*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

23 Ιανουαρίου

Παρουσία Στάθη Γιαννακίδη και Χριστ. Τοψίδη ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης έκοψε τη βασιλόπιτά του και βράβευσε αριστούχους μαθητές

23 Ιανουαρίου
Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων ευλόγησε την κοπή της βασιλόπιτας στην πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου μας τον καινούργιο χρόνο. Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης, οι Δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων κ.κ. Δημαρχόπουλος και Τσιτιρίδης, ο Πρόεδρος του Δημ, Συμ. Κ, Δρεμσίζης, εκπρόσωποι του Στρατηγού του Δ΄Σ.Σ. και του Δ/ντή Αστυνομίας Ξάνθης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ανατ. Μακ-Θράκης και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Στέλιο Μωραϊτη και Αντ/δρο του ΕΒΕ Ξάνθης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι πρόεδροι των Συλλόγων Κυπρίων, Σαρακατσαναίων και Μικρασιατών, μέλη, φίλοι και νέοι του Συλλόγου και του Συλλόγου Ποντίων φοιτητών Ξάνθης.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για την νέα χρονιά , έκανε ένα σύντομο απολογισμό του 2018 και τόνισε. "Η νέα χρονιά, το 2019, είναι χρονιά με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Είναι ένα επετειακό έτος, το οποίο συμβολικά έχει επιλεγεί, καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την αποβίβαση του Γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό την 19η Μαΐου του 1919. Θα πορευθούμε την χρονιά αυτή με μπροστάρη το λάβαρο με τον λογότυπο της Γενοκτονίας. Λογότυπος που εμπεριέχει μηνύματα τόσο για τη γενοκτονία και την πορεία εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού, αλλά ταυτόχρονα και την πορεία των Ελλήνων του Πόντου, ανά τους αιώνες.
Οφείλουμε να αποδώσουμε στην χρονιά αυτή την οφειλόμενη τιμή και να αναδείξουμε, με το επιβαλλόμενο χρέος μας για την δικαίωση της μνήμης τους, την αναγνώριση της Γενοκτονίας τους.
Θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος, την ίδια όρεξη, την ίδια προσφορά. Θα πορευτούμε με εκείνα τα χαρίσματα που διακρίνουν τους Ποντίους. Την δημιουργικότητα, την αλληλεγγύη, την αισιοδοξία, το χιούμορ. Όλα εκείνα που κράτησαν ζωντανούς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, έστησαν από το μηδέν νέες πατρίδες και πρόκοψαν.»
Ακολούθησε η συμβολική βράβευση, με έπαινο αλλά με την αγάπη όλων μας, μαθητών και μαθητριών που αναζήτησαν το ξεχωριστό, τις επιτυχίες, τις κορυφές στον χώρο του πνεύματος και του ταλέντου τους. Σε όλους αυτούς που δείχνουν την προφανή υπεροχή τους και γίνονται υπόδειγμα όλων μας, σήμερα που η δήθεν ισότητα επιδιώκει την μετριότητα και την παράλογη εξίσωση προσώπων και καταστάσεων. Ανάμεσα στους βραβευθέντες και η κ. Χρηστακίδου Δέσποινα , μητέρα τεσσάρων παιδιών μιας εξαίρετης οικογένειας, απόφοιτος του Εσπερινού ΓΕΛ Ξάνθης.
Κατά τη επίδοση των επαίνων οι παριστάμενοι υψηλοί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να εξάρουν την μεγάλη προσφορά του Συλλόγου μας στον πολιτισμό αλλά και την συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας, παρότρυναν την συνέχιση με το ίδιο πείσμα και θέληση δηλώνοντας ότι βρίσκονται πάντα στο πλευρό του Συλλόγου.
Βραβευθέντες το 2018.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Μαυρίδου Σταυρούλα του Ελευθερίου και της Μαρίας
ΛΥΚΕΙΟ
Σουπιάδου Θάλεια του Λάζαρου και της Δημητρούλας
Μακέδης Φώτιος του Τριαντάφυλλου και της Γεύσης
ΑΕΙ
Κυρλίδης Ελευθέριος του Χρήστου και της Δέσποινας
Σαραντίδης Ανδρέας του Εμμανουήλ και της Θεοφανής
Σουπιάδου Σοφία του Λάζαρου και της Δημητρούλας
Χατζηαντωνίου Μαρία-Άννα του Χαράλαμπου και της Σοφίας
Χρηστακίδου Δέσποινα του Χρήστου και της Σοφίας
Έπαινος δόθηκε και στην Σπυριάδου Βασιλική, μαθήτρια του Εσπερινού ΓΕΛ Ξάνθης, η οποία με το τραγούδι της «Προσφυγιάς Στράτα» κατέκτησε την 1η θέση στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ποντιακός ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» που διοργάνωσε, το 2018, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι κυρίες του Συλλόγου.
Και του χρόνου.
Το ΔΣ





Share this

Related Posts

Previous
Next Post »