*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

03 Δεκεμβρίου

ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν φταίμε εμείς που έπεσε ο ΑΟΞ, παρακολουθούμε όλες τις δραστηριότητες του Τουρκικού Προξενείου!

03 Δεκεμβρίου

*Αποκαλυπτική απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών και για τον «χορηγό» Σαδίκ του Πανθρακικού αλλά και τα «τεκταινόμενα» στην περιοχή με τις κινήσεις των Τούρκων και στο Ποδόσφαιρο της Θράκης!

Αποκαλυπτική ήταν απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στις 7 Νοεμβρίου 2022, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κων/νος Χήτας για τον «χορηγό» Σαδίκ του Πανθρακικού αλλά και τα «τεκταινόμενα» στην περιοχή με τις κινήσεις των Τούρκων και του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί αδιαλείπτως τις όποιες τουρκικές απόπειρες αλλοίωσης της πραγματικότητας στη Θράκη, προβαίνοντας στις ανά περίπτωση ενδεδειγμένες ενέργειες» ήταν η απάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια όσων αφορά το θέμα του Πανθρακικού, ενώ για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης του Κ. Χήτα, όσων αφορά τον υποβιβασμό του ΑΟΞ και αν υπήρχαν τρόποι να διασωθεί ή αν υπήρξαν για ποιους λόγους δεν υλοποιήθηκαν, ο κ. Δένδιας τον παρέπεμψε στο αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης το είχε συμπεριλάβει στους αποδέκτες της ερώτησής του και δεν έλαβε καμία απάντηση τόσο από την κυρία Μενδώνη όσο και από τον κύριο Αυγεενάκη.

Αναλυτικά η λιτή απάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια:


«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

-Τμήμα Ερωτήσεων και Αιτήσεων Κατάθεσης Εγγράφων

ΚΟΙΝ: - Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Χήτα

Ε.Δ.: - Διπλωματικό Γραφείο κ. Πρωθυπουργού

-Διπλωματικό Γραφείο κ. Αναπληρωτή Υπουργού

-Διπλωματικά Γραφεία κ.κ. Υφυπουργών

-Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα

-Γραφείο κ. Α’ Γενικού Διευθυντή

-Α4 Διεύθυνση

-Ειδική Νομική Υπηρεσία/Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου

-Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας

-Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 827 από 11.11.2022 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Χήτα

Όπως έχω επανειλημμένως επισημάνει, το Υπουργείο Εξωτερικών -τόσο η Κεντρική Υπηρεσία όσο και το σύνολο των Αρχών μας στο εξωτερικό- παρακολουθεί αδιαλείπτως τις όποιες τουρκικές απόπειρες αλλοίωσης της πραγματικότητας στη Θράκη, προβαίνοντας στις ανά περίπτωση ενδεδειγμένες ενέργειες. Το αυτό ισχύει ευνοήτως και για τις δράσεις και δραστηριότητες του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, οι οποίες, όπως και κάθε προξενικής Αρχής ξένης χώρας στην Ελλάδα, οριοθετούνται με σαφήνεια από τη Σύμβαση της Βιέννης του 1963 περί των Προξενικών Σχέσεων.

Τα λοιπά ζητήματα, στα οποία αναφέρεσθε στην ερώτησή σας εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ».

 

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κ. ΧΗΤΑΣ


Υπενθυμίζουμε την ερώτηση που κατέθεσε, για τα δυο θέματα, του Πανθρακικού και του ΑΟΞ
o Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας στις 7 Νοεμβρίου 2022:

«Θεσσαλονίκη, 07/11/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ του: Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Εξωτερικών

Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:            «Εντονότατος προβληματισμός και διαμαρτυρίες από την τουρκική επιρροή στην ομάδα του Πανθρακικού»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Εντονότατο προβληματισμό και διαμαρτυρίες προκάλεσε, ιδιαίτερα στη Θράκη, η δημοσιοποίηση φωτογραφίας από εκδήλωση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής στην οποία απεικονίζεται ο Τούρκος Πρόξενος κ. Μουράτ Ομέρογλου μεταξύ του αρχηγού της ομάδας του Πανθρακικού Ντενίζ Μπαϊκαρά και του αναπληρωτή Προέδρου της ομάδας Σαλή Αλμπέρ, κρατώντας και οι τρεις τη φανέλα του Πανθρακικού με εμφανή επ’ αυτής χορηγία της “YaKa”, ανήκουσας στον Λεβέντ Σαδίκ, υιό του Αχμέτ Σαδίκ, επονομαζόμενου «Ντεκτάς της Θράκης», ευνοούμενο επιχειρηματία του κ. Ερντογάν και εμφανέστατα χορηγού της ομάδας και χρηματοδότη. Υπενθυμίζουμε στον κ. Υπουργό Εξωτερικών ότι έχουμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων για τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου της Θράκης και ιδιαιτέρως του Προξένου της, κ. Μουράτ Ομέρογλου, χωρίς εμφανή αποτελέσματα. Για το ανωτέρω θέμα, σας μεταφέρουμε τους σχολιασμούς του δικηγόρου Κομοτηνής και πρώην προέδρου της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κύπρου κ. Γιάννη Ντάφου (INFOGNOMON, 24.10.2022) Ο νέος Πανθρακικός: «Το θεσμικό κράτος της Τουρκίας δια του Προξένου της δείχνει πια με έντονο τρόπο τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στα τεκταινόμενα της περιοχής. Όταν η ιστορικότερη ομάδα της Θράκης Α.Ο.Ξ. (Π.Α.Ε. Ξάνθη) υποβιβάζεται με εντολή των Αθηνών, τα ιστορικά σωματεία της περιοχής περνούν στη σφαίρα επιρροής «ξένων συμφερόντων» και οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι παρακμάζουν, η γύμνια της Ελληνικής Πολιτείας αποκαλύπτεται. Η απουσία εθνικής πολιτικής για τη Θράκη και η εγκατάλειψή της σε συγκεκριμένους τομείς συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν πρόσωπα να την ανακόψουν…». Τις ανωτέρω δηλώσεις σας τις μεταφέρουμε, διότι δεν ανήκουν σε ανήκοντα στην αντιπολίτευση αλλά ιδεολογικά προσκείμενο σε εσάς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε, κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, να θέσετε επιτέλους όρια στην αποθράσυνση του Τουρκικού Προξενείου ή να το κλείσετε και να χαρακτηρίσετε ανεπιθύμητο πρόσωπο, βλάπτοντα τα εθνικά μας συμφέροντα, τον Τούρκο Πρόξενο κ. Μουράτ Ομέρογλου; Σε αρνητική απάντηση, να μας εκθέσετε τους λόγους.

2. Προτίθεται η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού να ζητήσει τον πλήρη έλεγχο των τεκταινομένων στην ομάδα του Πανθρακικού και να προχωρήσει στην έκτακτη επιχορήγησή της για λόγους εθνικού συμφέροντος, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτός ομάδας και επιρροής τον ανωτέρω κατονομαζόμενο κ. Λεβέντ Σαδίκ και κατ’ επέκταση το ίδιο το Τουρκικό Προξενείο;

3. Προτίθεστε να διερευνήσουν οι υπηρεσίες σας για ποιους λόγους υποβιβάστηκε η ιστορικότερη ομάδα της εθνικά ευαίσθητης Θράκης ΑΟΞ - ΠΑΕ Ξάνθης και αν υπήρχαν τρόποι να διασωθεί και αν υπήρξαν για ποιους λόγους δεν υλοποιήθηκαν;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»

 

 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »