10 Οκτωβρίου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Σε ηλικία 86 χρονών, «έφυγε» σήμερα ο ιδρυτής της χαρτοποιίας Θράκη Α.Ε. DIANA Πάνος Ζερίτης

10 Οκτωβρίου
Σύμφωνα με αποκλειστικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, απεβίωσε σήμερα στην Αθήνα σε ηλικία  86 χρονών ο ιδρυτής της Χαρτοποιίας Α.Ε DIANA Πάνος Ζερίτης που τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. 
Ο Πάνος Ζερίτης για 30 περίπου χρόνια πρόσφερε πολλά στην περιοχή μας, έδωσε δουλειά σε πάνω απο 100 εργαζόμενους και βοήθησε πολλούς φορείς και συλλόγους της Ξάνθης. 
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΖΕΡΙΤΗ 
Ο Πάνος Ζερίτης γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή Αθηνών. Ήταν πτυχιούχος χημικός μηχανικός του ΕΜΠ και ειδικεύτηκε στον κλάδο της χαρτοποιίας. Ιδιαίτερα γλωσσομαθής, γνώριζε καλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά ήταν έγγαμος και είχε δυο παιδιά.
Άχισε την καριέρα του στον χώρο της χαρτοποιίας από την Αθηναϊκή Χαρτοποιία «Softex» το 1957, όπου και δημιούργησε τον τομέα tissue «Softex» το 1961. Από το 1972 ως το 1975 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Πάκο ΑΕ, η οποία παρήγε κυματοειδή χαρτιά, ενώ παράλληλα χρημάτισε σύμβουλος της κιβωτιοποιίας ΒΙΣ ΑΕ.
Από το 1972 ως το 1980 ως σύμβουλος χαρτοποιίας έφερε επιτυχώς εις πέρας έργα σε πολλές χώρες (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Κουβέιτ, Λίβανος, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ιράν κ.α.).
Το 1975 ξεκινά την προσωπική επιχειρηματική σταδιοδρομία του και ιδρύει με έλληνες χαρτοποιούς τη Χαρτελλάς ΑΕ «Delica».
Το 1980 δημιούργησε στα Μάγγανα Ξάνθης τη Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ «Diana» απασχολώντας πάνω από 100 εργαζόμενους στην Ξάνθη και 200 συνολικά στη χώρα και σχεδόν αμέσως ξεκίνησε την επέκταση της εταιρείας του στο εξωτερικό και το 1984 δημιούργησε την Pyramids Paper Mills SAE «Flora» στο Κάιρο της Αιγύπτου, σε συνεργασία με αιγύπτιους εταίρους.
Το 1993 μπήκε στην αγορά των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης και αγοράζει την πλειονότητα των μετοχών σε δύο ουγγρικές χαρτοποιίες και από το 1995 ήταν ο πρόεδρος των δύο εταιρειών και ο μοναδικός μέτοχός τους.
Ωστόσο απο το 2010 αρχίζουν τα προβλήματα και το 2011 η εταιρεία του οδηγήθηκε σε πτώχευση έπειτα από 31 χρόνια λειτουργίας. Ο ίδιος θεωρούσε ως βασική αιτία της πτώχευσης της εταιρείας το γεγονός ότι η Χαρτοποιία Θράκης είχε να παίρνει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος, από επιστροφή φόρων και επιδότηση 12 %, γεγονός που είχε οδηγήσει σε ασφυξία τα οικονομικά της εταιρίας. Το όνειρό του ήταν να μπορέσει να επαναλειτουργήσει την Χαρτοποιία Θράκης που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του, ωστόσο δεν τα κατάφερε ποτέ. Έφυγε με την πίκρα της «εγκατάλειψης» από τις Κυβερνήσεις και τους πολιτικούς. 
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »