*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

19 Μαΐου

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΠΘ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΞΑΝΘΗΣ

19 Μαΐου
Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον Πρύτανη του Ρουμανικού Πανεπιστημίου PETROLEUM-GAS UNIVERSITY OF PLOIESTI, Καθηγητή κ. Pascu Mihai COLOJA και τριών Καθηγητών, εκ των οποίων ο Καθηγητής κ. Dragos Gabriel ZISOPOL είναι μέλος του ρουμανικού κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη στο γραφείο του το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Μαϊου.
Σημειώνω ότι τα δύο Πανεπιστήμια έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας.



ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ
Στις δηλώσεις τους τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης όσο και ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ.Καραμπίνης, χαιρέτισαν θερμά την επίσκεψη των Ρουμάνων στη περιοχή μας.
Αναλυτικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης δήλωσε τα παρακάτω:
«Να ευχαριστήσω κι εγώ τους εκλεκτούς προσκεκλημένους οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή μας και ειδικά την Περιφέρεια της Ξάνθης. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί θα έλεγα για την περιοχή μας τον «φωτοδότη» του πολιτισμού, των επιστημών καθώς θα έλεγα τελευταία με μπροστάρη τη Διοίκηση είναι κι ο καλύτερος πρεσβευτής της περιοχής μας στις Βαλκανικές χώρες! Στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών μαζί με το πανεπιστήμιο του Ploiesti όπως είπανε και οι προλαλήσαντες, μας επισκέφτηκε σήμερα κι αναπτύσσεται από ότι βλέπετε μια άριστη συνεργασία μεταξύ των δυο πανεπιστημίων. Εμείς σαν Περιφέρεια τους ευχαριστούμε για ο,τι κάνουν και τους βεβαιώνουμε ότι για ό, τι χρειαστεί κι όπου μπορούμε θα είμαστε δίπλα τους! Συγχαρητήρια και πάλι πρώτα στη Διοίκηση και τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και στον Πρύτανη και τους Καθηγητές τους εκλεκτούς προσκεκλημένους από το πανεπιστήμιο της Ρουμανίας.
Από την δική του πλευρά ο Πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης δήλωσε τα παρακάτω:
 «Έχω μεγάλη χαρά και θεωρώ μεγάλη τιμή που σήμερα φιλοξενούμε μια αντιπροσωπεία η οποία  δεν αποτελεί μόνο αντιπροσωπεία ενός πανεπιστημίου αλλά αποτελεί αντιπροσωπεία και της  Ρουμανικής Βουλής. Και πλαισιώνεται από τον Πρύτανη, τον Αντιπρύτανη και τον Κοσμήτορα  του πανεπιστημίου του Ploiestι. Είχαμε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια με την κυβέρνηση της Ρουμανίας μια συνεργασία ως Δημοκρίτειο με τον πρεσβευτή στην Αθήνα και στη χώρα μας τον κο Fatu με τον οποίο είχα την τιμή να μιλήσω για πολλά θέματα κοινής δραστηριοποίησης κι ανάπτυξης, ήτανε καλεσμένος μας κι είχε έρθει στο Δημοκρίτειο. Ανάμεσα σε αυτά ξεκινήσαμε εδώ και 2 χρόνια και σε πρώτη φάση δοκιμαστικά το πώς θα μπορούσαμε ν’ αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την γλώσσα και τον πολιτισμό. Έτσι λοιπόν ήδη η Ρουμανική Κυβέρνηση μας έχει διαθέσει άτομα τα οποία ξέρουν πολύ καλά τη Ρουμανική γλώσσα και διδάσκουνε στο τμήμα τους. Το επόμενο βήμα ήτανε να επισκεφθούμε εμείς τη Ρουμανία και να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στα δυο Πανεπιστήμια ευρύτερο. Σε αυτό το πλαίσιο και επειδή η χώρα μας μπαίνει σε μια τροχιά ενεργειακή πολύ δυνατά, και επειδή η χώρα μας δεν έχει το «no -how» ούτε της εξόρυξης, ούτε της παραγωγής, ούτε της έρευνας πετρελαϊκών κοιτασμάτων και κοιτασμάτων φυσικού αερίου ακόμα και της επεξεργασίας, θεωρήσαμε ότι ένα από τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να κάνουμε ένα κοινό μεταπτυχιακό. Το πανεπιστήμιο από το Ploiesti το οποίο αποτελεί μια μονάδα παγκόσμιας εξόρρυξης έρευνας πετρελαίου κλπ, είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για τις ικανότητες του. Δουλεύει πάνω από 100 χρόνια σε ερευνητικά κοιτάσματα πετρελαίου, σε επεξεργασία πετρελαίου, κι είχαμε εντυπωσιαστεί όταν πήγαμε και μας δείξανε τις δυνατότητες τους. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε από τον Σεπτέμβρη ένα κοινό μεταπτυχιακό και προγραμματίζω στην επίσκεψη που θα κάνω, γιατί κλήθηκα επισήμως να επισκεφθώ ξανά την Ρουμανία, να έχουμε κι έναν φάκελο για προπτυχιακό ενεργειακών μηχανικών κι ενεργειακών πόρων, και παράλληλα με το πανεπιστήμιο αυτό έχουμε αναπτύξει συνεργασία και με τη Βουλή και με τον κο Ζησόπουλο ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας να κάνουμε θερινά σχολεία για όλα τα παιδιά της Ελληνικής Κοινότητας τα οποία θέλουνε να μάθουνε την Ελληνική γλώσσα μιας και είναι παιδιά 2ης και 3ης γενιάς και τα οποία έχουνε αρχίσει να ξεκόβονται από την γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Θεωρώ ότι είναι μια δράση που έπρεπε ν’ αναλάβει το πανεπιστήμιο εδώ και καιρό, είναι μια δράση στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, αν θέλετε είναι και μια απάντηση και στους καιρούς οι οποίοι θέλουνε τη χώρα και ειδικά το Δημοκρίτειο να «ταλανίζεται». Νομίζω ότι το ΔΠΘ έχει χαράξει μια πορεία αταλάντευτη, την υπηρετεί και ξανακαλούμε όσους θέλουνε να βοηθήσουνε να έρθουνε μαζί μας, όσους δεν θέλουνε να βοηθήσουνε να κάτσουνε να μας κοιτάνε».
Την Πέμπτη 18 Μαΐου το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε στις 10:00  επίσκεψη στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου, υποδοχή από τον  Πρύτανη -  Αναπληρωτές Πρύτανη - Κοσμήτορες και Προέδρους Τμημάτων και στις  10:30  επίσημη υποδοχή παρουσία των Μ.Μ.Ε. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε  τις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής στην Ξάνθη. Κατά την επίσκεψη στην Ξάνθη είναι παρών και ο Γενικός Πρόξενος της  Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Martin Salamon.

Σήμερα Παρασκευή η αντιπροσωπεία του Ρουμανικού Πανεπιστημίου θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Δ.Π.Θ. στην Αλεξανδρούπολη.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »