*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

06 Ιουλίου

Πριν την εκλογή του αρχηγού το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

06 Ιουλίου
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ή τις αρχές Οκτωβρίου, τοποθετούν χρονικά τη διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον τηρηθεί ο έως τώρα σχεδιασμός, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει συνέδριο, λίγες εβδομάδες πριν από την εκλογή αρχηγού από τη βάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -την οποία έχει προαναγγείλει για μέσα στον προσεχή Οκτώβριο η Φώφη Γεννηματα- μη αφήνοντας περιθώριο …σχεδιασμών σε όσους θελήσουν να αιφνιδιάσουν με κάποιο τρόπο στις εξελίξεις στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Οι ενδιαφερόμενοι, εξάλλου, θα πρέπει να έχουν καταθέσει την υποψηφιότητά τους για επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, κάτι που τονίζουν με νόημα οι παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη, κοιτώντας κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και φωτογραφίζοντας το Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς τυχόν υποψήφιοι αρχηγοί από άλλα κόμματα ελάχιστα επηρεάζονται από τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ.
Οι υποψήφιοι αρχηγοί, εξάλλου, θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια, τα οποία ναι μεν δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί, πλην όμως σε κάθε περίπτωση θα απαιτούν χρόνο.
Το πλέον πιθανό σενάριο, θέλει τους υποψήφιους επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να πρέπει να συγκεντρώσουν 1.000 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς τους και μάλιστα όχι μόνο από ένα μέρος, όπου είναι δυνατόν να έχουν μεγάλη επιρροή, αλλά από όλη την χώρα, με γεωγραφική κατανομή ανά νομό.
Σε αυτή την περίπτωση, οι ζυμώσεις θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει αρκετές εβδομάδες πριν από την κατάθεση της υποψηφιότητας και πάντως σίγουρα πριν από την εκλογική διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος μετά από την ολοκλήρωση του πράσινου συνεδρίου δεν θα είναι αρκετός. Η εν λόγω προϋπόθεση, μάλιστα, δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύει για όλους, καθώς έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση νυν επικεφαλής κομμάτων που μετέχουν στη Συμπαράταξη να μην χρειάζονται τη συγκέντρωση υπογραφών για να καταθέσουν υποψηφιότητα, δεδομένου ότι ως αρχηγοί θεωρείται βέβαιο πως μπορούν να βρουν αυτές τις υπογραφές.
Ο Θεοχαρόπουλος
«Η ενότητα είναι φανερή, υπήρχαν όλες οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, του Κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς, που καταθέσαμε τις θέσεις μας αυτό το τριήμερο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», κάνοντας τον απολογισμό των εργασιών του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Από δω και μετά χρειάζεται να κάνουμε κι άλλα βήματα στο σκέλος της ανανέωσης, όχι στην αναπαλαίωση, ναι στην ανανέωση, με νέα πρόσωπα, νέες δομές, νέες πολιτικές πρακτικές, νέες πολιτικές που πρέπει να παρουσιάσουμε. Έχουμε πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο μετά από το συνέδριό μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αποκτήσαμε ένα νέο κοινό σύμβολο, το οποίο είναι και αυτό ένα πολύ θετικό στοιχείο, το οποίο αποτυπώνει τη συμπόρευση, την ενότητα διαφορετικών ρευμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ενώ σε ό,τι αφορά τα προς συζήτηση ζητήματα σημείωσε: «Εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά έχουμε καταθέσει τη θέση μας ότι πρώτα θα έπρεπε να είναι το ιδρυτικό συνέδριο και μετά η εκλογή επικεφαλής, γιατί πρώτα φτιάχνεις το κόμμα και μετά εκλέγεις τον αρχηγό, αυτή είναι η ορθή διαδικασία».
Διευκρίνισε δε πως αν επικρατήσει η πρόταση της διαδικασίας εκλογής επικεφαλής ως πρώτο στάδιο «τότε θα έπρεπε να υπάρχει μία διπλή κάλπη, η μία κάλπη για την εκλογή επικεφαλής, η δεύτερη για τον ενιαίο ή πολυκομματικό πολιτικό φορέα, για να αποφασίσει όλη η βάση της Κεντροαριστεράς». «Θέση δική μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα ενιαίο κόμμα, όχι σε ομοσπονδιακή δομή, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και αυτό είναι ένα κεντρικό ζήτημα από εδώ και στο εξής, τι μορφή θα έχει το νέο κόμμα ενιαίο ή πολυκομματικό, γιατί είναι εντελώς διαφορετική η διαδικασία που θα ακολουθηθεί» εξήγησε.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »