ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΙΡΦΑΝ ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ: Επιδημία γαστρεντερίτιδας στον Εχίνο! Ζητεί καθαρό και υγιεινό νερό και παρέμβαση των Αρχών!

Επιδημίας γαστρεντερίτιδας στον Εχίνο είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Ξάνθης τέσσερα μικρά παιδάκια! Αιτία; Το νερό κατά τον Περιφερειακό σύμβουλο Ξάνθης Ιρφάν Χατγηγκενέ που κατήγγειλε τα παρακάτω με επιστολή του, ζητώντας την παρέμβαση των αρχών.
ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ ΙΡΦΑΝ
Περισσότεροι από 100 κάτοικοι, προσβεβλημένοι από τον ιο της γαστρεντερίτιδας, επισκέφθηκαν το κέντρο υγείας του Εχίνου το διάστημα από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου και τέσσερα παιδιά μικρής ηλικίας μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο  κρατικό Νοσοκομείο της Ξάνθης!
Ποιό το αίτιο του φαινομένου αυτού; Ως γνωστόν, η περιοχή του Εχίνου δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέσω του δημοσίου δικτύου υδροδότησης και ώς εκ τούτου, τροφοδοτείται από πηγές άλλων περιοχών. Η μεταφορά του νερού γίνεται με βυτιοφόρο όχημα.
Σε αυτή την περίπτωση, το αρμόδιο Υπουργείο του κράτους μας,ορίζει τα εξής:
Η μεταφορά του νερού με βυτία, θα γίνεται αφού προηγηθεί η σχετική άδεια από την οικεία Δημοτική Αρχή και η βεβαίωση, που θα αναγράφει την προέλευση του νερού προς πόση. Στο βυτίο, θα αναγράφεται το είδος του νερού και η προέλευση του και αυτό θα επιβεβαιώνεται από την οικεία Δημοτική Αρχή. Τα βυτία πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μέταλλο που δεν επιδέχεται οξείδωση και δεν θα φέρουν εσωτερικές συγκολλήσεις με μόλυβδο. Επίσης πρέπει να έχουν στον πυθμένα στόμιο πλήρωσης, που θα κλείνει στεγανά με σιδερένιο κοχλιωτό πώμα. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να πληρούνται με αντλίες και σιδηρές σωληνώσεις. Μια φορά την εβδομάδα, θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, όπως επίσης θα υπόκεινται σε έκτακτους ελέγχους της οικείας υγειονομικής υπηρεσίας και Δημοτικής Αρχής. 
Θα πρέπει λοιπόν να γίνεται:
(α) χημικός προσδιορισμός υδρογονανθράκων, βαρέων μετάλλων κ.λ.π προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι στο “περιεχόμενο νερό” αυτών δεν έγινε μετανάστευση χημικών ουσιών ή ότι δεν υπήρξε αλλότρια χρήση το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
(β) υγειονομικός έλεγχος των δεξαμενών και των υδραυλικών παρελκόμενων (σωληνώσεις, βάνες κ.λ.π), των βυτίων.
Ερωτώ, στην προκειμένη περίπτωση πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις; Έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις δημόσιες υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα, για να διαπιστωθεί ότι το νερό με το οποίο τροφοδοτείται η περιοχή του Εχίνου, είναι κατάλληλο προς πόση;
Έχει οριστεί κάποιος υπάλληλος από το δήμο ως δειγματολήπτης, ώστε να ελέγχει την ποιότητα νερού αλλά και το καθαρισμό των δεξαμενών πόσιμου νερού;
Οι έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας, για την αποφυγή εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών και κατά συνέπεια την πρόκληση ασθενειών! Χρόνια τώρα οι κάτοικοι του Εχίνου ταλαιπωρούνται από τη λειψυδρία! Η Περιφέρεια είχε υποσχεθεί πομόνες αλλά δυστυχώς παρέμειναν μια υπόσχεση! Γιατί αυτή η αναβολή και η καθυστέρηση του σχεδίου αυτού, που κυριολεκτικά θα σώσει τους κατοίκους της περιοχής;
Ως δευτερεύουσα και προσωρινή λύση και μέχρι την εξακρίβωση της ποιότητας του νερού -την οποία απαιτούμε-, ο δήμος θα πρέπει να τροφοδοτήσει με εμφιαλωμένο νερό την περιοχή, για την αποφυγή περαιτέρω μολύνσεων!
Ας βάλουμε ένα τέλος επιτέλους στις συνθήκες μεσαίωνα!
ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ ΙΡΦΑΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ