*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

25 Ιουλίου

ΚΚΕ ΞΑΝΘΗΣ: Επισκέψεις στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το Κέντρο Πρόληψης ναρκωτικών ουσιών.

25 Ιουλίου

            Με επισκέψεις στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας την Τετάρτη 24 Ιούλη και το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Ξάνθης ΕΚΦΡΑΣΗ την Πέμπτη 25 Ιούλη συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ με αφορμή το νομοσχέδιο – έκτρωμα με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που έχει φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή για ψήφιση, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που παρέδωσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και θυσιάζοντας για ακόμα μια φορά τις ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους στον βωμό του κέρδους.

            Αναδείχτηκε η αγωνία για το τι θα γίνει με τον κρίσιμο τομέα της πρόληψης και των εργαζομένων σε αυτό αφού στο νομοσχέδιο δε γίνεται καμιά κουβέντα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης αλλά και το μέλλον των εργαζόμενων σε αυτά μετά το 2027, ενώ τραγικό είναι το γεγονός πως το ΚΨΥ λειτουργεί χωρίς την καθημερινή παρουσία ψυχίατρου.

            Πανελλαδικά οι αντιδράσεις φορέων εντείνονται με την πραγματοποίηση χτες στην πλατεία Συντάγματος μεγάλης συγκέντρωσης - συναυλίας ενάντια στο νομοσχέδιο - «ταφόπλακα» των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης που οργανώθηκε από  δεκάδες σωματεία και φορείς, που ήδη έχουν πάρει απόφαση για αγωνιστική κλιμάκωση με απεργία όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή, με την κυβέρνηση να σκοπεύει να ολοκληρώσει το έγκλημα την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Ανω», το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαν επίσης η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ, σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, το ΚΑΤ, το Θριάσιο, το Αττικόν, το Αιγινητειο και άλλα, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η ΟΛΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πάτρας, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, παραρτήματα του ΕΣΥΝ και πλήθος άλλων φορέων.

Το ΚΚΕ διαχρονικά αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αυξάνει τους νοσογόνους παράγοντες για την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων και για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένος ο καθοριστικός ρόλος των κοινωνικών παραγόντων όπως η ανεργία, η φτώχεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία, η ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση αναγκών Παιδείας, Υγείας, στέγης, η φθορά αξιών, η αλλοτρίωση και ταυτόχρονα ή ίδια η ανεπάρκεια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ευθύνεται κατά ένα ποσοστό για την αυξητική τάση της εκδήλωσης των ψυχικών διαταραχών που δεν ανιχνεύθηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Διεκδικούμε πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη κι έρευνα που θα υπηρετούν τον κοινό σκοπό της αντιμετώπισης του φαινομένου.

Να διαφυλαχτεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των δομών Ψυχικής Υγείας και των προγραμμάτων απεξάρτησης που υπάρχουν στη χώρα μας αλλά και η φυσιογνωμία τους. Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότησης των προγραμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στελέχωση όλων των δομών με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και νέες δομές που έχει ανάγκη η χώρα σε όλη την επικράτεια.

Να διαφυλαχτεί το συνεχές της θεραπείας για τους ψυχικά πάσχοντες, τους χρήστες και τις οικογένειές τους.

Διασφάλιση της λειτουργίας και του χαρακτήρα των Κέντρων Πρόληψης με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο.

ΚΚΕ Ξάνθης 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »