*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

16 Οκτωβρίου

ΜΕΝΔΩΝΗ-ΖΑΧΑΡΑΡΑΚΗ στον Βελόπουλο: Θα αναδείξουμε το ΟΧΥΡΟ του Εχίνου, όπως του αρμόζει!

16 Οκτωβρίου


-Απάντηση των δύο υπουργών στην ερώτηση Βελόπουλου για την

«Ιστορική ανάδειξη και τουριστική προβολή του Οχυρού Εχίνου της Ξάνθης»

-ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ «Μ» ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ:

*Το οχυρό Εχίνου, κρίνεται αναγκαίο να προβληθεί και να αναδειχθεί όπως του αρμόζει, καθώς συγκαταλέγεται στα μνημεία της σύγχρονης ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής ιστορίας

Έστω και με καθυστέρηση, δυο Υπουργοί της Κυβέρνησης, δικαιώνουν τον «Μ» που ουκ λίγες φορές, ζήτησε την προβολή ως ιστορικού μνημείου των ΟΧΥΡΩΝ Εχίνου και γενικότερα της Ορεινής περιοχής και των αγώνων αντίστασης των Ξανθιωτών κατά ων  Γερμανών.

Αυτό διαφαίνεται από τις απαντήσεις τόσο της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη όσο και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ερώτηση που κατέθεσε στις 19.9.2021 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης  Κυριάκος Βελόπουλος. Διαβάστε την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» και τις απαντήσεις της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη:

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ


Θεσσαλονίκη, 19/09/2021

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Τουρισμού

Τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Ιστορική ανάδειξη και τουριστική προβολή του Οχυρού Εχίνου της Ξάνθης»

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Εμβληματικό τμήμα των οχυρωματικών έργων της Γραμμής Μεταξά αποτελεί και το Οχυρό του Εχίνου. Σε αυτό το τμήμα, το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά της Ξάνθης, μια χούφτα Έλληνες Στρατιώτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος (20 αξιωματικοί και 645 οπλίτες), περιλαμβάνοντας και Έλληνες Μουσουλμάνους, όπως και στα υπόλοιπα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά, καθήλωσαν για 3 ολόκληρες μέρες μια βαριά εξοπλισμένη μεραρχία Γερμανών (10.000 στρατιώτες), τον Απρίλιο του 1941, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης εκατοντάδες νεκρούς. Παράλληλα, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τα ιδιαίτερα πολιτισμικά της στοιχεία (παράδοση και γεύσεις τοπικών προϊόντων), οι αθλητικές δράσεις (ποδηλασία, ορειβασία, περίπατοι, κατάβαση πλαγιών) και η περιήγηση στην φύση, συνθέτουν τα πλεονεκτήματα του ευρύτερου

«προικισμένου» βόρειου τμήματος της Περιφέρειας Ξάνθης. Αμφότερα τα δεδομένα, δηλαδή, αφενός, η ιστορική προβολή του Οχυρού, και αφετέρου, τα ξεχωριστά πολιτισμικά και περιβαλλοντικά στοιχεία της ευρύτερης του Οχυρού περιοχής, μπορούν να συνδυαστούν επιτυχώς, προς την καλύτερη δυνατή τουριστική προβολή του βόρειου τμήματος της Περιφέρειας Ξάνθης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε, ως φόρο τιμής στους ξεχασμένους ήρωες της εποποιίας του 1941 στο Οχυρό του Εχίνου, της Ξάνθης, να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αναδειχθεί ιστορικά η ευρύτερη περιοχή του ανωτέρω Οχυρού, καθώς και αυτό καθαυτό το Οχυρό, αξιοποιώντας όλα τα φυσικά και πολιτιστικά προσόντα της εν λόγω περιοχής, ώστε να λάβει η τελευταία την τουριστική προβολή που της αναλογεί και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του τουριστικού κοινού σε αυτήν;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Σ. ΖΑΧΑΡΑΚΗ


EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Αθήνα, 11.10.2021

Α.Π. : 866

Προς:   Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων και Αιτήσεων

Καταθέσεως Εγγράφων

Κοιν.: 1. Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο

2. Υπουργείο Εσωτερικών - Γρ. Υπουργού

3. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτή».

Σχετ.:   Η με Α.Π. 9139/20.09.2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σας γνωρίζουμε ότι η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τουριστικό κλάδο, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ώστε ο ταξιδιώτης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του, να επιλέγει από ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων που θα του επιτρέψουν να προσωποποιήσει/εξατομικεύσει την ταξιδιωτική του εμπειρία, καθιστώντας τη μοναδική και αυθεντική. Άλλωστε, ο θεματικός τουρισμός αποτελεί μοχλό τοπικής και περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και στη στήριξη και ενίσχυση της υπάρχουσας απασχόλησης του γηγενούς πληθυσμού, με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη των προορισμών ιστορικού ενδιαφέροντος επιδιώκεται μέσα από την προώθηση των επιμέρους ειδικών μορφών του θεματικού τουρισμού, μέσω των οποίων επιχειρείται η προσέλκυση επισκεπτών - τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα, οι οποίοι θέλουν να βιώσουν αυθεντικές εμπειρίες και, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση των επισκεπτών-τουριστών με το φυσικό περιβάλλον, τον ανθρώπινο παράγοντα, τις περιφέρειες και τους δήμους, προωθούν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες και αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία του κάθε τόπου.

Ειδικότερα, το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει το θεματικό τουρισμό και τις ειδικές μορφές αυτού απαντάται στο ν. 4582/2018 (Α' 208), ενώ στο άρθρο 13 του ίδιου νόμου γίνεται αναφορά στον πολιτιστικό τουρισμό, όπου ορίζεται ότι «Πολιτιστικός τουρισμός είναι η ειδική μορφή τουρισμού κατά τον οποίο οι επισκέπτες-τουρίστες ανακαλύπτουν, γνωρίζουν και βιώνουν την ιστορία, την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά, το σύγχρονο πολιτισμό, καθώς και την κουλτούρα και την ταυτότητα της χώρας και του λαού της, μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες αναψυχής.

Οι δραστηριότητες αφορούν:

α) πολιτιστικές επισκέψεις και περιηγήσεις για τη γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά υλική και άυλη, σε αξιοθέατα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, κτίρια και μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, εθνικά και ιστορικά μνημεία... β) πολιτιστικές θεματικές διαδρομές που είναι το σύνολο φυσικών ή τεχνητών αξιοθέατων με βάση ένα συγκεκριμένο θεματικό πλαίσιο, ιστορικό, πολιτιστικό και βιωματικό, που παρέχουν εκπαίδευση και αναψυχή.».

Επιπροσθέτως, ειδική μορφή τουρισμού αποτελεί και ο στρατιωτικός τουρισμός που ανήκει στα σχετικώς νέα και ραγδαία αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού διεθνώς και η Ελλάδα διαθέτει πλήθος αξιοθέατων της συγκεκριμένης κατηγορίας, σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και από διαφορετικές περιόδους της ιστορικής πορείας του έθνους. Προς την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στην Ελλάδα σημειώνεται ότι στις 31/5/2021, υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού. Τα τρία Υπουργεία και το Πολεμικό Μουσείο, ως Φορέας Συντονισμού και Υλοποίησης της Συνεργασίας, θα καταρτίσουν δράσεις ανάδειξης, προώθησης και προβολής του στρατιωτικού τουρισμού. Οι βασικοί τομείς ανάπτυξης των κοινών δράσεων αφορούν στη συντήρηση, αποκατάσταση, μακροχρόνια διατήρηση και διαχείριση μνημείων και κειμηλίων στρατιωτικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος, στην προαγωγή της επιστημονικής ιστορικής γνώσης, στην προσέλκυση και ανάπτυξη ταξιδιών και επισκέψεων με αντικείμενο το στρατιωτικό ενδιαφέρον και τη γνώση επί της ιστορικής μνήμης στρατιωτικών και πολεμικών γεγονότων, στοιχείων και περιοχών και στη συνεχή βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας της Ελλάδας ως προορισμού με δυνατότητες φιλοξενίας δραστηριοτήτων στρατιωτικού τουρισμού.

Ειδικότερα, αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος, τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων Υπουργείων για τη σύσταση Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας Στρατιωτικού Τουρισμού μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης, Τουρισμού και Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία και θα αναλάβει το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον συντονισμό, διαφόρων δράσεων και πρωτοβουλιών όπως: δημιουργία ειδικού portal για στρατιωτικό τουρισμό και ψηφιοποίηση σημείων ενδιαφέροντος ανά την Ελλάδα και σχετικών εκδηλώσεων, δημιουργία ειδικών φυλλαδίων ανά περιφέρεια σε συνεργασία με Αυτοδιοίκηση, με τοπόσημα και δραστηριότητες ιστορικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος για εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργία ειδικών φυλλαδίων ανά περιφέρεια για ανάδειξη από tour operators, συνεργασία με χώρες εξωτερικού μέσω πρεσβειών και τέλος διοργάνωση, στήριξη και ανάδειξη εκδηλώσεων στρατιωτικού τουρισμού σε τοπόσημα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά το οχυρό Εχίνου, κρίνεται αναγκαίο να προβληθεί και να αναδειχθεί όπως του αρμόζει, καθώς συγκαταλέγεται στα μνημεία της σύγχρονης ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής ιστορίας που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην εξέλιξη του Β' παγκοσμίου πολέμου. Με επίγνωση της σπουδαίας ιστορικής κληρονομιάς που συνοδεύει τις τοποθεσίες και τα μνημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια, το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, σύμφωνα με το ανωτέρω Μνημόνιο Συνεργασίας, για το σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων με σκοπό τη συνδυασμένη ανάπτυξη και τη συμπληρωματικότητα όλων των εκφάνσεων του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, δίνοντας έμφαση στην προώθηση του στρατιωτικού τουρισμού, και δράσεων που συνδέουν τον τουρισμό με μνημεία και τόπους της ιστορικής κληρονομιάς της χώρας.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

& ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

ΚΟΙΝ: 1. Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο

2. Υπουργείο Τουρισμού

3. Υπουργείο Εσωτερικών

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 9139/20.9.2021 Ερώτηση με θέμα:

«Ιστορική ανάδειξη και τουριστική προβολή του Οχυρού Εχίνου της Ξάνθης»

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 9139/20.9.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το οχυρό του Εχίνου βρίσκεται εντός της χωρικής επικράτειας της Δημοτικής Κοινότητας Εχίνου, Δήμου Μύκης, Π.Ε. Ξάνθης. Εντάσσεται στο γνωστό σύνολο οχυρωματικών έργων της γραμμής Μεταξά. Είναι κατασκευασμένο σε σημαντικό στρατηγικό σημείο, από όπου ελέγχεται και φρουρείται μία από τις βασικές εισόδους στην χώρα μας και κάθοδος προς το Θρακικό Πέλαγος. Το οχυρό αποτελείται από τέσσερα αμυντικά συγκροτήματα, κυρίως υπόγεια και σε βάθος τριών ορόφων. Το κεντρικό οχυρό «Ίσαυρος» πλαισίωναν τα μικρότερα οχυρά «Αναρρωτήριο», «Αντλιοστάσιο», «Σ» και «Μ».

Η ιστορικότητα του οχυρού του Εχίνου προσφέρει αναμφίβολα έναν ισχυρό λόγο ανάδειξης και προβολής του. Η θέση του σε κομβικό σημείο και σε γειτνίαση με τον Κάθετο Άξονα 70 της Εγνατίας Οδού προσθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ευχερούς προσβασιμότητας σε επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προχωρεί στην συγκέντρωση στοιχείων και προγραμματίζει επιτόπια αυτοψία στις εν λόγω οχυρωματικές δομές, ώστε να αξιολογηθούν για την έναρξη των προβλεπομένων διαδικασιών κήρυξης τους ως μνημείων, με βάση τις διατάξεις του Ν. 3028/2020.

Το ΥΠΠΟΑ, θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να εκπονηθούν από κοινού σχέδια διαφύλαξης και ανάδειξης της στρατιωτικής υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η Υπουργός

Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »