*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

24 Σεπτεμβρίου

Το ανόητο κουιζ, οι μπράβοι του Τσέπελη στις εκλογές του Οκτώβρη και οι ΔΕΥΑ Ξάνθης και Αβδήρων.

24 Σεπτεμβρίου


Με τον «διαγραφέντα» ανεξάρτητο  βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν από το ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του λόγω της άρσης της Ασυλίας του από την Βουλή για δικαστικές του εκκρεμότητες, ο Χάρης Δούκας στην επίσκεψή του στον Δήμαρχο Μύκης Κιούρτ Αχμέτ!

……………………………………

ΑΚΟΥΣΟΝ!
ΑΚΟΥΣΟΝ!

*Ανόητο κουίζ: Δηλαδή ο Πασχάλης Λύρατζης σύντροφοι Βασίλη Ρούφο και Γιώργο Γκούρτσα, από την δεύτερη Δευτέρα της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2024, δεν έτρεξε και δεν «πάλεψε» για την εκλογή του Στράτου...

=Μπάστακας μάλιστα και στα εκλογικά κέντρα την τελευταία Κυριακή; Ακόμη και να πλακωθεί με τους (απλήρωτους ακόμη....), «μπράβους» που είχαν φέρει ο  Τσέπελης με την παρέα του;

Ή είναι κι αυτός ....μιας χρήσεως; Όπως εκατοντάδες άλλοι...

(σ. σ. Όπως ο φίλος μου και αγωνιστής Παντελής Αθανασίου που με πήρε τηλέφωνο την περασμένη Παρασκευή και δεν ήξερα τι να του απαντήσω...;).

-Και απάντηση φυσικά δεν θέλω...

.......

*Εκτός αν ο Γιώργος Γκούρτσας με τον «Βάτραχο» αντιδήμαρχο Αθλητισμού Μ. Τσέπελη μαζί με τον ... Τσαμούρ ήταν σε εκλογικά κέντρα από τα οποία δεν πέρασα και δεν τους «διέκρινα», οπότε τους ζητώ ταπεινά συγνώμη...!

Γιατί δεν τους διέκρινα, ενώ οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του Τσέπελη ήταν ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!!! Άπαντες.... 

(σ.σ. Και ομιλώ και για την 2η Κυριακή, όπου άπαντες ήταν εξαφανισμένοι.... Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού στα 'μαγαζιά" του και οι περισσότεροι στα καφέ και τα.... σπίτια τους! 

Μόλις όμως εκλέχθηκε ο Στράτος Δήμαρχος... φούλαραν στο εκλογικό κέντρο κι έκλεισαν τον πεζόδρομο! Και ο γιατρός ο Φιλίπου συνοδεύοντας τον.... Τάσο Θεοδωρίδη αν και αγέλαστος!!! Λέω....

......

*Σχολιάζει ο Νίκος Μανεσιώτης με τον οποίο σε κάποια παραπολιτικά του διαφωνώ αλλά αυτό το παραπολιτικό θέλει και λίγο τσαμπουκά να το γράψει κανείς.

«Θα τα δώσουν όλα από δω και πέρα, εκτελώντας συμβόλαιο γελοιοποίησης της πολιτικής προσωπικότητας του Μάριου Σαλμά. Δεν θα καταφέρουν όμως πολλά πράγματα. Γιατί ο Σαλμάς εκφράζει όχι απλά τη λαϊκή βάση της ΝουΔου. Εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που δεινοπαθεί από τα καρτέλ και την ολιγαρχία του τόπου.

Δεν ξεμπέρδεψε λοιπόν το Μαξίμου με τον Σαλμά. Αρκεί να κινηθεί λίγο έξυπνα ο Αιτωλοακαρνάνας.»

-Θα ...κινηθεί; Γιατί δεν εξαρτιέται μόνο από τον ίδιο φυσικά αλλά και αυτούς που στην ουσία τον «σιγόνταραν» να πει αυτά που είπε..!;

(σ.σ. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη που είχε φιλοδοξία μέχρι και να ηγηθεί της Ν.Δ., για δυο χαλιά, εκτός της ξεφτίλας που υπέστη, δεν έβγαλε μιλιά; Λέω...).

......

*Κουιζ. Θα συμφωνήσει ο Δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός με την συγχώνευση της ΔΕΥΑ Ξάνθης και της ΔΕΥΑ Αβδήρων που βρίσκεται –κακά τα ψέματα..- σε άσχημα χάλια;

Και ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης θέλει να ξεφορτωθεί;

Ίδωμεν...!

Γιατί στη Γειτονική Καβάλα για παράδειγμα, δεν συμφωνεί ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης με την συνένωση (σ.σ. Και λόγω νερών Παραδείσου...) με τη ΔΕΥΑ Καβάλας!

......


*Κι αν τελικά «συμφωνήσουν» οι δυο Δήμαρχοι, νέος (υπερ)Πρόεδρος της ενοποιημένης ΔΕΥΑΞ θα είναι ο Γιάννης Ζερενίδης με αντιπρόεδρο την Ζουρνατζίδου ή η Ελισσάβετ Παυλίδου με αντιπρόεδρο την Ντίνα;

Αυτό κι αν είναι κουίζ.

......

*Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο νέος νόμος θα ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους, με εφαρμογή του νέου καθεστώτος το 2025. Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση ΔΕΥΑ Ελλάδας εξέφρασε την αντίθεσή της, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε αποσπασματικές δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις, χωρίς σχέδιο νόμου, κάτι που παραβιάζει το Σύνταγμα και τα δικαιώματα των ΔΕΥΑ.

……

*Συνελήφθη την 22-9-2024 τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή της Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης ένας ημεδαπός, διότι κατελήφθη να οδηγεί στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, τρίκυκλο όχημα στην καρότσα του οποίου υπήρχαν μεταλλικά αντικείμενα- εξαρτήματα, που όπως διαπιστώθηκε νωρίτερα είχε αφαιρέσει από εγκαταστάσεις του ΟΣΕ σε περιοχή της Ξάνθης. Κατασχέθηκαν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα τα οποία αποδόθηκαν σε αρμόδιους υπαλλήλους του ΟΣΕ. Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

 

Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Νέα Καρβάλη - Τοξότες:
Κομβικό Έργο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια


Το πρώτο σημαντικό έργο αφορά την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες, ένα έργο που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού μετά το άνοιγμα των προσφορών. Με προϋπολογισμό 192,3 εκατ. ευρώ, το έργο αυτό χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF) 2021-2027”.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών και σταθμών για τη νέα γραμμή μήκους περίπου 32 χλμ., καθώς και την κατασκευή γραμμής μήκους 5,3 χλμ. που θα συνδέει τη Νέα Καρβάλη με τον νέο εμπορευματικό λιμένα Καβάλας. Αυτό θα επιτρέψει την πολυαναμενόμενη σύνδεση του εμπορευματικού λιμένα με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, προσφέροντας σημαντικά στρατηγικά οφέλη.

Η σιδηροδρομική σύνδεση είναι επίσης ζωτικής σημασίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς συμβάλλει στην ολοκλήρωση του διαδρόμου ΒΒΑ (Baltic, Black, Aegean Seas) και εντάσσεται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό project “Three Seas Initiative (Baltic-Black-Adriatic)”.

Παρά τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησε το έργο, η ΕΡΓΟΣΕ, υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Παληού, κατάφερε να το προωθήσει, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στην υλοποίηση του τμήματος Νέα Καρβάλη – Τοξότες, αφήνοντας προς το παρόν το τμήμα Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη σε αναμονή λόγω τεχνικών προβλημάτων.

 

ΕΛΓΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΛΑΖΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α., αποφάσισε την παράταση της χρονικής διάρκειας της δημόσιας Διαβούλευσης της Διακήρυξης του Νέου Διεθνούς Διαγωνισμού του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028 έως την 4η Οκτωβρίου 2024, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από πλευράς υποψηφίων αναδόχων, όπως καταγράφεται στα σχόλια τα οποία διατυπώνονται στην συγκεκριμένη διαδικασία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. , γνωστοποιεί ότι πρόκειται για την τελευταία δυνατή παράταση της προθεσμίας της δημόσιας Διαβούλευσης, διότι τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν νέα παράταση προθεσμίας, λόγω της αναγκαιότητος της διεξαγωγής του Νέου  Διεθνούς Διαγωνισμού εντός των επόμενων δύο μηνών.

 

Υποχρεωτικές Συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ στον Νομό Καβάλας
-Αντιδράσεις και Κυβερνητικά Σχέδια


Η κυβέρνηση επανήλθε με πιο αποφασιστική στάση σχετικά με τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, βρίσκοντας εύκολα επιχειρήματα για να προωθήσει το σχέδιο.

Στο Νομό Καβάλας προβλέπεται η συνένωση των ΔΕΥΑ Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου σε μία ανώνυμη εταιρεία, ενώ η ΔΕΥΑ Θάσου θα παραμείνει αυτόνομη, αλλά με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της.

Οι νέες ΔΕΥΑ θα διοικούνται από μάνατζερ και θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις στις χρεώσεις προς τους πολίτες. Αντίθετη στη συγχώνευση είναι η Ένωση των ΔΕΥΑ, η οποία εξέφρασε τη διαφωνία της, ωστόσο φαίνεται ότι η κυβέρνηση προχωράει χωρίς να λάβει υπόψη αυτήν την αντίδραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος θα ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους, με εφαρμογή του νέου καθεστώτος το 2025. Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση ΔΕΥΑ Ελλάδας εξέφρασε την αντίθεσή της, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε αποσπασματικές δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις, χωρίς σχέδιο νόμου, κάτι που παραβιάζει το Σύνταγμα και τα δικαιώματα των ΔΕΥΑ.

 

Καταστροφή στην παραγωγή καλαμποκιού
στα Τενάγη των Φιλίππων λόγω ανομβρίας


Η φετινή παραγωγή καλαμποκιού στα Τενάγη των Φιλίππων, μια παραδοσιακά εύφορη περιοχή, έχει υποστεί σημαντική ζημιά λόγω της παρατεταμένης ζέστης και της ανομβρίας. Οι απώλειες στην παραγωγή φτάνουν έως και το 70%, με τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που τα περισσότερα καλαμπόκια δεν είναι κατάλληλα ούτε για ζωοτροφές, γεγονός που επιδεινώνει τη δυσκολία των αγροτών να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Η έλλειψη επαρκούς νερού λόγω της ανομβρίας έχει κάνει τις καλλιέργειες μη βιώσιμες, με τους αγρότες να εκφράζουν την απόγνωσή τους, καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά. Το πρόβλημα είναι έντονο, και η απουσία λύσεων εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας για το μέλλον τους.

 

Δήμος Καβάλας: Πρόταση Ίδρυσης Δημοτικής
Τοπικής Κοινότητας στον Οικισμό Παληού


Η πρωτοβουλία της διοίκησης του Δήμου Καβάλας για την ίδρυση Δημοτικής Τοπικής Κοινότητας στον οικισμό του Παληού φαίνεται να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προοπτικές της περιοχής.

Το Παληό, με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 300 κατοίκων που απαιτεί ο σχετικός νόμος για την ίδρυση κοινότητας. Επιπλέον, η περιοχή έχει ιστορική σημασία και αναπτυξιακή προοπτική, ιδίως στον τουριστικό τομέα.

Η διαδικασία ίδρυσης της κοινότητας προβλέπει την αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αν το Υπουργείο αποφασίσει θετικά, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Παληού στις επόμενες δημοτικές εκλογές το 2028. Σε αυτή την περίπτωση, θα εκλεγεί τοπικό συμβούλιο 5 μελών και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου.

Αυτή η κίνηση προσφέρει την ευκαιρία για ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης και ανάπτυξης, δίνοντας στους κατοίκους του Παληού φωνή στη διαχείριση των τοπικών τους ζητημάτων.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »