*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Μαΐου

ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ διακινούσαν λαθρομετανάστες από το Ισαάκιο Έβρου σε συνεργασία με Τούρκους "δουλέμπορους¨"!

30 Μαΐου


*13 αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, έχουν προσαχθεί και εξετάζονται ενώ έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες και σε σπίτια, συνελήφθηκαν 5.


Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος για την σύλληψη… συνοριοφυλάκων από τον Έβρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «Αδιάφθοροι» ερευνούν υποθέσεις διακίνησης μεταναστών στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται και συνοριοφύλακες που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του Διδυμοτείχου, με έδρα το Ισαάκιο.

Η εξάρθρωση άρχισε από τη σύλληψη διακινητών στην Καβάλα, που υπέδειξαν συνοριοφύλακες τους οποίους πλήρωναν για να τους αφήνουν να περνούν τα σύνορα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες 13 αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου έχουν προσαχθεί και εξετάζονται ενώ έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες και σε σπίτια. Το Εσωτερικών υποθέσεων είναι στην περιοχή από την Κυριακή και την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε την επιχείρηση του. Από αυτούς, συνελήφθηκαν 5!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για έρευνα που είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Οκτώβριο ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενοι οι αστυνομικοί να είχαν συνεργασία με κυκλώματα δουλεμπόρων, με το αζημίωτο.

Έβρος: Ανθυπαστυνόμος και τέσσερις αρχιφύλακες κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών -Πώς δρούσαν

Και αναλυτικότερα: Τουλάχιστον σε 12 περιπτώσεις, από τον περασμένο Οκτώβριο, οι πέντε αστυνομικοί του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμότειχου, πρώην συνοριοφύλακες, φέρονται να διευκόλυναν Τούρκους δουλέμπορους να περάσουν στη χώρα μας, μέσω Έβρου, παράτυπους μετανάστες.

Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες, ο ένας εκ των οποίων, 54 ετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο και να είναι αυτός που ενέταξε και τους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Έβρος: Περνούσαν παράτυπους μετανάστες από σημεία που είχαν βάρδια

Παράλληλα, ήταν αυτός που μιλούσε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, με τους τέσσερις δουλέμπορους στην Τουρκία, κανονίζοντας τις λεπτομέρειες. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι περνούσαν τους παράτυπους μετανάστες από σημεία που είχαν βάρδια και υπό την εποπτεία τους.

Αυτό που εκτιμάται από τις Αρχές είναι ότι κάποιος από τους διακινητές ή κάποιος από τους παράτυπους μετανάστες τον πλησίασε και έτσι ξεκίνησε η δράση του.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης,  ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα είναι άγνωστος, καθώς τα κυκλώματα τους περνούν σε ομάδες άλλοτε των 10 άλλοτε των 15 και άλλοτε των 20 ατόμων.

Στους «αδιάφθορους» έφτασαν πληροφορίες για τη δράση των πέντε αστυνομικών από άλλους συναδέλφους τους, καθώς είχαν αρχίσει να γίνονται αντιληπτοί.

 

Φέρονται να παρότρυναν άλλους συναδέλφους τους να γυρνάνε τις θερμικές κάμερες σε άλλα σημεία από αυτά που βρίσκονταν εκείνοι, λέγοντάς τους ότι από εκεί ενδεχομένως να προσπαθούσαν να περάσουν παράτυποι μετανάστες.

 

Τον περασμένο Ιανουάριο τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησαν στις επισυνδέσεις των κινητών τους τηλεφώνων και όπως μαθαίνουμε οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες είναι καταγεγραμμένες σε δεκάδες σελίδες.

 

Στις μεταξύ τους συνομιλίες κανόνιζαν, μεταξύ άλλων, να είναι σε ίδιες βάρδιες.

 

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Οι κατηγορίες που φέρονται να αντιμετωπίζουν είναι για δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Κατά τη χθεσινή  επιχείρηση έγιναν έρευνες και στα σπίτια τους, όπου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων:

 

    26.550 ευρώ

    59 κινητά

    2.120 δολάρια Αμερικής

    850 λίρες Τουρκίας

    Πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας

 

Σήμερα  Τρίτη 30 Μαίου αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

 

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΑΑΚΙΟ

Το Ισαάκιο βρίσκεται 4,5 χλμ. Β.-ΒΑ. του Διδυμοτείχου, προς τη μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία και τον ποταμό Έβρο. Παλιότερα, επί τουρκοκρατίας, αναφερόταν ως "Ισάκ Πασά" και συμμετείχε στο ξεσηκωμό της περιοχής την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με πρωτεργάτη τον αγωνιστή Γεώργιο Λιόλογλου. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε αποτυχία, μετά την ήττα των επαναστατικών δυνάμεων στη Μάχη του Σαλτίκιοϊ και το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Τούρκο προύχοντα Χατζηεστρέφ αγά. Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα στο ΦΕΚ 194Α-14/08/1924 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί την τοπική κοινότητα Ισαακίου που ανήκει στη δημοτική ενότητα Διδυμοτείχου του δήμου Διδυμοτείχου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 407 κατοίκους.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »