*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

26 Σεπτεμβρίου

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ Που θα βραβεύσει ο Δήμος Ξάνθης στις 4 Οκτωβρίου

26 Σεπτεμβρίου
*Ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, έγινε δεκτή η εισήγηση του Δημάρχου Ξάνθης για τις ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ των εξεχόντων προσωπικοτήτων που βραβεύονται κάθε χρόνο στην Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης 
 *Ο Δήμος Ξάνθης θα βραβεύσει και τον καθηγητή Π.Τ.Δ.Ε. του ΔΠΘ Θωμά Βουγιουκλή
Δύο εξαιρετικούς Καθηγητές από την Ξάνθη με λαμπρή επιστημονική και ακαδημαϊκή διαδρομή θα βραβεύσει με τιμητική διάκριση, ο Δήμος Ξάνθης στη φετινή επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, στις 4 Οκτωβρίου του 2018 ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου που ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ. Πρόκειται για τον εξαιρετικό Φυσικό Αλέξανδρο Λάππα που βραβεύτηκε και πήρε μάλιστα και υποτροφία από το Αμερικανικό Ναυτικό των ΗΠΑ για την επιστημονική του έρευνα και τον καθηγητή Π.Τ.Δ.Ε. του ΔΠΘ Θωμά Βουγιουκλή.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ: Το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα να βραβευτούν στην καθιερωμένη εκδήλωση των Ελευθερίων της Πόλης,  o Καθηγητής μαθηματικός  Π.Τ.Δ.Ε. ΔΠΘ Θωμάς Βουγιουκλής, πατέρας των δυο γνωστών τραγουδιστριών αδελφών Βουγιουκλή και ο Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Λάππας, κορυφαία προσωπικότητα που έχει βραβευτεί για τη δουλειά του και από το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Ο Θωμάς Βουγιουκλής, ομότιμος Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Αγωγής, της οποίας έχει διατελέσει και κοσμήτορας έχει εργαστεί ερευνητικά στην άλγεβρα των υπερδομών και έχει θεμελιώσει ένα κλάδο που πήρε το όνομά του τις Ην-δομές.
Έχει πλήθος ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά, συμμετείχε και διοργάνωσε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Αλέξανδρος Λάππας είναι φυσικός, Διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη με πολύ μεγάλη διεθνή επιστημονική αναγνώριση και διακρίσεις ενώ η ερευνητική του ομάδα συνεργάζεται με διάφορους φορείς σε όλο τον κόσμο στον τομέα της ενώ ο Καθηγητής συντονίζει διάφορα διεπιστημονικά, διευρωπαϊκά και άλλα δίκτυα έρευνας.
Ιδού ένα πληρέστερο βιογραφικό:

ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΞΑΝΘΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ
Έλληνας ερευνητής με καταγωγή από την Ξάνθη, ο δρ Αλέξανδρος Λάππας, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, επιλέχθηκε να πραγματοποιήσει διεπιστημονική βασική έρευνα στο πεδίο του μαγνητισμού και της υπεραγωγιμότητας, με επιχορήγηση από το Γραφείο Ερευνών του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (U.S. Office of Naval Research Global-ONRG).
Προηγήθηκε ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής της πρότασης του δρος Λάππα από τη Διεύθυνση Επιστημών και Τεχνολογίας του ONRG. Η επιχορήγηση είναι η μόνη μέχρι σήμερα που έχει απονεμηθεί για διάρκεια τριών ετών σε Έλληνα ερευνητή από τον συγκεκριμένο φορέα.
Με την χρηματοδότηση από το ONRG, ο Έλληνας επιστήμονας θα διερευνήσει τη «συμβίωση» του μαγνητισμού και της υπεραγωγιμότητας σε κρυσταλλικά στερεά μεταλλο-χαλκογενιδίων.
Η έρευνα φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για μελλοντικές εφαρμογές που θα ενισχύουν τις δυνατότητες ελέγχου του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και τη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας στη μεταφορά και στη χρήση της.
Η ομάδα του κ. Λάππα θα συντονίσει ένα διεπιστημονικό δίκτυο ευρωπαϊκών επιστημονικών ομάδων (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας-Ελλάδα και Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Βαρσοβίας-Πολωνία), καθώς και αμερικανικών (Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven και Εργαστήριο National High Magnetic Field).
Στο ινστιτούτο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, η ομάδα του κ. Λάππα επικεντρώνεται στη σύνθεση νανοϋλικών με χημικές μεθόδους και στη μελέτη της δομικής και ηλεκτρονιακής συμπεριφοράς τους, χρησιμοποιώντας προηγμένες πειραματικές τεχνικές (FUN-L).
Και το άρθρο του Μιχάλη Σπανίδη για τον Θωμά Βουγιουκλή:

Ο απέριττος και αυθεντικός
Θωμάς Βουγιουκλής
 
«Όταν Δακρύζει
το θυμικό μου
άστο να νοτίζει»

Κι όμως,
το φως δεν χάθηκε οριστικά
από τα μάρμαρα της Πόλης.
Θα πει κανείς,
και με το δίκιο του,
ότι είναι να απορείς  με τα πεφταστέρια
της θεσμικής διαχείρισης.
Δεν βαριέσαι όμως,
είναι τελικά φορές πολλές που η προσφορά τινών,
όπως του αγαπητού μου καθηγητή και ευτυχισμένου παππού Θωμά Βουγιουκλή,
παππού του εκλεκτού εγγονού του Γιώργη,
υποκαθιστά την αφασιακή εκπαίδευσή μας.
Η Πόλη Της Ξάνθης,
αυτή η Πόλη των Καριόκας,
και είναι προς Τιμήν της,
κινδυνεύοντας να πεθάνει
από την πνευματική ασφυξία της ενιαίας σκέψης,
με μία πρωτότυπη Ποιητική Πράξη,
Τιμώντας το Ήθος και την Προσφορά
του Θωμά στα Γράμματα και τις Επιστήμες
της Θράκης και της Χώρας 
κατάφερε να ταυτιστεί με τον ποιητή,
που για πάνω από 40 χρόνια,
στάθηκε  Παιδαγωγός και Δάσκαλος
της σεμνής Ελληνικής Δημιουργίας,
τολμώντας το πέταγμα έξω από την εγχώρια
μικροσκοπική πανεπιστημιακή μήτρα.
Θωμά  και Πηνελόπη μου,
τυχερός στάθηκα που στο διάβα μου σας γνώρισα.

Με εκτίμηση
Μιχάλης Σπανίδης
Εκδότης-Βιβλιοπώλης

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »