*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Ιανουαρίου

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ! Από το 2005 μας… δουλεύει ο Δήμος Ξάνθης

30 Ιανουαρίου
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 9ου & 18ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ «ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ»
Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών  και τη Δ/νση Δόμησης Δήμου Ξάνθης με θέμα την ανέγερση του σχολικού κτιρίου στο πρώην στρατόπεδο Στεφανίδη, που θα φιλοξενήσει του μαθητές του 18ου Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, έστειλαν οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των δύο σχολείων (9ου & 18ου) που συστεγάζονται σήμερα στο σχολικό συγκρότημα της Κυψέλης.
Όπως αναφέρουν το αίτημα και οι ενέργειες του Δήμου σταματούν στο 2005 όταν η τότε δημοτική αρχή ξεκίνησε της ενέργειες για τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης μέσα στο Στρατόπεδο:
Αναλυτικά οι γονείς & κηδεμόνες των μαθητών των δυο σχολείων αναφέρουν στην επιστολή τους:
ΠΡΟΣ: α. κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο
Δήμαρχο Ξάνθης.
β. Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών
Δήμου Ξάνθης
γ. Δνση Δόμησης Δήμου Ξάνθης
ΚΟΙΝ: δ. Δνση Α΄βάθμίας Εκπ/σης Ν.Ξάνθης
ε. Περιφερειακή Δνση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Μακεδονίας-Θράκης
στ. Τοπικά ΜΜΕ
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή ως εκπρόσωποι των Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου & 18ου Δημοτικού Σχολείου της Ξάνθης, κατόπιν αιτήματος τους, θέλοντας να σας ζητήσουμε να μας ενημερώσετε σε ποίο στάδιο είναι η διαδικασία για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου, στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ» και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή για την διεκπεραίωση του έργου.
 Σας υπενθυμίζουμε ότι από το 2004, η τότε δημοτική Αρχή, είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση του οικοπέδου από τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος εν συνέχεια (2005) παρέδωσε το οικόπεδο στον νόμιμο ιδιόκτητη του το Υπουργείο Γεωργίας. Έκτοτε, δεν υπάρχει ουδεμία γραπτή ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος
Σας τονίζουμε ότι η νέα σχολική μονάδα θα αποσυμφορήσει το υπάρχον σχολικό συγκρότημα όπου συστεγάζονται τα δυο σχολεία και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών, καθόσον στεγάζονται 19 αίθουσες διδασκαλίας και 400 μαθητές σε χώρους όπου δεν προσφέρονται ούτε για 12θέσιο σχολείο.
Κατόπιν των παραπάνω επιθυμούμε την έγγραφη απάντηση σας και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο υπόψη έργο, σε χρόνο εντός των ορίων που καθορίζονται από την νομοθεσία, προκειμένου να ενημερώσουμε του γονείς-μέλη μας
Ευελπιστούμε στην κατανόηση του θέματος.
Με εκτίμηση
Ιωάννης Ιατράκης
Πρόεδρος Συλλόγου 9ου Δ.Σ
Ανδρέας Μπίνας
Πρόεδρος Συλλόγου 18ου Δ.Σ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ: Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης στηρίζει τους γονείς και κηδεμόνες του 9ου και του 18ου Δημοτικών Σχολείων Ξάνθης
Ελπίζουμε να βοηθήσει η καλοτυχία του κυρίου Καλίτση που κέρδισε το φλουρί στην πίτα της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το έτος 2019.
Αλλά η ζωή προχωράει με αγώνες λέει ο Νίκος Γκάτσος στο τραγούδι Κεμάλ που παρέδωσε στους αιώνες ο Μάνος Χατζιδάκις.
Σ' αυτή τη βάση, η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης έστειλε το παρακάτω κείμενο για να στηρίξει τους γονείς και κηδεμόνες του 9ου και του 18ου Δημοτικών Σχολείων στην Ξάνθη.
Αγαπητοί γονείς,
σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη και συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα σας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και σπουδών των παιδιών σας.
Από τα τέλη Οκτωβρίου 2018, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης το θέμα «Σχολική στέγη στο Δήμο Ξάνθης», αναφέροντας τα παρακάτω:
Θεωρούμε πως τα προβλήματα με τη σχολική στέγη είναι ιδιαίτερα οξυμμένα στο Δήμο μας και χρειάζεται να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για τη δρομολόγηση λύσεων σε αυτά, διεκδικώντας και την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την επίλυση του προβλήματος.
Είναι απαράδεκτο τι στιγμή που ξοδεύονται δις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, δίνονται δις ζεστό χρήμα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και προβλέπονται fast track διαδικασίες αδειοδότησης για τις επενδύσεις τους, το ζήτημα της σχολικής στέγης που αφορά άμεσα την εργατική λαϊκή οικογένεια να «σκοντάφτει» στην υποχρηματοδότηση της παιδείας και σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης πρέπει να πάρει θέση και να διεκδικήσει λύσεις.
Με βάση το αντιπαιδαγωγικό όριο των 25 νηπίων ανά τμήμα, σχεδόν 20 νέες αίθουσες απαιτούνταν για να υπάρξει 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στον Δήμο Ξάνθης. Παράλληλα, μια σειρά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους (π.χ. 9ο – 13ο, 7ο, κ.τ.λ.). Ταυτόχρονα, αν ληφθεί υπόψη πως για να λειτουργούν με παιδαγωγικούς όρους τα νηπιαγωγεία πρέπει ο αριθμός νηπίων στα τμήματα να μην υπερβαίνει τα 15, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανάγκες για ανέγερση νέων αιθουσών στα νηπιαγωγεία είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Στα Δημοτικά Σχολεία χρόνια έχουν καταστεί τα προβλήματα στέγασης στα 9ο-18ο Δημοτικά σχολεία στο συνοικισμό Κυψέλης, καθώς και στα Δημοτικά σχολεία στην περιοχή του Δροσερού (15ο – 20ο). Στην πρώτη περίπτωση, το παλιό κτίριο, σε οικόπεδο στο συνοικισμό Κυψέλης που παραχώρησε ο Δήμος, εγκαινιάστηκε και λειτούργησε τον Απρίλιο του 1960, ενώ το 1985 κατασκευάστηκε το νέο διδακτήριο, Ενώ υπάρχει το οικόπεδο, όλα μένουν στάσιμα. Στη δεύτερη περίπτωση, των δύο 12/θέσιων συστεγαζόμενων σχολείων στον οικισμό Ρομά του Δροσερού. η κατάσταση βρίσκεται ακόμη πιο πίσω. Ακολουθούνται ατελέσφορες μακρόσυρτες διαδικασίες, αν και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο, όπως ανέδειξε την περυσινή χρονιά ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης.
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χρονίζει το ζήτημα του 4ου ΓΕΛ, αφού ενώ υπάρχει οικόπεδο, καρκινοβατεί η διαδικασία για τη χρηματοδότηση του έργου και την ανέγερση του κτηρίου. Το 4ο ΓΕΛ ιδρύθηκε το 1999 ως συνέχεια του 1ου Τεχνικού Λυκείου Ξάνθης και τις 3 πρώτες χρονιές συστεγάστηκε με το 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης. Από το 2002 και μετά συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης με την υπόσχεση ότι θα μεταφερθεί σε δικό του κτίριο, υπόσχεση η οποία έμεινε στα λόγια. Το 2011 παραχωρήθηκε από το Δήμο Ξάνθης οικόπεδο. Έκτοτε εκπονούνται μελέτες κατασκευής του κτιρίου, αλλά τα χρήματα στους προϋπολογισμούς και στα Τεχνικά Προγράμματα προϊδεάζουν για νέες πολύχρονες αναμονές.
Το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία. Επομένως οφείλουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να μην μας βρει και η επόμενη σχολική χρονιά στην ίδια άσχημη κατάσταση.
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας και ενώ έχουν παρέλθει 3 και πλέον μήνες, η Δημοτική αρχή επιδεικτικά αρνείται να συζητηθεί το ζήτημα -όχι μόνο ενημερωτικά, αλλά ως ιδιαίτερο θέμα ώστε να είναι δυνατόν να ληφθούν και αποφάσεις.
Θα επανέλθουμε στο θέμα πιέζοντας να συμπεριληφθεί στην Η.Δ. του Φεβρουαρίου, αλλά θα το επισημάνουμε και στην ειδική συνεδρίαση για τα πεπραγμένα του Δήμου στις 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης στις 8 η ώρα το απόγευμα.
Θεωρούμε ότι η παρουσία σας θα υποδηλώσει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες σας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »