*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

03 Αυγούστου

Ανακοίνωση του ΤΕΕ Θράκης για τη γέφυρα του Κομψάτου, λέξη για την ταμπακιέρα και την απευθείας ανάθεση των 50.000 ευρώ από τον Μέτιο!

03 Αυγούστου
*Κύριοι του ΤΕΕ Θράκης, δεν πρέπει κάποια στιγμή να μας μιλήσετε για τον..."τυφώνα-λαμογιά" των δημοσίων έργων στην πατρίδα μας; Μια καινούργια γέφυρα να καταρρεύσει εν μια νυκτί;
Ανακοίνωση για την υπόθεση της ανάκλησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΕ Θράκης, μετά την ακύρωσή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πήρε το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης, χωρίς να αναφέρει λέξη βέβαια για την…ταμπακιέρα! Ότι δηλαδή επρόκειτο για απευθείας ανάθεση ύψους 50.000 ευρώ, ενώ απαγορεύεται ρητά εκ του Νομού που ορίζει ότι οι απευθείας αναθέσεις δεν μπορούν να ξεπερνάνε το ποσόν των 24.000 ευρώ συν ΦΠΑ!
-Κύριοι κατανοητές οι προσπάθειές σας, αλλά ουδείς υπεράνω του Νόμου και ειδικότερα όταν την απευθείας ανάθεση ομολόγησε και στην αρμόδια επιτροπή του άρθρου 7 και ο διευθυντής της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως αποκάλυψε και ο Περιφερειακός σύμβουλος και νομικός της κ.Γάκης μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή γραμμή» του Xanthi channel
Ιδού αυτούσια όλη  η ανακοίνωση του ΤΕΕ Θράκης:
Αναφορικά με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του για έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας ΑΜΘ, Δήμου Ιάσμου και ΤΕΕ – Θράκης για την εκτέλεση της υπηρεσίας «Πραγματογνωμοσύνη – διερεύνηση αιτιών κατάρρευσης της γέφυρας Κομψάτου και εκτίμηση τρόπου αποκατάστασής της» έχουμε να τονίσουμε τα εξής:
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας και έχει ως σκοπό την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίησή τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Μεταξύ όλων των άλλων, διενεργεί πραγματογνωμοσύνες με θεσμοθετημένη αρμοδιότητα. Στα πλαίσια αυτά αποδέχθηκε άμεσα την πρόταση του γ.γ. της Περιφέρειας ΑΜΘ για εκπόνηση πραγματογνωμοσύνης για τα πραγματικά αίτια κατάρρευσης της γέφυρας Κομψάτου, ως ανεξάρτητος – αξιόπιστος φορέας.
Ξεκίνησε τη διαδικασία για την αναζήτηση των κριτηρίων επιλογής των κατάλληλων επιστημόνων για να πλαισιώσουν την ομάδα των πραγματογνωμόνων με το κύρος και την εξειδικευμένη γνώση που θα έπρεπε να διαθέτουν. Η ομάδα αυτή θα αποτελούνταν από μηχανικούς σχετικού αντικειμένου για το συμβάν το οποίο θα εξέταζαν, δηλ. δομοστατικού αντικειμένου (γεφυροποιία), υδραυλικού, γεωτεχνικού κοκ.
Η Δ.Ε. του ΤΕΕ – Τμήμα Θράκης αφού αξιολογούσε τις προτάσεις ενδιαφέροντος μετά από αντίστοιχη δημόσια πρόσκληση, θα ενέκρινε την ομάδα πραγματογνωμόνων.
Παράλληλα είχαμε ετοιμαστεί για όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν για την εκτέλεση των απαραίτητων ελέγχων και υποστηρικτικών ενεργειών, όπως π.χ.:
    Τη συλλογή όλων των διαθέσιμων στοιχείων κατασκευής (π.χ. μελέτες, έλεγχο μελετών, τροποποιήσεις μελετών, στοιχεία «ως κατασκευάσθει», κλπ) τόσο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όσο και ενδεχομένως πρόσθετων στοιχείων, όπως από εργασίες που έχει κάνει ο ΟΣΕ παλαιότερα.
    Προεργασία διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, σε βραχώδες υπόβαθρο καθώς και τη διενέργεια δοκιμών που απαιτούνταν για την εξαγωγή συμπερασμάτων περί της εδαφικής συμπεριφοράς.
    Προεργασία διαδικασίας αποτύπωσης περιοχής παρέμβασης για την τεκμηρίωση της υδραυλικής δίαιτας του ποταμού. Για την τεκμηρίωση της ποτάμιας ροής θα απαιτούνταν η αποτύπωση της ροής (κοίτη και παρόχθια διαμόρφωση) κατά μήκος και κατά πλάτος του ποταμού και η παραγωγή ψηφιακού εδαφικού προσομοιώματος ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εδαφικές τομές που θα χρησιμοποιηθούν από την ομάδα των πραγματογνωμόνων.
    Προεργασία διαδικασίας αποτύπωσης δομικών στοιχείων της αστοχείσασας γεφύρωσης και αναπαραγωγή στοιχείων όψεων και τομών με τη διενέργεια μετρήσεων με χρήση ειδικού εξοπλισμού ακριβείας, που είναι δυνατόν να εκτελέσει αποτύπωση βάσει “scanning” του έργου από μεγάλη απόσταση. Επισημαίνεται ότι θα απαιτούνταν επεξεργασία των στοιχείων πεδίου ώστε να υπάρχει πλήρης και αμφίδρομη γεωαναφορά για την συσχέτιση με άλλα στοιχεία της απαιτούμενης πραγματογνωμοσύνης.
    Προεργασία διαδικασίας προσέγγισης των βασικών στοιχείων της γεφύρωσης για επιθεώρηση από την Ομάδα Πραγματογνωμόνων.
    Διερεύνηση της ποιότητας των υπαρχόντων υλικών κατασκευής της γεφύρωσης που αφορούν στον χάλυβα και στο σκυρόδεμα.
Δυστυχώς τίποτε από όλα τα παραπάνω δε θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε.
Και αν υπάρχει κάτι το οποίο θα προσφέραμε στην τοπική κοινωνία, πέραν των γνώσεων, είναι αυτό που με συνεχείς και διαρκείς αγώνες και δράσεις έχουμε διαχρονικά πετύχει και το οποίο διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο. Την αξιοπιστία μας.
Τέλος θα θέλαμε όλοι να γνωρίζουν ότι παραμένουμε πιστοί στο ρόλο μας, έτοιμοι να βοηθήσουμε οποιοδήποτε χρειάζεται τη γνώση και τη συμβουλή μας.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ "ΜΑΧΗΤΗ"
Το ΤΕΕ Θράκης έπρεπε ήδη εδώ κι ένα χρόνο να πάρει θέση για τον ..."τυφώνα-λαμογιά" που έπληξε ένα ακόμη δημόσιο έργο, μια καινούργια γέφυρα....και να μην συνεναίσει σε μια ακόμη απευθείας ανάθεση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου ο οποίος άφησε ανεπίτρεπτα υπονοούμενα κατά του Νομικού και Περιφερειακού συμβούλου της παράταξής του Χρήστου Γάκη και έφτασε στο σημείο να μιλάει και περί..."πολιτικής δίωξης" του!
Όλα του "φταίνε" του Μέτιου, πλην της ανεπάρκειας και του εαυτού του, αφού επί ένα χρόνο δεν έκανε τίποτα για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης γέφυρας, μολονότι οι πιστώσεις εγκρίθηκαν σε χρόνο ρεκόρ απο τον αρμόδιο Υπουργό...
Κι έχει και το θράσος να ζητάει και τα ρέστα, επειδή η Αποκεντρωμένη δεν νομιμοποίησε μια ακόμη ΠΑΡΑΝΟΜΗ πράξη του, για την οποία μάλιστα ήδη ζητήθηκε η παραίτησή του απο Περιφερειακούς του συμβούλους, αλλά και η παραίτηση των Νομικών και ειδικών του συμβούλων. Επιτέλους....Ποιός παρέχει "ασυλία" στον συγκεκριμένο κύριο και τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις του; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης;  Ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιός; Κι όσο για το ΤΕΕ Θράκης. Αν θέλει απευθείας αναθέσεις που να υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, ιδού η Κυβέρνηση, ας το ζητησει ευθέως απο τους αρμόδιους Υπουργούς...Τι το "παιδεύει"΄ άδικα;
"Μ"

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »