*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

18 Οκτωβρίου

Ξεκάθαρη απάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αντώνη Σαμαρά για τα Εθνικά θέματα.

18 Οκτωβρίου

 


Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Για το μεταναστευτικό αλλά και για τις εκ δεξιών επικρίσεις για τα ελληνοτουρκικά απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι «καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό».

«Εμείς αντιμετωπίσαμε πρώτοι τον Μάρτιο του 2020 την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Από τότε η ΕΕ άλλαξε και ήρθε πολύ κοντά στις εθνικές θέσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και τόνισε πως αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο για τις επιστροφές και αυτήν την εντολή δώσαμε στην ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και για τις ενστάσεις που διατυπώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τα εθνικά.

«Διαχωρίζω τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Είναι σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και θυμίζω ότι και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους για την εκ δεξιών κριτική.

«Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι πατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα στον Έβρο, πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε Rafale, Belharra, F-35; Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής… Και εν πάση περιπτώσει, σήμερα είμαστε σε θέση να συζητούμε πολιτισμένα με την Τουρκία, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι το 2019. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι ξεπουλάμε, ότι συμφωνούμε ή ότι προδίδουμε κανέναν. Και η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, που δεν υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και δεν κομίζει καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι. Στηρίζω απόλυτα τον ΥΠΕΞ σε αυτό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε, έχω μιλήσει έξι φορές με τον Ερντογάν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό ως απάντηση σε όσους θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο πατριώτες απ’ ό,τι εμείς. Υποψιάζομαι πως στην πρώτη πραγματική κρίση, θα ήταν οι πρώτοι που θα ‘βαζαν την ουρά στα σκέλια».
Μητσοτάκης: Η ΕΕ ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό

Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην προσύνοδο υπήρχαν σημεία σύγκλισης αλλά και διαφωνίες.

«Το ότι καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία στα συμπεράσματα του ζητήματος είναι μια θετική εξέλιξη» τόνισε, προσθέτοντας:

«Η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης. Στην προστασία δηλαδή των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολωνία, η Ελλάδα τα αντιμετώπισε τότε πρώτη. Δείχνουμε πλήρη συμπαράσταση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τώρα τα ίδια προβλήματα».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, μάλιστα, ότι το μεταναστευτικό άλλαξε την ΕΕ και ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

«Η εξωτερική διάσταση του ζητήματος, το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο αποτελούν επιτυχία της Ευρώπης και είναι θέσεις κοντά στις δικές μας. Η Ευρώπη έχει πάρει μια απόφαση που αφορά και εμάς. Οτι δεν μπορούν να αποφασίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέλθει στην ΕΕ. Και αυτό που συμπληρώνουμε ως επόμενο βήμα είναι η δρομολόγηση ενός πλαισίου για επιστροφές, διότι η επιχειρηματολογία θα είναι πλήρης όταν εμείς θα αποφασίζουμε ποιος θα μπει στην Ευρώπη, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν δικαιούται άσυλο πρέπει να επιστρέφει στη χώρα απ’ όπου ήρθε. Και αυτό είναι το αντικείμενο της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να το επεξεργαστεί γρήγορα με μία νέα νομοθεσία γύρω από τις επιστροφές. Οπότε κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση η οποία είναι σύμφωνη με τις δικές μας θέσεις».
Ερωτηθείς για τα κέντρα μεταναστών της Τζόρτζια Μελόνι στην Αλβανία ξεκαθάρισε:

«Να πούμε τι κάνει και τι δεν κάνει η Ιταλία. Είναι μια νέα, ενδιαφέρουσα ιδέα. Δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση. Εμείς δεν έχουμε τέτοια ζητήματα. Οι άνθρωποι αυτοί θα περάσουν πάλι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέσα από την Ιταλία. Αποτελεί μια διμερή συμφωνία μεταξύ δύο κρατών. Στην επιστολή της η Φον ντερ Λάιεν λέει ότι θα εξετάσουμε καινοτόμες λύσεις και μέσα σε αυτές είναι και η ιδέα των κέντρων εκτός ΕΕ, όπου θα αποστέλλονται μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται και δεν θα μπορούν να φύγουν απευθείας στις χώρες προέλευσής τους. Είναι μία ιδέα που επί της αρχής δείχνει θετική -δεν είμαι αντίθετος- και πρέπει να τη δούμε ώστε να μπορούμε να τοποθετηθούμε. Εχουμε πρόβλημα ως Ευρώπη και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Για συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επιστροφές: «Εχω τονίσει ότι έχει βελτιωθεί η συνεργασία, αλλά ως προς την επιχειρησιακή διάσταση και μεταξύ των κρατικών αρχών μας και το λιμενικό. Ομως επιστροφές δεν γίνονται και πρέπει να γίνονται. Το θίγουμε στην Τουρκία, όχι μόνο εμείς. Είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε. Η Ελλάδα κάνει επιστροφές, αλλά πρέπει να τονίσω πως είναι μια δύσκολη διαδικασία για όλη την ΕΕ. Στατιστικά, 1 στους 5 από όσους πρέπει να επιστρέψουν, τελικά επιστρέφουν. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία το ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει το πρόβλημα και λέει ότι αν δεν δικαιούσαι να μπεις στην Ευρώπη, πρέπει να γυρίσεις. Και είναι ο μόνος τρόπος να στείλουμε μήνυμα στους διακινητές ότι, αν έρθουν, έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιστρέψουν πίσω. Είναι μια πολιτική διάσταση, στην οποία επιμέναμε χρόνια και θέλαμε να συμπληρώσουμε με διμερείς συμφωνίες. Εμείς θα καθορίζουμε ποιος θα μπει στην ΕΕ. Αν μπεις παράνομα, πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιστρέψεις πίσω».

«Οταν λέγαμε ότι δεχόμαστε υβριδική επίθεση, πολλοί μας κατέκριναν και έλεγαν ”τι είναι αυτά που κάνετε;”. Τώρα που η Πολωνία έχει το ίδιο πρόβλημα σπεύδουν να τη στηρίξουν» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης για ακρίβεια: Η επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν είχε αποτελέσματα

Για ακρίβεια: Η επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν είχε τελικά αποτελέσματα. Δίνει εντολή να διερευνήσει τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη για δύο μήνες. Δεν εξηγούνται οι στρεβλώσεις αυτές εύκολα. Είναι όμως παράξενο για δύο μήνες μία περιοχή της Ευρώπης να πληρώνει τιμές ρεύματος πολύ υψηλότερες από άλλες χώρες ενώ υπάρχει ενιαία αγορά, χωρίς αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Αναμένουμε άμεσα της προτάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση.

Για ΕΛΣΤΑΤ και ΑΕΠ: «Όπως ξέρετε, η ΕΛΣΤΑΤ προχωρά συνολικά σε αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων. Είναι θετικό πως τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη που πετύχαμε ήταν υψηλότερη από αυτή που γνωρίζαμε, όπως αποτυπώθηκε από τα προηγούμενα στοιχεία. Η οικονομία έχει μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η οποία δεν τροφοδοτείται μόνο από την κατανάλωση αλλά και από τις επενδύσεις. Βελτιώνεται η θέση της χώρας σε όλους τους δείκτες»

Share this

Related Posts

Latest
Previous
Next Post »