*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

05 Οκτωβρίου

Τουρκία: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Σουηδός πρέσβης μετά από «προσβλητική» εκπομπή για τον Ερντογάν

05 Οκτωβρίου

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Τουρκία κλήθηκε σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη μετάδοση από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση εκπομπής που χαρακτηρίστηκε «προσβλητική» από την Άγκυρα.

 

Αυτό μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

 

"Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Άγκυρα, Στάφαν Χέρστρομ, κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών λόγω της μετάδοσης στην κρατική σουηδική τηλεόραση (SVT) εκπομπής προσβλητικού περιεχομένου, με δηλώσεις και εικόνες προσβλητικές για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία", μετέδωσε το Anadolu.

Οι «αναιδείς και άσχημες εκφράσεις και εικόνες για τον Ερντογάν και την Τουρκία ήταν απαράδεκτες»

 

Στον πρεσβευτή ειπώθηκε ότι οι "αναιδείς και άσχημες εκφράσεις και εικόνες για τον Ερντογάν και την Τουρκία ήταν απαράδεκτες", σύμφωνα με το Anadolu.

 

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης είναι τεταμένες, καθώς η Τουρκία απειλεί από τα μέσα Μαΐου να μπλοκάρει την ένταξη στο ΝΑΤΟ της βόρειας χώρας.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε εκ νέου το Σάββατο ότι μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας -- και της Φινλανδίας -- στην Ατλαντική Συμμαχία "όσο οι υποσχέσεις" που έδωσαν οι δύο χώρες δεν "τηρούνται".

 

Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι προστατεύει Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Άγκυρα.

 

Σουηδική αντιπροσωπεία επρόκειτο να μεταβεί την Τουρκία αυτή την εβδομάδα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, μετά μια τριμερή συνάντηση στα τέλη Αυγούστου στη Φινλανδία.

 

Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία αφορά δεκάδες αιτήσεις έκδοσης στην Άγκυρα αντιφρονούντων, κυρίως Κούρδων μαχητών και μελών του κινήματος Γκιουλέν.

 

Έως σήμερα, 28 κράτη μέλη --στα τριάντα -- της Ατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

 

Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία μένουν για να δώσουν την τελική τους συμφωνία



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »