*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

16 Αυγούστου

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στα αρχαία Άβδηρα - Συναγερμός στην Πυροσβεστική, δυο PZL στη μάχη της κατάσβεσης

16 Αυγούστου





Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή των αρχαίων Αβδήρων. Η κινητοποίηση ήταν τεράστια. 
Η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 11 το πρωϊ κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο αλσύλλιο κοντά στις μαθητικές κατασκηνώσεις ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή εξαπλώθηκε τάχιστα προς την περιοχή Πολύστυλο στο Λιμάνι των Αβδήρων. Με το που ειδοποιήθηκαν, επί τόπου κατέφτασαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης και παράλληλα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ενώ πυκνοί καπνοί σκέπασαν την περιοχή με τη φωτιά να είναι ορατή από μακριά. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν και δύο ελικοφόρα. Παράλληλα έγινε διακοπή στη παροχή του ρεύματος λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί οτι δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος για τις Παιδικές κατασκηνώσεις που είναι κλειστές και δεν λειτουργούν αυτήν την περίοδο.
Συνολικά στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν 6 υδροφόρα οχήματα και 4 βοηθητικά της ΠΥ Ξάνθης, 1 βυτιοφόρο του Δήμου Αβδήρων και ένα χωματουργικό μηχάνημα, δύο σκάφη PZL από τη βάση της Χρυσούπολης και 30 άτομα. Το έργο της κατάσβεσης επιβλέπουν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ κ. Ρήτας και ο Διοικητής της ΠΥ Ξάνθης κος Ρούτσιας καθώς επίσης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Σημειώνεται πάντως ότι αυτές τις μέρες στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιές καθώς σε πολλές περιοχές του Δήμου Αβδήρων τόσο στο Πόρτο Λάγος όσο και στα Άβδηρα υπάρχουν πευκοδάση και ο κίνδυνος είναι τεράστιο.
ΗΔΗ πάντως υπάρχει αισιοδοξία οτι η φωτιά μέχρι αργά το απόγευμα θα τεθεί υπό έλεγχο. 
*Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Μαυρίδη απο το XanthiNea. 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »