*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

11 Οκτωβρίου

Νέα δικαίωση Π. Παπαδόπουλου: Ένοχος με απόφαση δικαστηρίου για απάτες άνω των 500 εκ. δολαρίων ο Μπιλ Πάπας!

11 Οκτωβρίου

 Παρά τις διαβεβαιώσεις στο δικαστήριο ότι θα επέστρεφε για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες, ο Παπάς αρνήθηκε να επιστρέψει στην Αυστραλία. Ένας δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ο Michael Lee, εξέδωσε τελικά ένταλμα σύλληψης εναντίον του

 

Ο επιχειρηματίας Bill Papas και ο συνεργάτης του Vincenzo Tesoriero κρίθηκαν ένοχοι καθώς σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ενορχήστρωσαν ένα δόλιο σχέδιο που περιελάμβανε πλαστές συμβάσεις μίσθωσης-δανείου, εξαπατώντας τρεις τράπεζες με απάτες άνω 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του The Australian, η απόφαση ανοίγει το δρόμο για πιθανές ενέργειες αποκατάστασης και πιθανές ποινικές διώξεις.

Την Παρασκευή, ο δικαστής Elizabeth Cheeseman έκρινε ότι ο Papas που διαδέχθηκε τον Χρήστο Πανόπουλο στον ΑΟ Ξάνθης, ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας πίσω από την απάτη, με τη σύντροφό του, Louise Agostino, επίσης να εμπλέκεται. Το δικαστήριο διαπίστωσε περαιτέρω ότι ο επιχειρηματικός συνεργάτης του Papas, Vincenzo Tesoriero, και ο πρώην οικονομικός ελεγκτής Tony Bouchahine γνώριζαν τις δόλιες δραστηριότητες.

Οι εταιρείες που ελέγχονται δεν είχαν «νόμιμο» σκοπό εκτός από την εκτέλεση της απάτης και τη διασπορά «μολυσμένων» κεφαλαίων, αποφάσισε το δικαστήριο.

Ο Παπάς, γνωστός και ως Βασίλης Παπαδημητρίου, έχει εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες μαζί με τον Tesoriero εδώ και τρία χρόνια, με τη Westpac να καταδιώκει τους άνδρες και τους φερόμενους συνεργάτες τους μέσω τουλάχιστον 138 δικαστικών ακροάσεων και αγωγών ενώπιον τριών δικαστών.

Η υπόθεση προέκυψε αρχικά όταν η WesTrac, μια εταιρεία εξόρυξης της Δυτικής Αυστραλίας, αμφισβήτησε σχεδόν 12 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που καταγράφηκαν στα βιβλία της Westpac. Τα δάνεια συνδέονταν με μισθώσεις εξοπλισμού από τη Forum, μια εταιρεία με έδρα το Σίδνεϊ, αν και η WesTrac είχε χρηματοδοτήσει μόνο έναν εκτυπωτή-φωτοτυπικό, αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είχε εξοφληθεί στις αρχές του 2021.

Η εσωτερική έρευνα της Westpac αποκάλυψε δόλια τιμολόγια αξίας άνω των 290 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν σημαντικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Coles, Woolworths και του κολοσσού διαχείρισης απορριμμάτων Veolia.

Λίγο μετά την εμφάνιση των υποψιών, ο Παπάς διέφυγε από την Αυστραλία παραβιάζοντας τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους της χώρας για τον Covid-19. Αρχικά έμεινε σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Αθήνα πριν μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε πολλά ακίνητα και επιχειρήσεις, ενώ ξεκίνησε και την ενασχόληση του με τον ΑΟΞ μετά την μεταβίβαση του μετοχικού κεφαλαίου από τον Πανόπουλο σε αυτόν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις στο δικαστήριο ότι θα επέστρεφε για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες, ο Παπάς αρνήθηκε να επιστρέψει στην Αυστραλία. Ένας δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ο Michael Lee, εξέδωσε τελικά ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Εν τω μεταξύ, ο Tesoriero παρέμεινε στην Αυστραλία μετά την κατάσχεση του διαβατηρίου του.

Έρευνες από τους εκκαθαριστές McGrathNicol αποκάλυψαν ότι σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια είχαν απορριφθεί από τη Westpac, καθώς και από τον ιαπωνικό δανειστή Sumitomo Mitsui Banking Corporation και τη γαλλική τράπεζα Societe Generale. Η Forum Finance είχε δημιουργήσει ψεύτικα προγράμματα μίσθωσης-δανείου και μάλιστα πούλησε τα μελλοντικά κέρδη αυτών των πλαστών συμβολαίων, χωρίς να χάσει ποτέ καμία πληρωμή.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »