέλλον κι άλλη παρόμοια μείωση...οπότε καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει, αφού ένα σημαντικό εισόδημα για τους Ξανθιώτες και τα μαγαζιά της πόλης, δυστυχώς....χάνεται!!! Με δραματικές πλέον συνέπειες για τον τόπο μας και την Θράκη γενικότερα...
Συγκεκριμένα σε δραστική μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2011-2012) προχωρεί το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων θα διαμορφωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και δεν αποκλείεται να «πέσει» ακόμα και κάτω από 80.000 παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι (88.165). Μάλιστα, στο «τραπέζι» έχει πέσει ακόμα και εισήγηση για μηδενικούς εισακτέους σε τμήματα που μένουν στα «αζήτητα» ή λειτουργούν ταυτόχρονα με διάφορες παραλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και η συντήρησή τους καθίσταται ασύμφορη οικονομικά. Εφόσον η εισήγηση αυτή εγκριθεί, θα πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός νέου χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις ομοειδών τμημάτων, ακόμα όμως και κατάργηση άλλων με ακραίες -μεταπτυχιακές στην ουσία- ειδικεύσεις!!!
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Παιδείας, υπάρχουν τμήματα, κυρίως σε περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία έχουν ανεβάσει τον «πήχυ» δυσκολίας των σπουδών προκειμένου να επιμηκύνουν τη διάρκεια φοίτησης και να διατηρούν, έτσι, υψηλό αριθμό φοιτητών. Παράλληλα, άλλα τμήματα δεν προχωρούν σε διαγραφές «αιώνιων» φοιτητών από τα μητρώα τους, αν και έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους εδώ και χρόνια, προκειμένου να μη χάσουν πολύτιμα κονδύλια!!!
«Για πρώτη φορά πάντως φέτος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων σχεδόν θα πλησιάζει τις προτάσεις των Πανεπιστημίων που εισηγούνται μείωση έως και 50%»!!!
Η τελική πάντως απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων, που θα ανακοινωθεί προς το τέλος Μαρτίου, θα λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των διοικήσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ οι οποίες, για πρώτη φορά φέτος, δεν περιορίζονται απλώς στην καταγραφή ενός αριθμού, αλλά συνοδεύονται από «αιτιολογημένη γνώμη» με συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες, όπως ο αριθμός των εργαστηρίων τους, του εκπαιδευτικού δυναμικού, των ήδη φοιτούντων κ.ά. Στόχος είναι οι αποφάσεις για τον αριθμό των εισακτέων να ληφθούν με βάση τις ανάγκες που έχει κάθε τμήμα κι όχι στα «τυφλά», όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Πάντως τα μέχρι τούδε στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, δείχνουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις για δραστική μείωση των εισακτέων έως και 56%. Κατά μέσο όρο, στα ΑΕΙ προτείνεται μείωση κατά 31% και στα ΤΕΙ κατά 43%. Ειδικότερα, από τις προτάσεις των ιδρυμάτων προκύπτει:
Στα Πανεπιστήμια, η μεγαλύτερη μείωση -της τάξεως του 48%- προτείνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών ώστε ο αριθμός των εισακτέων να διαμορφωθεί για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στους 1.870 έναντι 3.590 πέρυσι. Και το Πολυτεχνείο Κρήτης, όμως, καταθέτει πρόταση για μείωση κατά 42% των εισακτέων. Από 520 θέσεις που διέθεσε πέρυσι, φέτος ζητά να μειωθούν σε 300.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ: ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ 1395 ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Έτσι πληροφορίες μας αναφέρουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προτείνει να απορροφήσει 2.535 φοιτητές, μειωμένους κατά 35% σε σχέση με πέρυσι (3.930). Δηλαδή 1395 λιγότεροι φοιτητές!!!!
«Μ»

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »