*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

16 Οκτωβρίου

ΔΙΑΤΡΗΤΗ Η ΝΟΜΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ! Στην Αποκεντρωμένη η αντιπολίτευση στο Δήμο Ξάνθης, πιο…Τσέπελης δεν γίνεσαι!

16 Οκτωβρίου
*Ο Νομικός σύμβουλος του Δήμου Ξάνθης έβαλε στο «κάδρο» και τον Σάββα Μελισσόπουλο επειδή δεν συμφωνούσε με την… γνωμάτευσή του για το θέμα των αντιπροέδρων στα Νομικά Πρόσωπα. Μόνο που ξαναεκτέθηκε ο ίδιος...!

*Τα εκ διαμέτρου αντίθετα λέει η νομική  γνωμάτευση του έγκριτου δικηγόρου και πρώην δημάρχου Δοξάτου Δημήτρη Δαλακάκη.

Εμείς αν πάρουμε τον Δήμο Ξάνθης, οι συνεδριάσεις θα τελειώνουν σε μια ...ώρα, διατείνονταν ο υπαρχηγός του Τσέπελη Ιπποκράτης Καμαρίδης… πριν αλέκτωρ λαλήσει όμως, η 2η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 8 το βράδυ της Δευτέρας (μετά την 1η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής), ολοκληρώθηκε στις…3 τα ξημερώματα!!!! Με την παράταξη Τσέπελη να επιμένει ότι «οι αντιπρόεδροι στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Ξάνθης προτείνονται και ...διορίζοντας από τον Δήμαρχο Τσέπελη και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να επιμένουν για το αντίθετο! (σ.σ. Το 25% δηλαδή με τους 10 συμβούλους και τον Φερτούν δηλαδή κουμαντάρει το...75%, εξ' αιτίας των αντιδημοκρατικών διατάξεων του νυν Υπουργού Εσωτερικών...)
Αιτία η ....Γνωμάτευση που έφερε στη συνεδρίαση ο δικηγόρος του  Δήμου Ξάνθης Θωμάς Ξανθόπουλος και χαρακτηρίζεται όχι αδίκως διάτρητη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης κι οι λόγοι είναι δυο:
1.Η έλλειψη νομικών επιχειρημάτων εκ μέρους του κυρίου Θωμά Ξανθόπουλου που με τον όλη λειτουργία του κατάφερε να ξεσηκώσει την οργή όλων των επικεφαλής υποψηφίων δημάρχων γιατί…πιο Τσέπελης δεν γίνεσαι..!
2.Νομική γνωμάτευση του έγκριτου δικηγόρου Δράμας και πρώην Δημάρχου Δοξάτου Δημήτρη Δαλακάκη που λέει τα…εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά που υποστηρίζει ο Θωμάς Ξανθόπουλος. Δήμος Δράμας όπου ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ φυσικά οι αντιπρόεδροι των Νομικών Προσώπων και δεν ...διορίστηκαν!
Γεγονός που αποτυπώνεται εμφανώς και στο απόσπασμα από το πρακτικό της 17ης/ 25-09-2019 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας που δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά ο «Μαχητής» και πρόκειται περί ενός ντοκουμέντο! Σημειώνουμε ότι στο Δήμο Δράμας όπου προφανώς ο εκεί Δήμαρχος δεν «ανακάλυψε» τις…νομικές γνωματεύσεις του Θωμά Ξανθόπουλου, έγιναν κανονικά εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροέδρων σύμφωνα με τα 3/5 που ορίζουν οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ιδού το ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα ο «Μ»:
«ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ 17ης/25-09-2019 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Αρ.απόφ.396/2019
ΘΕΜΑ: Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Δράμας με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης» (Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.)
…..Ο κ. πρόεδρος εισάγοντας το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης παρουσιάζει στο σώμα το με αριθμό 27762/19-09-2019 έγγραφο του ΓΓ Δήμου Δράμας, που αφορά στον Ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Δράμας με την επωνυμία Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης «Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.», και καλεί αυτό να αποφασίσει σχετικά.
Στη συνέχεια ο κ. πρόεδρος , αναφέρει ότι το ανωτέρω έγγραφο, έχει όπως παρακάτω:
«Σχετικά με το αντικείμενο του θέματος σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 255 του Ν.3463/2006. «Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις διοικούνται από διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από επτά (7) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία ορίζονται μαζί με τους αναπληρωτές τους από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο. Από τα μέλη αυτά τουλάχιστον τρεις (3) είναι αιρετοί εκπρόσωποι του Δήμου ή της Κοινότητας, ένας (1) είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων στην επιχείρηση, αν αυτή απασχολεί περισσότερους από είκοσι (20) εργαζόμενους, υποδεικνυόμενος από τη γενική συνέλευση αυτών, και ένας (1) είναι εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα της περιοχής. Τα υπόλοιπα μέλη είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου ή της Κοινότητας που έχουν πείρα ή γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της επιχείρησης. Στην περίπτωση των αιρετών μελών τουλάχιστον ένα μέλος εξ αυτών προέρχεται από τη μειοψηφία. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου ακολουθεί τη θητεία του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, εκτός αν στην πράξη Σύστασης της επιχείρησης προβλέπεται μικρότερη θητεία. Σε κάθε περίπτωση η θητεία του λήγει το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά την εγκατάσταση του νέου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.»
Σύμφωνα με τη συστατική πράξη της (ΦΕΚ 591/τ.Β’/14-4-2011), η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Δράμας με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης» (Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.) διοικείται από ενδεκαμελές (11) συμβούλιο κατά την ανωτέρω διάταξη του Ν. 3463/06, τα οποία μαζί με τους αναπληρωτές τους ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης θα έχει διάρκεια ανάλογη της θητείας του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Προσέτι, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 6 του Ν.4623/2019 (ΦΕΚ 134/Α’/9-8- 2019) καταργήθηκε η παρ.1 του άρθρο 91 του Ν.4555//2018 (Πρόγραμμα Κλεισθένης), όπου σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των Ο.Τ.Α. και των συνδέσμων τους, ισχύουν τα εξής: «1. Όπου στις διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και λοιπών κανονιστικών πράξεων, προβλέπεται ο ορισμός μελών στη διοίκηση των νομικών προσώπων των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των συνδέσμων τους, κατά συγκεκριμένη αναλογία, τα τρία πέμπτα (3/5) των μελών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, με τους αναπληρωτές τους, υποδεικνύονται από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και τα δύο πέμπτα (2/5) από τις λοιπές παρατάξεις».
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 102/63900/13-9-2019 εγκύκλιο του Υφυπουργού Εσωτερικών: «Κατ’ εφαρμογή της νέας διάταξης (αρ. 6 παρ. 1 ν. 4623/2019), κατά τη συγκρότηση του ΔΣ της επιχείρησης από το δημοτικό συμβούλιο τα αιρετά μέλη και οι δημότες υποδεικνύονται δεσμευτικά από τον δήμαρχο κατά τα 3/5 και από τις λοιπές παρατάξεις κατά τα 2/5, ενώ δεν υπολογίζονται στην ποσοστιαία αυτή αναλογία οι υποχρεωτικώς οριζόμενοι κατά το άρ. 255 παρ. 1 ΚΔΚ, οι οποίοι ωστόσο συμπεριλαμβάνονται στο αριθμητικό σύνολο των μελών για τον υπολογισμό της ποσοστιαίας αναλογίας»
Τέλος, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 6 παρ 1β’ του ν.2839/2006 « Στις περιπτώσεις διορισμού ή υποδείξεως από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α.. μελών διοικητικών συμβουλίων ή άλλων συλλογικών οργάνων διοίκησης Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., ο αριθμός των διοριζομένων ή υποδεικνυομένων προσώπων κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των διοριζομένων ή υποδεικνυομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εφόσον τα μέλη που διορίζονται ή υποδεικνύονται είναι πάνω από ένα (1). Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.»
Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες»
Από τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης φαίνεται ΚΑΘΑΡΑ λοιπόν ότι έγινε εκλογή των αντιπροέδρων με ψηφοφορία κι όχι με ΔΙΟΡΙΣΜΟ εκ μέρους του Δημάρχου Ξάνθης.
Ιδού τι αναφέρει αναλυτικά το παραπάνω πρακτικό:
Μετά την ψηφοφορία, για την επιλογή του Αντιπροέδρου καθώς και για του φορέα, για τη συμμετοχή τους στο ΔΣ της «Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.» Δράμας καταμετρήθηκαν, μεταξύ της Πατρωνίδου Δήμητρας και της Κωφίδου Κυριακής στη θέση του Αντιπροέδρου καθώς και μεταξύ του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΜΦΙΡΟΕΣ» και του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Δράμας για τη θέση του φορέα, η Κωφίδου Κυριακή και το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας:
13 ψήφοι υπέρ της Πατρωνίδου Δήμητρας ως Αντιπροέδρου, από τους δημοτικούς συμβούλους: 1) Μουρβετίδη Μιχήλ, 2) Χατζηγιάννη Αναστάσιο, 3) Τάσσου Μιχαήλ, 4) Παναγιωτίδη Αλέξανδρο, 5) Χαραλαμπίδη Ανδρέα, 6) Τόλιου Δάντζερα Αναστασία, 7) Καψημάλη Ιωάννη, 8) Κυριακίδη Χρήστο, 9) Δερματίδη Ανέστη, 10) Εφραιμίδη Ιωάννη, 11) Δεμερτζή Γεώργιο , 12) Καλλινικίδη Ελευθέριο και 13) Ευθυμιάδη Ιωακείμ
17 ψήφοι υπέρ της Κωφίδου Κυριακής ως Αντιπροέδρου, από τους δημοτικούς συμβούλους: 1)Χαρακίδη Κυριάκο, 2)Μλεκάνη Μιχαήλ, 3) Μελισσινό Στυλιανό, 4)Κιοσσέ Χρήστο, 5)Σιδερά Χρυσή, 6)Μυστακίδη Ιωάννη, 7) Νικολαϊδη Φώτιο, 8)Καλαϊτζίδη Κων/νο, 9)Τσιαμπούση Αλέξανδρο, 10)Αποστολίδη Κυριάκο, 11)Χρυσοχοϊδη Ελευθέριο, 12)Ιωαννίδη Δημήτριο, 13)Παπαδόπουλο Αχιλλέα, 14)Κιόρτεβε Παρθένα, 15) Γεωργιάδη Γερβάσιο, 16)Μουχτάρη Γεώργιο, 17) Ηλιόπουλο Στέργιο και 18) Χατζηιωάννου Χαρίκλεια

Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης: Στις 3 μετά τα… μεσάνυχτα, τελείωσε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης! Η Φένια Τσαγκάλα αντιπρόεδρος στο Κέντρο Πολιτισμού!
Αναλυτικότερα για τη συνεδρίαση τις δευτέρας που χαρακτηρίστηκε ηδη ως ΜΑΥΡΗ ΝΥΧΤΑ για την ιστορία του Δήμου Ξάνθης απο τις παρατάξεις "ΞΑΝΘΗ για όλους"και "ΠΟΛΙΤΕΣ για τη Ξάνθη":
Με μια «διάτρητη» νομική γνωμάτευση του δικηγόρου Θωμά Ξανθόπουλου –στο Δήμο Δράμας και όχι μόνο έγιναν εκλογές για τις θέσεις των αντιπροέδρων-η παράταξη Τσέπελη μετά από έντονες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις με την αντιπολίτευση και αφού η ώρα έγινε… 03.00 μετά τα μεσάνυχτα
Με τις νομικές γνωματεύσεις του δικηγόρου Θωμά Ξανθόπουλου θα ασχοληθούμε εκτενώς στο επόμενο χρονικό διάστημα! Επί της ουσίας για μια ακόμη φορά ο δήθεν συναινετικός Τσέπελης προσπάθησε «πηγαινοερχόμενος» στα έδρα των παρατάξεων να κάνει… δημόσιες σχέσεις, ενώ «περίεργη» στην όλη διαδικασία ήταν και η στάση του γιατρού Ματθαίου Σαββίδη που είναι και δεν είναι με την παράταξη Δημαρχόπουλου… με τον τελευταίο ωστόσο να έχει και μερίδιο ευθύνης με τον τρόπο που κινείται και «επικοινωνεί» με τους συμβούλους της.
Βέβαια το ενδιαφέρον κορυφώθηκε κυρίως για το νέο Δ.Σ. στο κέντρο Πολιτισμού όπου υπήρξε… «συνωστισμός» στην κυριολεξία αφού ναι μεν Πρόεδρος είναι ο Ηλίας Ασκαρίδης και με τον ίδιο τρόπο (διορισμός) αντιπρόεδρος η Φένια Τσαγκάλα, ωστόσο από τη σύνθεση του νέου ΔΣ είναι εμφανές ότι θα βρίσκεται συνεχώς υπό… κηδεμονία! 
Τελικά και αφού από τις 1 η ώρα ήδη είχε αποχωρήσει από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης η παράταξη Παπαχρόνη διαφωνώντας ριζικά με τη διαδικασία και αντικατέστησε για αρκετό χρόνο και πάλι στη θέση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου τον αποχωρούντα Γιάννη Μπούτο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Δημαρχόπουλου Ματθαίος Σαββίδης τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ξάνθης καταρτίστηκαν όπως ήδη τα είχαμε ανακοινώσει στις θέσεις των Προέδρων και αντιπροέδρων.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Πρόεδρος Ηλίας Ασκαρίδης.
Αντιπρόεδρος Φένια Τσαγκάλα Αχταρίδου
Μέλη:
Από το δημοτικό συμβούλιο
Καμαρίδης Ιπποκράτης
Φανουράκης Εμμανουήλ Αντιδήμαρχος
Ζερενίδης Ιωάννης Αντιδήμαρχος
Μπεκίρογλου Σουά Αντιδήμαρχος
Λύρατζης Πασχάλης
Χαριτωνίδου Ειρήνη
Χατζηθεοδώρου Γιώργος
Από τους πολίτες
Γκαγκαλίδης Δημήτρης
Ρουδογλου
Νικολαϊδου
Αχταρίδου Τσαγκάλα Φένια
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ
Πρόεδρος Τσέπελης Εμμανουήλ
Αντιπρόεδρος Αμβροσιάδης Πάνος
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Πρόεδρος Δημούδη Χρυσούλα
Αντιπρόεδρος Παγκοσιάν Γιάννα.

Ο ΧΑΣΑΝ ΟΓΛΟΥ «ΠΕΤΑΞΕ» ΑΠΟ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΟΝ ΚΑΜΠΡΙΟΛΕ! ΑΧΝΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΣΕΠΕΛΗΣ - Ι. ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ
Σημειώνεται ότι σε μια στιγμή του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χασάν Ογλού Φερτούν ζήτησε την «απομάκρυνση» του Μάκη του Καμπριολέ , «σημαίας» της παράταξης που κάθονταν στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων (σ.σ. δίπλα στον Καφετζή της παράταξης Λύρατζη) με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Μπούτος να αναγκαστεί να πειθαρχήσει και να του ζητήσει…να αποχωρήσει! Όπως και έγινε, χωρίς ωστόσο να στηρίξουν ηθικά τουλάχιστον τον κ.Οζάν Χουσεΐν Ογλού, τόσο ο Δήμαρχός του Μανώλης Τσέπελης όσο και ο γιατρός του Δροσερού και συναγωνιστής του Ιπποκράτης Καμαρίδης…
(σ.σ. Βέβαια ο Πρόεδρος Γιάννης  Μπούτος που έγινε και ειδκός επί των...Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (!) δεν δείχνει την ιδια αυστηρότητα για ένα σωρό άλλους άσχετους που βρίσκονται στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων...)  

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ VS ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: 
ΕΛΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΑ... ΠΟΙΟΝ… ΜΑΣ!
Στη συνεδρίαση για μια ακόμη φορά η κόντρα του Πασχάλη Λύρατζη με τον αντ’ αυτού αντιδήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Φανουράκη ήταν ιδιαίτερα έντονη, με τον πρώτο μάλιστα αφού τον προκάλεσε ανοιχτά να μιλήσουνε για την θητεία του δεύτερου στο Κέντρο Πολιτισμού να του λέει κατάμουτρα, «Ο λαός της Ξάνθης ξέρει ποιο είναι το δικό μου ποιόν και ποιο είναι το δικό σου...Έλα να το συζητησουμε»!
Σημειώνεται ότι ο Πασχάλης Λύρατζης θα είναι μέλος στο Δ.Σ. του  Κέντρου Πολιτισμού αφού προτάθηκε και ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, όπως και  ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου από την παράταξη Πολίτες για την Ξάνθη αλλά και η Ειρήνη Χαριτωνίδου από την παράταξη Μελισσόπουλου.
Με την τελευταια παρά και την νέα "γεναιοδωρία" των 2.000 ευρώ ενίσχυσης στους ΘΑΜΥΡΙΣ να....ανθίσταται και να παραμένει στην παράταξη ΞΑΝΘΗ για όλους του Σάββα  Μελισσόπουλου.
Οι συλλογοι που ενισχύθηκαν με 2.000 ευρώ απο το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας είναι οι εξής: 1.Πολιτιστικός σύλλογος Θάμυρις, 2.Ποδηλατικός σύλλογος  ΠΗΓΑΣΟΣ, 3.Βασιλισσες της Θράκης 2000,  4.Πολιτιστικός σύλλογος Λυκοδρομίου, 5.Πολιτιστικός σύλλογος XanthiRuners με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ και δημοτικό σύμβουλο Ιπποκράτη Καμαρίδη να ζητάει...άλλα 1.500 ευρω για τους Θάμυρις, βλέποντας απέναντι τον Σάββα Μελισσόπουλο, τον Σταυρακάρα και τον Φάνη Παπαδάκη...!

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »