*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

31 Ιουλίου

Η καλύτερη εκδίκηση είναι να μην μοιάζεις τον εχθρό σου! Ο Μάρκος Αυρήλιος, το σπάσιμο με τους ηλίθιους και οι τραγικοί "επαναστάτες"...

31 Ιουλίου
*Δεν ξέρω αν έστω τυχαία ακούσατε ποτέ το όνομα του Μάρκου Αυρήλιου, το στωϊκού ποιητή το έργο του οποίοιυ «Τα εις εαυτόν …», άσκησε ιδιαίτερη επίδραση στην ποίηση του Γ. Σεφέρη.
-Αξίζει όμως κάποια στιγμή να τον «ανακαλύψετε», αρκεί να μην ανήκετε στην χαριτωμένη τάξη των ηλιθίων που καταδυναστεύουν κυρίως την ζωή τους, παρά την ζωή μας…!
…..
*«Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον: Είτε δίδαξέ τους να είναι καλύτεροι, είτε άντεξέ τους»
- Ο Μάρκος Αυρήλιος μιλάει για το σπάσιμο με τους ηλίθιους!
Πολλούς από τους οποίους συναντάνται ενδεχομένως κάθε πρωϊ που φεύγετε για την δουλειά σας, ή ξεκινάει η καινούργια σας μέρα κι από ένα λάθος μπορείτε να συναντήσετε να πίνουν τον καφέ τους, «πνιγμένοι» στις μικρότητες, στις ασημαντότητες και κυρίως στη μικροψυχία τους..….
….
*«Πέταξε τα όλα, κράτησε μόνο τούτα τα λίγα, και να θυμάσαι ακόμη ότι καθένας ζει μόνο το παρόν -τούτο το ακαριαίο· τα άλλα ή τα έχει ζήσει πια ή είναι στη σφαίρα του άδηλου.
Μικρή λοιπόν η ζωή του καθενός, μικρή και η γωνίτσα της γης όπου την ζει· μικρή ακόμη και η διαρκέστερη υστεροφημία: στηρίζεται κι αυτή σε ανθρωπάκια που διαδέχονται το ένα το άλλο και που αύριο κιόλας θα πεθάνουν και δεν γνωρίζουν ούτε τον εαυτό τους, πολύ περισσότερο εκείνον που έχει πεθάνει από καιρό….»
*Κάποτε έγραψα 2-3 σειρές για την 6η αίσθηση…Αυτούς που κυκλοφορούν ζωντανοί ανάμεσά μας και είναι οι μόνοι γνωρίζουν τους «νεκρούς» και τους προσπερνούν με απέχθεια όχι γιατί αυτοί φύγανε ενώ αυτοί ζουν, αλλά γιατί δεν αντιλήφθηκαν ότι τα πιο απλά πράγματα στη ζωή είναι και τα πιο όμορφα…
Και πήγαν να με «φάνε»…με τόσους που τσίμπησαν!
…..
*Αναφέρομαι στο «τραγικό» δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής όπου άλλοι προσπαθούσαν να «πείσουν» ότι είναι κάτι διαφορετικό, άλλοι το έπαιζαν ..."επαναστάτες" κι όλοι το…ίδιο ήτανε!
Υπέγραψαν λέει «16» να γίνει έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου κι από αυτούς παρόντες ήταν οι «6» αλλά τελικά ψήφισαν για το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασαν με δυσκολία οι… «5»!
-Κι αφού είπαν αυτά που ήταν να πούνε, περιχαρείς και οι μεν και οι δε κι είδαμε τον Δήμαρχο Μπάμπη να μην…»φταίει» πλέον σε τίποτα (σ.σ. Γιατί επιτέλους τους έκανε τα ρουσφέτια που επί έτη ζητάνε…) γιατί για όλα να φταίει ο…Γιάννης Δρεμσίζης, έφυγαν και πανευτυχείς!
-Οι εναπομείναντες 2-3 από τους 5 πήγαν για «τσίπουρο» στον  «Πρόεδρο» και οι λοιποί με όσους «πρόλαβε» και κάλεσε ο Μπάμπης στο κεμπάμπικο του Μουμίν Σουκρή…!
…..
*«…πάντα ούν ρίψας ταύτα μόνα τα ολίγα σύνεχε· και έτι συμμνημόνευε, ότι μόνον ζη έκαστος το παρόν τούτο, το ακαριαίον· τα δ άλλα η βεβίωται η εν αδήλω. μικρόν μεν ούν ο ζη έκαστος, μικρόν δε το της γης γωνίδιον, όπου ζη· μικρόν δε και η μηκίστη υστεροφημία, και αύτη δε κατά διαδοχήν ανθρωπαρίων τάχιστα τεθνηξομένων και ουκ ειδότων ουδ εαυτούς, ούτιγε τον πρόπαλαι τεθνηκότα.»
*… «Κενοσπουδία για πομπές, δράματα πάνω στη σκηνή, κοπάδια και συναγελάσματα, λογχίσματα σε κορμιά, κοκκαλάκια σε σκυλάκια, μπουκιές σε δεξαμενές ψαριών, ταλαιπωρίες φορτωμένων μυρμηγκιών, ποντικάκια που τρέχουν φοβισμένα, νευρόσπαστα που χειρονομούν. Πρέπει λοιπόν να στέκεσαι [απέναντι σε] αυτά με ευμένεια και χωρίς αλαζονεία, να προσέχεις όμως πως ο καθένας αξίζει τόσο, όσο τα πράγματα που τον απασχολούν.»
….
*Και στο ρεζουμέ…
-Τελικά η καλύτερη εκδίκηση είναι να μην μοιάζεις τον εχθρό σου…!

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »