*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

12 Ιουλίου

ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ! Κάθε γειτονιά… και υποψήφιος Δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος!

12 Ιουλίου
Τριπλές εκλογές 26/5/2019
Κλείδωσε ημερομηνία αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές, όλη η Ελλάδα… ένα προεκλογικό… ψηφοδέλτιο!
Δεκτή έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης την τροπολογία που κατέθεσαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή μαζί των ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου του αυτοδιοικητικών εκλογών, τον Μάιο του 2019.
Ο κ. Σκουρλέτης έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν αρχικά την Τρίτη και με μια μικρή αλλαγή την Τετάρτη το πρωί 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν να διεξαχθούν μαζί οι ευρωεκλογές με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών (αρχικά πρότειναν να γίνουν οι ευρωεκλογές μαζί με τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι «η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη», οι βουλευτές με τη νέα τροπολογία προτείνουν «κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023».
Η αλλαγή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των συνταγματικών θεμάτων για τη θητεία των αιρετών αρχόντων της αυτοδιοίκησης, που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κάτι που άλλωστε παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος.
Πάντως, η τροπολογία αυτή ενίσχυσε τα σενάρια περί τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπα που «ρισκάρει» ωστόσο σε περίπτωση πανωλεθρίας των υποψηφίων του, να υποστεί και τις συνέπειες…
Το «αίτημα» Τσίπρα διεμηνύθη στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη χθες και αμέσως ξεκίνησαν οι σχετικές συνεννοήσεις. Ο Π. Σκουρλέτης δεν μπορούσε να «εκτεθεί» ο ίδιος , καθώς στο νομοσχέδιο που κατέθεσε, η πρόβλεψη για εκλογές ήταν 13 και 20 Οκτωβρίου του 2019. Ετσι, κρίθηκε ως προσφορότερη, η λύση της τροπολογίας βουλευτών οι οποίοι πρότειναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.
Με συνοπτικές διαδικασίες, συνετάχθη λοιπόν η σχετική τροπολογία – κατά πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών – υπεγράφη από τους 16 βουλευτές και κατετέθη αργά το βράδυ στη Βουλή ώστε να συζητηθεί την Πέμπτη.
ΣΤΗ ΚΕΔΕ ΧΘΕΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ
Οι χθεσινές εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα:
1. Ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος να αναχωρήσει χθες για την Αθήνα όπου επρόκειτο κατεπείγοντος να συνεδριάσει η ΚΕΔΕ
2. Τα σχέδια της αντιπολίτευσης για έναν «ισχυρό» συνδυασμό κόντρα στο ψηφοδέλτιο Δημαρχόπουλου  καθώς πολλοί λογάριαζαν ότι εκλογές θα γίνουν με τον παλιό Νόμο, «εξανεμίζονται»… Αφού απλή αναλογική ναι μεν, αλλά ο υποψήφιος Δήμαρχος που θα συγκεντρώσει από την πρώτη Κυριακή ένα υψηλό ποσοστό πάνω από 40% είναι… σίγουρα ο Δήμαρχος.
3. Όπως είπε χθες και στον ΣΚΑΪ o Πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς να υπάρχει το πλαφόν του 3% θα μπορούν πλέον ακόμη και περιθωριακές ομάδες αλλά και η Χρυσή Αυγή να μπούνε στα Δημοτικά συμβούλια... Παράλληλα είναι σίγουρη η κάθοδος στις εκλογές μειονοτικού συνδυασμού!
4. Με τα σημερινά δεδομένα είναι σίγουρη η ξεχωριστή κάθοδος στις επόμενες εκλογές των ήδη υπαρχόντων δημοτικών συνδυασμών του Δήμου Ξάνθης, αφού και ο Σωτήρης Τσιακίρογλου δεν αποκλείεται να ξανακατέβει εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος…
5. Ξεκινάει από δω και πέρα ένα πολύμηνο «προεκλογικό»… αλισβερίσι για την δεύτερη Κυριακή! Κι έπεται και συνέχεια…

Μπακογιάννη: Ο «Κλεισθένης» δεν είναι νομοσχέδιο απλής αναλογικής, αλλά διαρκούς συναλλαγής
Σφοδρή επίθεση στο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη.
Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «όχι ως νομοσχέδιο της απλής αναλογικής, αλλά ως νομοσχέδιο της διαρκούς συναλλαγής».
«Αυτό που κάνετε σήμερα σημαίνει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι εγκάθετοι και όργανα συμφερόντων και θα μπορούν να παραλύσουν την λειτουργία του Δήμου. Σας το λέω ειλικρινά και χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση. Δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας αλλά και λογική που λέει μετά από μένα το χάος».
Η κυρία Μπακογιάννη μίλησε και με την προηγούμενη ιδιότητα της, ως δήμαρχος Αθηναίων και ανέφερε ότι ένας δήμος κρίνεται από την αποτελεσματικότητα του και για να είναι ένας δήμαρχος αποτελεσματικός θα πρέπει να μπορεί να διοικήσει και να λαμβάνει αποφάσεις.
«Αν δεν μπορούν να λάβουν καμιά απόφαση τότε οι δήμοι θα πάνε από το κακό στο χειρότερο, φέρνετε ένα νομοσχέδιο απλής συναλλαγής και διαρκούς συναλλαγής.  Είναι αδύνατο να παρθεί μία απόφαση χωρίς να υπάρξει συναλλαγή. Δεν έχετε το δικαίωμα να καταστήσετε τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ανίσχυρο. Τα συμφέροντα θα κάνουν κουμάντο στην αυτοδιοίκηση».
Η πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο δήμαρχος καθίσταται όργανα μικρών μεσαίων και μεγάλων συμφερόντων.
«Ένας δήμαρχος για να μπορέσει να είναι πραγματικά ανεξάρτητος πρέπει να στηρίζεται στην πλειοψηφία του, αλλιώς καθίσταται όργανο συμφερόντων και τα μικρά και τα μεσαία και τα μεγάλα συμφέροντα υπάρχουν πάντα. Θα μείνει στίγμα αυτή η απόφαση σας για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και ελπίζω η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προλάβει να αλλάξει εγκαίρως αυτόν το νόμο πριν τις δημοτικές εκλογές».
Όσον αφορά το θέμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε πως είναι αδιανόητο να μπορεί στην γειτονική Τουρκία να ψηφίζουν 3 εκατομμύρια Τούρκοι στο εξωτερικό και η Ελλάδα να μην έχει κατορθώσει ακόμα να θεσπίσει την ψήφο τους Έλληνες που βρίσκονται σε ξένες χώρες.
«Δεν θέλετε να λύσετε κανένα πρόβλημα θέλετε να υπονομεύσετε και να υποθηκεύσετε το αύριο όσο μπορείτε παραπάνω. Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα οι εκλογές με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα έρθουν είτε τέσσερις είτε τρεις είτε δύο είτε 102 κάλπες στήσετε ο ελληνικός λαός θα μιλήσει και εσείς θα βρεθείτε στο περιθώριο».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »