*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Ιουνίου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

29 Ιουνίου
Απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου  της Δημοτικής Κοινότητας Φαναρίου κυρίου Νίκου Σταυρακάκη στην ΕΡΤ για υψηλό κόστος παραμονής στο λιμάνι του Φαναρίου, κόστος που διώχνει τους ιδιοκτήτες σκαφών, έδωσε με ανακοίνωσή της, η Πρόεδρος του Δημοτικού Ταμείου Αβδήρων Ζουρνατζίδου – Χρηστακίδου Κωνσταντινιά.  Όπως είναι γνωστό, μπορεί το Φανάρι να ανήκει στο Νομό Ροδόπης, το λιμάνι όμως του Φαναρίου υπάγεται στο Δημοτικό Ταμείο Αβδήρων.
Στην ανακοίνωσή της η Πρόεδρος του Δημοτικού Ταμείου Αβδήρων Ζουρνατζίδου – Χρηστακίδου Κωνσταντινιά αναφέρει τα παρακάτω:
Με αφορμή το δημοσίευμα με θέμα: «Το υψηλό κόστος παραμονής στο λιμάνι του Φαναρίου διώχνει τους ιδιοκτήτες σκαφών» και προς αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Με αφορμή το δημοσίευμα με θέμα: «Το υψηλό κόστος παραμονής στο λιμάνι του Φαναρίου διώχνει τους ιδιοκτήτες σκαφών» και προς αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, που εδρεύει στο Πόρτο Λάγος του Δήμου Αβδήρων, είναι Φορέας Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα Πόρτο Λάγος και των Αλιευτικών Καταφυγίων: Αβδήρων, Φαναρίου, Μαρώνειας και Ιμέρου.  Αποτελεί ΝΠΔΔ που διοικείται από δεκαπενταμελές [15] Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από: α) τον Διοικητή του Λιμενικού Τμήματος της περιοχής, β) 4 εκπροσώπους του Δήμου Αβδήρων, γ) 4 εκπροσώπους του Δήμου Κομοτηνής δ) 3 εκπροσώπους του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών και στ) 3 εκπροσώπους του Δήμου Τοπείρου.
2. Όλοι οι τύποι σκαφών που ελλιμενίζονται στους λιμένες και αλιευτικά καταφύγια αρμοδιότητας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων υποχρεούνται στην καταβολή λιμενικών τελών που καθορίζονται σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 8122.1/29/2014/16-07-2014 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2032/Β΄/25-07-2014) «Αναπροσδιορισμός δικαιωμάτων Λιμενικών Ταμείων και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων». Δεν καθορίζονται δηλαδή με αποφάσεις των ΔΣ των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και κατ' επέκταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων. Αντίθετα οι Οργανισμοί Λιμένων έχουν δική τους τιμολογιακή πολιτική. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων ως ΝΠΔΔ οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που διέπουν την λειτουργία του και έχει υποχρέωση να διαφυλάττει τα συμφέροντά του ως ΝΠΔΔ έναντι οποιονδήποτε τρίτων. Εκ των ανωτέρω είναι υποχρέωσή του η είσπραξη των λιμενικών τελών από τους χρήστες. Κατανοούμε ότι τα λιμενικά τέλη που καθορίζει η ανωτέρω ΚΥΑ για σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 7μ είναι υψηλά και θα επιθυμούσαμε τον επανακαθορισμό τους σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά η ισχύουσα νομοθεσία δεν το επιτρέπει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τροποποίηση της ανωτέρω ΚΥΑ. Επισημαίνουμε ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων έχει προβεί σε σχετικές ενέργειες προς το αρμόδιο Υπουργείο.
3. Σημειώνουμε ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και η παρούσα διοίκηση του καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την συντήρηση των Αλιευτικών  Καταφυγίων και Λιμένων αρμοδιότητάς του, μεταξύ αυτών και του Αλιευτικού Καταφυγίου Φαναρίου. Είναι αυτονόητο, αλλά αξίζει να αναφερθεί προς αποκατάσταση της αλήθειας, ότι το Αλιευτικό Καταφύγιο Φαναρίου διαθέτει χρόνια τώρα και νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα μέχρι σήμερα έχει προβεί σε πλήθος εργασιών συντήρησης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, αλλά και σε προετοιμασία έργων βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες. 
Η Πρόεδρος του ΔΣ
Ζουρνατζίδου – Χρηστακίδου Κωνσταντινιά


Υπενθυμίζουμε ότι αφορμή για να βγάλει την ανακοίνωση που αναφέρουμε το Δημοτικό Ταμείο Αβδήρων, στάθηκε το παρακάτω δημοσίευμα στην ΕΡΤ:
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: Το υψηλό κόστος παραμονής στο λιμάνι του Φαναρίου διώχνει τους ιδιοκτήτες σκαφών
Από τις τέσσερις και μισή τα ξημερώματα στο πόδι ο κος Νίκος Σταυρακάκης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Φαναρίου. Πάνω στο σκαρί του αρμενίζει στο Θρακικό Πέλαγος προσπαθώντας ως έμπειρος ψαράς κι εκείνος και οι συνάδελφοί του να εξασφαλίσουν τα προς το ζήν. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν τον απασχολούν μόνο τα ζητήματα της καθημερινότητας , αλλά και το πρόβλημα που προέκυψε με το «καταφύγιο» του Φαναρίου, καθώς είδαν, ένα μετά το άλλο, τα πλεούμενα  να αποχωρούν λόγω του υψηλού κόστους παραμονής σ΄ αυτό μετά την απόφαση αναπροσαρμογής των τιμών που ίσχυαν με απόφαση του Λιμενικού Ταμείου και σε πλήρη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, που το ορίζει.

Περισσότερες από 200 υπογραφές δεν έφεραν αποτέλεσμα
«Το Λιμενικό Ταμείο εφαρμόζει έναν παλιό Νόμο που αφορά όλες τις μεγάλες μαρίνες της χώρας. Μέχρι πέρσι οι ιδιοκτήτες των πλοιαρίων πλήρωναν ένα λογικό ποσό το χρόνο. Μετά την εφαρμογή αυτού του Νόμου καλούνται να πληρώσουν πολλά περισσότερα. Χρήματα τα οποία δεν μπορούν να καταβάλουν με αποτέλεσμα ένας μετά τον άλλον να αποχωρούν από το αλιευτικό καταφύγιο » δηλώνει ο κος Σταυρακάκης, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία, καθώς οι ιδιοκτήτες αυτών των σκαφών επέλεγαν να περάσουν με φίλους ή με τις οικογένειες τους κάποιες μέρες ή κάποιες πολλές ώρες στο Φανάρι και να ξοδέψουν στηρίζοντας την τοπική οικονομία. «Έτυχε να έχουν ένα σκάφος και θα τιμωρηθούν γι’ αυτό;» αναρωτιέται ο κος Πρόεδρος σημειώνοντας πως έχουν συλλέξει ήδη περισσότερες από 200 υπογραφές με τις οποίες  ζητούν την αλλαγή αυτής της κατάστασης, την αλλαγή του Νόμου. «Η παρουσία των σκαφών στο λιμάνι ήταν όλη η ζωή του χώρου. Παράλληλα, με τα χρήματα τους ενίσχυαν τις ντόπιες επιχειρήσεις, χρήματα τα οποία στερούνται τώρα και το Λιμενικό Ταμείο και η τοπική οικονομία. Ενδεικτικό της άδικης εφαρμογής είναι ότι, όπως λένε οι ιδιοκτήτες σκαφών που αποχωρούν από το Φανάρι, σε οργανωμένες μαρίνες πληρώνουν λιγότερα. Ενώ στην καινούργια μαρίνα της Καβάλας πληρώνουν 40-50 ευρώ το μήνα. Πού 50 ευρώ το μήνα και πού 5 ευρώ την ημέρα που θα πρέπει να πληρώσουν όσοι βρίσκουν καταφύγιο στο λιμανάκι του Φαναρίου, που δεν προσφέρει ούτε ρεύμα, ούτε νερό!» τονίζει ο δραστήριος πρόεδρος που είδε όλες του τις προσπάθειες του για προσέλκυση ιδιοκτητών σκαφών από την Ελλάδα και την Βουλγαρία να «ναυαγούν», σημειώνοντας πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση, το Φανάρι θα ερημώσει.

Τα παράπονα για ηχορύπανση «έδιωξαν» την νυχτερινή ζωή
Σε ό,τι αφορά στις υποδομές για την φιλοξενία τουριστών –επισκεπτών δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν έχουν χτιστεί ούτε καινούρια διαμερίσματα, ούτε καινούργια ενοικιαζόμενα δωμάτια λειτουργούν. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, όπως τονίζει, είναι ότι λείπει η νυκτερινή ζωή από το Φανάρι. «Κάποιοι που έχουν αγοράσει παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή, διαμαρτύρονται για την ηχορύπανση που προκαλείται, προβαίνουν σε καταγγελίες, με αποτέλεσμα δύο φορές που αποπειράθηκαν να λειτουργήσουν ένα νυκτερινό χώρο διασκέδασης και τις δύο φορές έκλεισε. » δηλώνει ο κος Σταυρακάκης και μην κρύβοντας την απογοήτευσή του τονίζει «Είναι καλοκαίρι, είναι τουριστικό μέρος, όποιος δεν θέλει την φασαρία, ας πήγαινε σε ένα πιο ήσυχο μέρος, όχι στο Φανάρι.»

Το τελευταίο τρεχαντήρι
Τέλος, σε ότι αφορά στην «απόσυρση» παλιών πλεούμενων σημειώνει πως έχουν αποσυρθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τρία τρεχαντήρια, τα «στολίδια», όπως χαρακτηριστικά λέει, του λιμανιού. Το ένα προλαβαίνουν, με στήριξη, να το κάνουν μουσείο, ανοικτό στους επισκέπτες γι αυτό και ζητούν την βοήθεια των υπευθύνων. «Πρέπει να παραμείνει στον τόπο μας, είναι έργο λαϊκής τέχνης, δεν πρέπει να το αφήσουμε να καταστραφεί. Δυστυχώς τα άλλα δύο που προηγήθηκαν δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε.» σημειώνει κάνοντας έκκληση να σωθεί το τελευταίο τρεχαντήρι του λιμανιού!

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »