*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

27 Μαΐου

Επίσημη έναρξη της Synergia 2017 με…λιγότερους του αναμενομένου εκθέτες! Ο Μέτιος στην ομιλία του ξέχασε τον…κουραμπιέ Καρβάλης!

27 Μαΐου

 *Πολλοί εκθέτες την τελευταία στιγμή ακύρωσαν την συμμετοχή  τους στην έκθεση κι αυτό πρέπει να προβληματίσει τους οργανωτές! Ζαγναφέρης, Μ. Αμοιρίδης και Στ. Μωραϊτης παραβρέθηκαν απο την Ξάνθη.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης κήρυξε το βράδυ της Παρασκευής 26 Μαΐου 2017 την επίσημη έναρξη της 3ης Έκθεσης Προώθησης Τοπικών Προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Synergia 2017 που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Καβάλα, στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» της Νέας Καρβάλης.
Με λιγότερους από τους αρχικά δηλωθέντες εκθέτες -αφού αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι ακύρωσαν την τελευταία στιγμή(!), ακόμη και την ημέρα των εγκαινίων τη συμμετοχή τους- η Synergia συνεχίζεται και το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 με ενημερωτικές ημερίδες αλλά και απευθείας συναντήσεις (B2B) μεταξύ φορέων και επαγγελματιών που ασχολούνται αφενός με την παραγωγή, αφετέρου με την κατανάλωση-διάθεση-τουρισμό (διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα της Έκθεσης εδώ).
Τον αγιασμό τέλεσε, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο ο αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος, συνεπικουρούμενος από τον π. Αλέξιο.
Ζητούμενο η πιστοποίηση των προϊόντων που παράγονται στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Τους χαιρετισμούς «άνοιξε» ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, «παιδί» του οποίου ήταν η Έκθεση Synergia, με στόχο τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρειά μας να καταφέρουν να γίνουν και ανταγωνιστικά.
Ο κ. Μέτιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε εκείνα τα προϊόντα που παράγονται εντός της Περιφέρειας και έχουν πιστοποίηση προέλευσης (όπως η φέτα, το λάδι, οι ελιές κ.ά.) και έθεσε τον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την πιστοποίηση και άλλων πολλών προϊόντων, αναφέροντας ενδεικτικά τα κρασιά της Δράμας και της Καβάλας, το μέλι της Θάσου, το στραγάλι και το σουτζούκ-λουκούμ της Ροδόπης, τον καβουρμά του Έβρου και άλλα πολλά.
Χαιρετισμός Μαρκόπουλου με αναφορά στα διόδια της Άσπρης Άμμου
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη οι επιχειρήσεις που κόντρα στην κρίση, την υπερφορολόγηση και τα λοιπά εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν, συνεχίζουν να παράγουν να βρουν «κανάλια» διάθεσης των προϊόντων τους και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει στόχο να βοηθήσει η Synergia, υπογραμμίζοντας με τη σειρά του ότι η συγκεκριμένη Έκθεση ήταν μία έμπνευση του Γιώργου Παυλίδη.
Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος μίλησε για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από τη Διοίκηση της Περιφέρειας για την Ανάπτυξη της περιοχής σε διάφορους τομείς, αναφέροντας χαρακτηριστικά τρία γεγονότα της ημέρας: την υποδοχή της πρώτης απευθείας πτήσης με Ρώσους τουρίστες από τη Μόσχα, τη σύσκεψη φορέων για αγροτικά θέματα παρουσία του ΥΠΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να θέσει στον υπουργό και το θέμα των διοδίων που πρόκειται να τοποθετηθούν στην Καβάλα, καλώντας μέσω αυτού την κυβέρνηση να μη «στραγγαλίσει» την πόλη επιμένοντας στη συγκεκριμένη χωροθέτηση.
Άγριο «κάρφωμα» της Δημάρχου Καβάλας στο Μέτιο! Ξέχασε τον Κουραμπιέ Καρβάλης!
Η δήμαρχος Καβάλας «πιάστηκε» από τη λέξη «Συνέργεια» για να τονίσει στον δικό της χαιρετισμό το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία όλων των φορέων στην προσπάθεια να πάει μπροστά ο τόπος μας. Η Δήμητρα Τσανάκα επίσης έκανε σύντομη αναφορά στα διόδια της Άσπρης Άμμου και καλωσόρισε, ως πρώτη πολίτης της Καβάλας τον υπουργό και όλους τους προσκεκλημένους αλλά και τους εκθέτες.
Αίσθηση προκάλεσε η Δήμαρχος Καβάλας κ.Τσανάκα όταν κατά την ομιλία της, «κάρφωσε» τον Χρήστο Μέτιο δυνατά , διαβάζοντας του απόσπασμα από λόγο του Παυλίδη και μετά θυμίζοντας του αυστηρά ότι ενώ αναφέρθηκε (ο Μέτιος στον χαιρετισμό του) σε δεκάδες τοπικά προϊόντα ξέχασε τον Κουραμπιέ Καρβάλης που είναι και το προϊόν που παράγεται στο χωριό που είναι εκθεσιακό κέντρο που γίνεται η εκδήλωση!!!
Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας δεν έχασε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε κυβερνητικό παράγοντα και να του θέσει «φλέγοντα» ζητήματα που απασχολούν την Επιχειρηματικότητα. Ο Άγγελος Τσατσούλης είπε χαρακτηριστικά στον υφυπουργό κ. Κόκκαλη ότι «εμείς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε και να πληρώνουμε τους φόρους στο κράτος, δεν θέλουμε να μας βοηθήσετε, αλλά θέλουμε να μας αφήσετε ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας που την ξέρουμε, να μη μας βάζετε εμπόδια»!
Να αποκτήσουν τα προϊόντα μας αναγνωρίσιμο brand name
O υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης επισήμανε ότι δεν πρόκειται να διαβάσει τον χαιρετισμό που του είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτες του και μίλησε εκτός κειμένου, εστιάζοντας στο πόση σημασία έχει «όχι απλά να παράγουμε ένα καλό προϊόν, αλλά να μπορέσουμε και να το πουλήσουμε». Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει το προϊόν αυτό να έχει πιστοποίηση, αναγνωρισιμότητα, να έχει, δηλαδή, ένα brand name, έκφραση που χρησιμοποίηση αρκετές φορές κατά τον χαιρετισμό του.
Με το πέρας των χαιρετισμών στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Απόστολος Μαρδύρης», ο υφυπουργός συνοδεία των αιρετών ξεναγήθηκε για πάνω από μία ώρα στα περίπτερα της Synergia, συνομιλώντας με τους παραγωγούς και τους εμπόρους που συμμετείχαν.
Οι παρουσίες
Πέραν των προαναφερθέντων, στα εγκαίνια της 3ης Synergia το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου,  ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, η Αντιδήμαρχος Καβάλας Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης,  οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σωτήρης Παπαδόπουλος, Χρήστος Γάκης και Μιχάλης Αμοιρίδης, ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης, ο πρώην βουλευτής ΝΔ Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραίτης, ο  τ. Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο τ. Νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής και ο πολιτευτής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Τσακίρης.
Κατά την αποχώρησή του από το Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Τμήμα Ενηλίκων του Συλλόγου Εβριτών Νομού Καβάλας «Ο Έβρος».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »