Συνάντηση Αλέξανδρου Κοντού-ΣΑΣΟΕΕ με τον Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη για το ζήτημα των δασμών σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα!

*Πρόσκληση του πρώην Υπουργού στον κ.Γκρέγκορι Φλέγκερ να επισκεφθεί την Ξάνθη, τη ΣΕΚΕ και βιομηχανίες της περιοχής


*Ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι απαράδεκτο οι φτωχές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να πληρώνουν τους εμπορικούς πολέμους των πλούσιων κρατών του Ευρωπαϊκού Βορρά με τις ΗΠΑ...


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ να επισκεφθεί την πανέμορφη Ξάνθη, τη ΣΕΚΕ αλλά και βιομηχανίες του Νομού μας, απεύθυνε σε προσωπικό επίπεδο κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον φιλέλληνα και κορυφαία προσωπικότητα για τη χώρη του, Αμερικανό Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ.
Η αποκάλυψη; ‘Ήδη ο Αμερικανός Πρόξενος έχοντας τόσα ακούσει, αποκάλυψε στον Αλέξανδρο Κοντό ότι επισκέφθηκε με τον πατέρα του την Παλιά Πόλη και έμεινε γοητευμένος όχι μόνο από τον οικισμό αλλά και την εξαιρετική φιλοξενία και την ομορφιά των τοπίων που επισκέφθηκε.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΣΟΕΕ
Αναλυτικότερα: Για το μείζον θέμα των δασμών που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε αρκετά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός και το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης, είχαν συνάντηση την Τρίτη το πρωί με τον Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Γκρέγκορι Φλέγκερ.
Ο Αλέξανδρος Κοντός προσκάλεσε μάλιστα τον Αμερικανό Πρόξενο να επισκεφθεί τη Ξάνθη και την περιοχή για να την γνωρίσει καλύτερα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα ταξίδια του στην Αμερική ως γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ στα πλαίσια των συνεργασιών της κορυφαίας καπνοβιομηχανίας των βαλκανίων με Αμερικάνικες εταιρείες.

ΟΙ ΥΨΗΛΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ
Οι εκπρόσωποι του ΣΑΣΟΕΕ υπογράμμισαν στον Αμερικανό Πρόξενο τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται για τους Έλληνες αγρότες και κυρίως για τους ροδακινοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, από την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν, από 18/10, δασμούς 25% σε εισαγωγές που αφορούν μια σειρά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα (π.χ. τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, χυμοί, ροδάκινα, κονσέρβες ροδάκινου, πορτοκάλια, λεμόνια κ.ά.).
Τονίστηκε ακόμη ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία, αρκετά ελληνικά προϊόντα έχουν ήδη υποστεί σημαντικό πλήγμα από το εμπάργκο των Ρώσων.
Ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι απαράδεκτο οι φτωχές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να πληρώνουν τους εμπορικούς πολέμους των πλούσιων κρατών του Ευρωπαϊκού Βορρά με τις ΗΠΑ και ειδικότερα την πολυετή διένεξή τους σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών από τις Βρυξέλλες».
Ο κ. Κοντός πρόσθεσε μάλιστα ότι «πολλές επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αρκετές εκ των οποίων είναι συνεταιριστικές, θα βρεθούν σε προφανή οικονομικό αδιέξοδο διότι οι παραγωγές κονσερβοποιημένων ροδάκινων και φέτας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και είναι έτοιμές προς εξαγωγή, ενώ χιλιάδες αγρότες, εφόσον δεν μπορέσουν να πληρωθούν την αξία του παραγόμενου προϊόντος, θα χρειαστεί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους.»
Από την πλευρά του, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης σημείωσε ότι «εκθέσαμε στον Πρόξενο το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή με την παραχθείσα κομπόστα που προορίζεται για την αμερικανική αγορά (είτε απευθείας, είτε μέσω Ταϊλάνδης αφού γίνουν πρώτα φρουτοσαλάτες), η οποία πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια χαρτοκιβώτια. Αν δεν φορτωθεί το προϊόν, θα προκληθούν τεράστιες ζημίες, καθώς η απώλεια της αμερικανικής αγοράς σημαίνει απώλεια 40.000 τόνων πρώτης ύλης ροδάκινων που δεν θα μεταποιηθούν, κάτι που θα συμβάλλει στην κατάρρευση των τιμών της πρώτης ύλης πλήττοντας 20.000 αγροτικά νοικοκυριά. Παράλληλα υπογραμμίσαμε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης από παράγοντες οι οποίοι κινούνται στα άκρα ή υποκινούνται εκτός Ελλάδας.»
Ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Γκρέγκορι Φλέγκερ δήλωσε πως κατανοεί το πρόβλημα και ότι σε συνεργασία με τις διπλωματικές υπηρεσίες στην Αθήνα, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υλοποιηθούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι Έλληνες μεταποιητές με την αμερικανική αγορά (και αφορούν ήδη μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, όπως π.χ. ροδάκινα και φέτα) και παράλληλα να εξεταστεί σε βάθος το θέμα, για τα επόμενα χρόνια.