Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Απριλίου προκειμένου να συζητηθεί η προτεινόμενη χωροταξική διάσταση του ΠρογράμματοςΘέλουμε πρωτεύουσα του νέου Δήμου τη Γενισέα
Την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 συγκλήθηκε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βιστωνίδος προκειμένου να συζητηθεί η προτεινόμενη χωροταξική διάσταση του Προγράμματος «Καλλικράτης» στο πεδινό τμήμα του Νομού Ξάνθης.Συζητώντας το πρόβλημα του ορισμού της έδρας του νέου Δήμου που συνενώνει του Δήμους Βιστωνίδος, Σελέρου και Αβδήρων, στα Άβδηρα αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση Επιστολής – Ψηφίσματος και η αποστολή του στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση, στον Υφυπουργό κ. Γ. Ντόλιο, στο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Δ. Στεφάνου, στα κόμματα της Βουλής, στην Γ.Γ. Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Θ. Κόκλα, στον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδη, στους βουλευτές του Νομού Ξάνθης, στην ΚΕΔΚΕ και στην ΤΕΔΚ και στα Μ.Μ.Ε.
Επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, προκειμένου να υπάρχει οργανωμένη συνέχεια στις κινητοποιήσεις όλων των κατοίκων του Δήμου Βιστωνίδος.
...
ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ
ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΙΣΤΩΝΙΔΟΣ
Μετά την δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου του Προγράμματος «Καλλικράτης» από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η συνένωση των Δήμων Βιστωνίδος, Αβδήρων και Σελέρου στο νέο Δήμο Δημόκριτου με έδρα τον οικισμό των Αβδήρων, και μετά την έντονη δυσφορία των δημοτών μας, συγκλήθηκε Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Βιστωνίδος.ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΙΣΤΩΝΙΔΟΣ
Κατά την συνεδρίαση αυτή συζητήθηκε η παραπάνω εξέλιξη στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, εντοπίστηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν και αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος και χάραξης κοινών διεκδικήσεων των δημοτών του Δήμου Βιστωνίδος.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε ότι ο ορισμός του οικισμού Αβδήρων ως πρωτεύουσας του νέου Δήμου εξέπληξε, όχι μόνο τους κατοίκους του Δήμου μας, αλλά και όλου του Νομού.
Δεν έχει ληφθεί υπόψη κανένα κριτήριο που να θέτει ορθολογικό κέντρο στην συνένωση των Δήμων Βιστωνίδος, Αβδήρων και Σελέρου. Αντικειμενικά και αυθόρμητα αν κάποιος παρατηρήσει τον χάρτη θα εντοπίσει ότι το κέντρο του νέου Δήμου μπορεί να είναι ΜΟΝΟ η Γενισέα. Είτε λαμβάνοντας υπόψη το πληθυσμιακό μέγεθος, είτε την προσβασιμότητα και την εγγύτητα ΟΛΩΝ των οικισμών, είτε την κοινωνική συνοχή.
Η παραπάνω επισήμανση είναι κοινή πεποίθηση όλων των κατοίκων του νέου Δήμου, πλην των κατοίκων του οικισμού των Αβδήρων. Συνολικός αριθμός 17.00 άνθρωποι. Αυτό διαφαίνεται και από την επιστολή κατοίκων της πρώην Κοινότητας Ν. Κεσσάνης, που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των σημερινών δημοτών του Δήμου Αβδήρων.
Επαναλαμβάνοντας τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς και δεν λήφθηκαν υπόψη, επισημαίνουμε τα παρακάτω στοιχεία του οικισμού της Γενισέας, που είναι το πραγματικό κέντρο στο νέο Δήμο.
1. Η Γενισέα χαρακτηρίζεται ως αστικό κέντρο τρίτου επιπέδου, που διαδραματίζει από μόνη της σημαντικό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας ως δευτερευόντως σημασίας πόλος στη δυτική ζώνη ανάπτυξης της Θράκης, ενισχύοντας συγχρόνως τον κύριο πόλο, αυτόν της Ξάνθης.
2. Για τον λόγο αυτό και με δεδομένο την ύπαρξη σημαντικού οδικού δικτύου, που συνδέει την Γενισέα με όλους τους προορισμούς του Νομού της Περιφέρειας, αλλά και διεθνώς με την ύπαρξη της Εγνατίας Οδού σε μικρή απόσταση (κόμβος ΣΕΒΑΘ), μπορεί να αναπτυχθεί ως αστικό – αγροτικός πόλος για την ανάπτυξη της ίδιας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου.
3. Ως περιφερειακός πόλος ανάπτυξης η Γενισέα μπορεί να αναλάβει συμπληρωματικές, ως προς την πόλη της Ξάνθης, λειτουργικές εξυπηρετήσεις διαφόρων επιπέδων, όπως εξυπηρέτηση αγροτών σε ασφαλιστικά και τραπεζικά ζητήματα, αγροτικές υπηρεσίες, υγειονομικές υπηρεσίες, διοικητικές υπηρεσίες, πληροφόρηση κ.α. και με τον τρόπο αυτό να δράσει αντιβαρικά εξισορροπώντας κατά κάποιο τρόπο το αστικό κέντρο (Ξάνθη). Ακόμα μπορεί να δώσει λύσεις στο θέμα των υψηλών συγκεντρώσεων κατοίκων και εργαζομένων στο στενό σημερινό αστικό κέντρο της Ξάνθης.
4. Ως οικισμός με έντονο αγροτικό χαρακτήρα, μπορεί και πρέπει (εκμεταλλευόμενος και το οδικό δίκτυο), να εξελιχθεί ως κέντρο αγροτικής ανάπτυξης της ευρύτερης πεδινής περιοχής του Νομού, μέσα από τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση, τη δημιουργία νέων αγροτικών πρακτικών και προϊόντων, την σύνδεση του πρωτογενή με το δευτερογενή τομέα, την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας, την προσαρμογή καλλιεργειών στις νέες κλιματικές συνθήκες, τις ενεργειακές καλλιέργειες, την αξιοποίηση γεωργικών υπολειμμάτων, την εξοικονόμηση νερού, την σύνδεση της έρευνας με την αγροτική παραγωγή, κ.α.
5. Είναι γεγονός ότι η έδρα του Δήμου Βιστωνίδος διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και χωροταξικά και διοικητικά:
5.1. Δημιουργήθηκε η κατάλληλη δομή λειτουργίας του Δήμου με διαχωρισμό υπηρεσιών και υπαλλήλων.
5.2. Αναδιαρθρώθηκαν οι υπηρεσίες, εφαρμόζοντας το εγκεκριμένο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, ενώ ανατέθηκαν σαφή καθήκοντα σε κάθε υπάλληλο και ορίστηκαν προϊστάμενοι τμημάτων και διευθύνσεων.
5.3. Αναπτύχθηκε Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας κατά τα πρότυπα του ΕΛΟΤ και αποκτήθηκε η Διαχειριστική Επάρκεια των Υπηρεσιών του Δήμου.
5.4. Αποκτήθηκε «σουίτα» λογισμικών προγραμμάτων βελτιώνοντας την ταχύτητα και την αποδοτικότητα, ενώ όλες οι υπηρεσίες δικτυώθηκαν σε αυτό το πολύ-πρόγραμμα βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ τους.
5.5. Δημιουργήθηκε το απαραίτητο Γραφείο Προγραμματισμού στο Τμήμα Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, παρέχοντας υποστήριξη σε όλες τις υπηρεσίες.
5.6. Ο Δήμος Βιστωνίδος, διαθέτει εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό, με πολύ καλή κατανομή ειδικοτήτων.
6. Ο Δήμος Βιστωνίδος έχει κάνει άλματα στον τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), που τον καθιστά πρωτοπόρο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης:
6.1. Ο Δήμος ήταν από τους πρώτους στην περιοχή που ενεργοποίησε την λειτουργία του Εθνικού Δικτύου «Σύζευξις», πετυχαίνοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Εφαρμόστηκε σύστημα τηλεφωνίας VOIP σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.
6.2. Πετύχαμε την ασύρματη ζεύξη των υπηρεσιών που ήταν εκτός της πρωτεύουσας του Δήμου με το Κεντρικό Κτίριο Διοίκησης «μοιράζοντας» έτσι, την τηλεφωνία του «Σύζευξις» και πετυχαίνοντας ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.
6.3. Ο Δήμος Βιστωνίδος συμμετείχε ολοκλήρωσε με επιτυχία την κατασκευή της ιστοσελίδας του μέσω του προγράμματος «Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες» της ΚτΠ Α.Ε.
6.4. Ο μηχανογραφικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός έχει αντικατασταθεί πλήρως με μηχανήματα τελευταίας γενιάς, πετυχαίνοντας ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ευκολία στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
6.5. Ο Δήμος Βιστωνίδος υλοποίησε με επιτυχία την πρόταση που είχε καταθέσει στη ΚτΠ Α.Ε. αναπτύσσοντας ένα ευρύ δίκτυο εγκατάστασης ασύρματου δικτύου για παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών τουρισμού και πολιτισμού.
6.6. Την επέκταση του ασύρματου δικτύου για παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών τουρισμού και πολιτισμού σε όλους τους οικισμούς με μεγάλη κάλυψη.
6.7. Την εγκατάσταση ασύρματου δικτύου ενημέρωσης των πολιτών μέσω οθονών σε κοινόχρηστα σημεία.
7. Η ιστορία της παλιάς πρωτεύουσας του Νομού σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στον οικισμό, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την καθιέρωση του οικισμού, ως προορισμού επίσκεψης και περιπάτου. Δημιουργώντας υποδομές, που θα διευκολύνουν τον κάθε επισκέπτη, θα μπορούσε ο οικισμός της Γενισέας να αποτελέσει ένα πρότυπο εμπλουτισμένης αγροτουριστικής ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενος όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την σημερινή εικόνα και την καθημερινότητα των κατοίκων.
Μετά από συζήτηση τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βιστωνίδος έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω επιχειρήματα, αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες των δημοτών του Δήμου,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ
ότι ο ορισμός του οικισμού των Αβδήρων ως πρωτεύουσα του νέου Δήμου είναι:κοινωνικά άδικος γιατί επιβάλλει την απομόνωση στους περισσότερους οικισμούς μας αυξάνοντας τις αποστάσεις από το κέντρο,
αντιαναπτυξιακός καθώς μεταφέρει το κέντρο στα άκρα και δεν επιφέρει ισόρροπη ανάπτυξη,
μη λειτουργικός επειδή δεν αποτελεί το πραγματικό κέντρο με πληθυσμιακή δυνατότητα που να εξυπηρετεί τους περισσότερους οικισμούς.
Δεν είναι δυνατόν να χαράσσεται το μέλλον αυτού τόπου μέσα σε ένα γραφείο. Η κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική των οικισμών μας αφορά, πρώτα από όλους, εμάς τους ίδιους και δεν μπορεί να σχεδιάζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η γνώμη και οι απόψεις μας.
Δεν θα δεχθούν οι κάτοικοι του Δήμου μας για δεύτερη φορά την αδικία, την υποβάθμιση και την αποξένωση των οικισμών τους και θα διεκδικήσουν δυναμικά, τεκμηριωμένα και με αξιώσεις τη θεσμοθέτηση της έδρας του νέου Δήμου στο φυσικό και λογικό κέντρο του, τη Γενισέα.
Είμαστε αποφασισμένοι να εξηγήσουμε με κάθε τρόπο ότι ο σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλα τα τοπικά δεδομένα και τη θέση της πλειοψηφίας των κατοίκων του νέου Δήμου.
Προσπαθώντας να αποφύγουμε ακραίες καταστάσεις και αντιδράσεις των δημοτών μας, θεωρώντας δίκαιες και λογικές τις αιτιάσεις τους, καλούμε την Ηγεσία του Υπουργείου να επανεξετάσει τον χωροταξικό σχεδιασμό του νέου Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα, ορίζοντας πρωτεύουσα του νέου Δήμου τον οικισμό της Γενισέας.
Την απόφαση αυτή υπογράφουν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βιστωνίδος και ορίζουν την αποστολή και γνωστοποίησή της στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση, στον Υφυπουργό κ. Γ. Ντόλιο, στο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Δ. Στεφάνου, στα πολιτικά κόμματα της Βουλής, στη Γ.Γ. Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Θ. Κόκλα, στον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδη, στους βουλευτές του Νομού Ξάνθης, στην ΚΕΔΚΕ και στην ΤΕΔΚ, και στα Μ.Μ.Ε.
Για το Δ.Σ. Βιστωνίδος
Ο Πρόεδρος
Αλέξανδρος Χατζόπουλος
Ο Πρόεδρος
Αλέξανδρος Χατζόπουλος