*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

28 Δεκεμβρίου

Jo Nesbo: «Το βασίλειο»… Μήπως συνειδητά κάνουμε συνέχεια τα ίδια ...λάθη;

28 Δεκεμβρίου


*Δεν έχει καμία σημασία αν και με ποιους μιλάω ή συναναστρέφομαι, από τους πρώην «αδελφικούς» φίλους μου τα τελευταία χρόνια… Αυτούς που στα «δύσκολα» χρόνια ουκ ολίγες νύχτες «κοιμήθηκαν» επάνω στις ίδιες πλαστικές πολυθρόνες του ΟΤΕ μαζί μου… τις ατέρμονες νύχτες που συνεχώς ονειρευόμασταν!

……

Αυτό που θεωρώ ωστόσο αδιανόητο, είναι να συνεχίσω τη ζωή μου, έστω και ανάκατη και με τρικυμίες, χωρίς αυτούς. Με τις συγκρούσεις μας, τα πάθη μας, τις ρήξεις μας…

Δεν μπορώ δηλαδή να φανταστώ μια ζωή χωρίς πάθη, χωρίς μίση, χωρίς ανταγωνισμούς και τη λέξη… ρουτίνα, ρουτίνα, ρουτίνα… να καθυποτάσσει τη ζωή μου! Ο άνθρωπος που ζει χωρίς μυστήριο ή σε κάποια φάση παθαίνει καθίζηση και δεν ονειρεύεται…! Ακόμη κι όταν επαναλαμβάνει  τα λάθη και τις «αμαρτίες» του…

-Είναι καθυποταγμένος (κι ίσως και νεκρός…) και απλά δεν θέλει να το συνειδητοποιήσει!

……

*Και για να είμαι περισσότερο ακριβής. Γιατί δεν θέλω να το «μπερδεύω» το πράγμα…

Μέσα στα Χριστούγεννα, ένας καλός φίλος μου έκανε δώρο ένα φοβερό βιβλίο με τίτλο, Jo Nesbo: «Το βασίλειο».

……


*O Τζο Νέσμπο ποτέ δεν απογοητεύει τους αναγνώστες του και πάντα μπορεί να δημιουργήσει νέους φίλους των βιβλίων του, μια και καθένα είναι ξεχωριστό. Σε κάθε βιβλίο βρίσκει κανείς έναν νέο Νέσμπο, πάντα όμως με μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, που δεν είναι εύκολο να αφήσεις πριν φτάσεις στο τέλος.

……

*Στο τελευταίο του βιβλίο λοιπόν, «Το βασίλειο»… Ένα σπίτι στην ερημιά της Νορβηγικής φύσης, κοντά στον γκρεμό, μια ατμόσφαιρα θρίλερ κι ένα «βασίλειο» ή αυτό που νιώθει ως το βασίλειό της η οικογένεια Όπγκαρντι κι ας μην είναι παρά μερικά χερσοχώραφα. Αφηγητής ο Ρόι, ο μεγάλος αδελφός, ο οποίος ζει στη σκιά του λαμπερού μικρότερου αδελφού του, Καρλ.

……

*Το χωριό Ος κινδυνεύει να χαθεί από τον χάρτη με την παράκαμψη της εθνικής οδού. Τότε όμως επιστρέφει στο χωριό από τον Καναδά ο Καρλ, ύστερα από 16 χρόνια απουσίας, με μια εξωτική αρχιτέκτονα σύζυγο κι ένα σχέδιο που συμπεριλαμβάνει όλο το χωριό, αφού όλοι μπορούν να γίνουν μέτοχοι.

-Μέτοχοι σε ένα ξενοδοχείο spa στα πρώην χερσοχώραφα. Να συμμετέχουν δηλαδή όλοι σε ένα άπιαστο όνειρο…! Να μη σβήσει το «βασίλειό» τους!

……

*Το ερώτημα του Jo Nesbo. Μήπως όμως η επιστροφή του Καρλ έχει πάντα την ίδια αιτία; «Ότι χρειαζόταν βοήθεια από τον μεγάλο του αδελφό». Και ο Ρόι υπομονετικά θα τον περιμένει. «Είχε πει ότι θα έφταναν οι δύο. Αλλά ο μικρός μου αδελφός ήταν ανέκαθεν αισιόδοξος, πάντα υποσχόταν λίγο πιο πολλά απ’ όσα ήταν σε θέση να τηρήσει».

……

*Και για να μη σας ζαλίζω με αυτές τις ανάκατες λέξεις, -γιατί αυτές τις μέρες λόγω του lock down μας δίνεται μια σπάνια ευκαιρία να «δυναμώσουμε» το μυαλό μας…- καλύτερα να πάρετε και να διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο…

Έστω κι αν έχει πλέον συνηθίσει να διαβάζετε μόνο ότι βιβλία σας «σερβίρουν» τα πανηγυρικά  Κυριακάτικα φύλλα…

……

*Jο Nesbo Και τελικά το ερώτημα που φαίνεται να διατρέχει το βιβλίο, κάνουμε συνέχεια τα ίδια λάθη; «Ένας δολοφόνος –αν οι συνθήκες επαναληφθούν– θα επιλέξει ξανά να σκοτώσει;».

……

*Και στο ρεζουμέ.  Το βασίλειο είναι η ιστορία για δύο αδέλφια διαφορετικά, αλλά κατά βάθος έτοιμα να διαπράξουν τα ίδια εγκλήματα. Δύο αδέλφια που αγαπιούνται μέχρι θανάτου και παρασέρνουν όσους θα έρθουν σε επαφή μαζί τους. Περισσότερα στις 696 σελίδες του βιβλίου.  Διαβάστε το. Και ειδικά αν σας αρέσουν τα θρίλερ… και θέλετε να «δυναμώσετε» το μυαλό σας με κάτι διαφορετικό από το να βγάζετε ανόητες ή μη «φιλοσοφίες» στο f.b».

(σ.σ. Το βασίλειο Jo Nesbo Μεταφραστής: Σωτήρης Σουλιώτης Μεταίχμιο).

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »