*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

13 Μαΐου

Άνω-κάτω την Παρασκευή στη ΔΕΥΑΞ Σδρέβανος και Θ. Ξυνίδης για τον διαγωνισμό του 1.5 εκατ. ευρώ που ακυρώθηκε ως...φωτογραφικός!

13 Μαΐου
*Ακυρώθηκε δημοπρασία της ΔΕΥΑΞ για  «φωτογραφικούς» δυο όρους, ένταση στη χθεσινή συνεδρίαση μεταξύ Προέδρου και αντιπολίτευσης
*«Επί Τσέπελη θα έκαναν τα ίδια…;», λένε με νόημα από την σημερινή διοίκηση
Χαμός έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΞ μεταξύ του Προέδρου Μαρίνου Σδρέβανου και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάση Ξυνίδη για διαγωνισμό που ακυρώθηκε ως φωτογραφικός και το θέμα επανήρθε προς συζήτηση…
«Υπηρεσιακώς θα κάνετε ότι πρέπει. Δεν καταλάβατε καθόλου καλά, ούτε εσείς αλλά ούτε ο δήμαρχος σας. Μαγειρεύεις τα πρακτικά και τα έργα της ΔΕΥΑΞ και τα έχετε κάνει μπάχαλο, ότι βγαίνει είναι δική σου ευθύνη. Με περνάς για χαζό τόσο καιρό που δεν μιλάω; Δεν είναι δυνατόν να εξαπατάς το συμβούλιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Ξυνίδης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Μαρίνο Σδρέβανο μπαίνοντας στην αίθουσα της συνεδρίασης και μάλιστα συνοδευόμενος από τον Μανώλη Φανουράκη που ήδη αναδεικνύεται το Νο 2 της αντιπολίτευσης και θεωρείται ο μελλοντικός αρχηγός της δημοτικής παράταξης Κοινωνία Δημοτών!

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ
Όλα ξεκίνησαν όταν ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μανώλης Φανουράκης κατήγγειλε ότι ακυρώθηκε διαγωνισμός της ΔΕΥΑΞ ως φωτογραφικός.
Συγκεκριμένα με ανάρτηση του στο fb ο κύριος Φανουράκης ανέφερε μεταξύ των άλλων τα παρακάτω:
«Με δελτίο τύπου στις 22/12/16 ο Δήμος Ξάνθης μας γνωστοποιεί ότι,
εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020» το έργο,
«ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΥΚΤΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ», με την υπ’ αριθ. πρωτ. 4871/16-12-2016 απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, συνολικού προϋπολογισμού 1.548.308,70€.
https://www.cityofxanthi.gr/…/12727-δευαξ-ένταξη-έργου-στο-…
Όταν έγινε η κατάρτιση των όρων του διαγωνισμού, υπηρεσιακοί υπάλληλοι της ΔΕΥΑΞ διαφώνησαν ξεκάθαρα με κάποιους όρους γιατί τους θεώρησαν φωτογραφικούς και τόνισαν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακύρωσης του διαγωνισμού.
Πληροφοριακά σας αναφέρω έναν όρο που έλεγε ότι ο ανάδοχος απαιτείται να έχει εκτελέσει επιτυχώς τουλάχιστον ένα ( 1 ) έργο
κατηγορίας ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ Ή ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ , την τελευταία 5ετία , συμβατικής αξίας τουλάχιστον 600.000,00 € πλέον ΦΠΑ.
(Τα συμπεράσματα για όσους γνωρίζουν, δικά σας)
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΞ και ο πρόεδρος της δεν άκουσαν κανέναν όμως και προχώρησαν κανονικά στον διαγωνισμό.
Βλέποντας τους όρους του διαγωνισμού εργολάβοι από την πόλη μας κατέθεσαν ένσταση στην Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. (Ενιαία ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων) http://www.eaadhsy.gr
Το αποτέλεσμα μετά από σύμφωνη γνώμη και της Διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας ΑΜΘ,ο διαγωνισμός είναι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ και ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ.
Συγχαρητήρια σε όλους εκεί στο Δήμο Πρότυπο.
Αισίως φτάσατε στον ΤΡΊΤΟ χρόνο χωρίς ΈΝΑ έργο.
Το απόλυτο ΤΊΠΟΤΑ.
Και μία ερώτηση,
Τις δημοσιεύσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού ποιός θα τις πληρώσει τώρα;
Ξέχασα συγχωρέστε με, έχουμε ταμείο 11.500.000€ εκεί στο Δήμο Πρότυπο.
Με αγωνία περιμένω το νέο δελτίο τύπου σας...
Μανώλης Φανουράκης
Δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης».

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ 
ΣΔΡΕΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΞΥΝΙΔΗ
Το παραπάνω θέμα λοιπόν συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΞ (σ.σ. Στις 13.10) με έντονες αντιπαραθέσεις και από τις δύο πλευρές και τον Θανάση Ξυνίδη να προειδοποιεί και τα υπόλοιπα μέλη ότι «με τα όσα διαπράττει ο Πρόεδρος, σύντομα θα βρουν κι αυτοί τον μπελά τους από τους Εισαγγελείς…», ενώ σε κάποια φάση οι τόνοι ξέφυγαν τόσο πολύ, ώστε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ χτυπούσε έντονα το χέρι του στο τραπέζι, με τον Θανάση Ξυνίδη να του απαντάει ότι «δεν τον φοβάται, δεν βρίσκεται στο στρατώνα για να χτυπάει έτσι το χέρι του…».
Η αντιπαράθεση μάλιστα ήταν τόσο έντονη, ώστε το μέλος της ΔΕΥΑΞ κ. Στέφανος Ιγιαννίδης απευθυνόμενος στον Θανάση  Ξυνίδη τον ρώτησε «αν και επί προηγούμενων διοικήσεων (Τσέπελης), γίνονταν τέτοιοι καυγάδες και υψώνονταν τόσο οι τόνοι και οι φωνές όπως έκανε πριν λίγο καιρό στο δημοτικό συμβούλιο…».
Το περίεργο της υπόθεσης; Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο αρμόδιος τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΞ Δημήτρης Λεπίδας διότι είχε οικογενειακό πρόβλημα, προκειμένου να ενημερώσει το σώμα τι ακριβώς συνέβη αφού αυτός ήταν ο συντάξας-μελετητής του έργου και ακυρώθηκε η δημοπρασία με την Ανεξάρτητη Διαχειριστική Αρχή μάλιστα να χαρακτηρίζει φωτογραφικούς τους δύο όρους.
Από την πλευρά του προσπάθησε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μαρίνος Σδρέβανος να βρει τον δικηγόρο της Εταιρείας Στέργιο Γιαλάογλου προκειμένου να παραβρεθεί στη συνεδρίαση, ωστόσο αυτός απουσίαζε σε δικαστήριο στον Άρειο Πάγο στην Αθήνα.
Τελικά και εν μέσω αντεγκλήσεων, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε να ακυρωθεί ο προηγούμενος διαγωνισμός και να ξαναγίνει καινούργιος, με την απαλοιφή των δύο όρων που θεωρήθηκαν από την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ως… φωτογραφικοί! Μειοψήφησε φυσικά ο Θανάσης Ξυνίδης.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΔΡΕΒΑΝΟΣ
Μιλώντας στο «Μ» πάντως μετά την θορυβώδη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μαρίνος  Σδρέβανος, δήλωσε τα παρακάτω:
«Δεν έγινε φωτογραφικός διαγωνισμός. Απλά δυο όροι στη διακήρυξη θεωρήθηκαν φωτογραφικοί, τους απαλείψαμε και ο διαγωνισμός θα ξαναγίνει κανονικά σε λίγες μέρες».
Όπως εξήγησε ο ίδιος στο «Μ»:
«Πρόκειται στην ουσία για νέους όρους στις δημοπρασίες με τον νέο Νόμο που ψηφίστηκε από την παρούσα Κυβέρνηση. Μάλιστα ενώ ο Νόμος ψηφίστηκε τον Αύγουστο 2016, τα πρότυπα τεύχη ήρθαν στη ΔΕΥΑΞ από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ. Πριν λίγους μήνες.
Σύμφωνα με τους νέους όρους,  για να γίνει ένας διαγωνισμός, το έργο που θέλεις να πραγματοποιήσεις σύμφωνα με τον Ν. 4412 σου δίνει το δικαίωμα να προσθέτεις πρόσθετους όρους που διασφαλίζουν τα συμφέροντα της εταιρείας. .
Θέσαμε στην ουσία δύο όρους που αφορούσαν τα παρακάτω:
1.Την οικονομική επάρκεια του υποψήφιου
2.Και την Τεχνική επάρκεια του υποψήφιου. Δηλαδή αν διαθέτει υλικοτεχνική δομή φορτηγά, διάφορα μηχανήματα κλπ και βάλαμε μάλιστα ελάχιστα πράγματα από αυτά στο διαγωνισμό.
Συμπληρώσαμε τα πρότυπα υποδείγματα και τα στείλαμε όπως ορίζει ο Νόμος στην εταιρεία του δημοσίου, στη ΜΟΔ . Αυτή μας έκανε 2-3 παρατηρήσεις  χωρίς να αλλάξει όμως τους  δυο συγκεκριμένους όρους και μας επέστρεψε κανονικά τα τεύχη.
Παίρνοντας έτσι την προέγκριση, την στείλαμε στη συνέχεια στην Ενδιάμεση ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ η οποία με τη σειρά της, έστειλε στη ΔΕΥΑΞ θετική έγκριση για τα τεύχη δημοπράτησης χωρίς μάλιστα καμιά παρατήρηση.
Εξασφαλίστηκαν έτσι  όλα τα τεύχη και προχωρήσαμε στον διαγωνισμό που δημοσιεύτηκε στις 11/4/2017 και συμμετείχανε μάλιστα σε αυτόν περίπου 10-12 υποψήφιοι εργολάβοι.
Ξαφνικά στις 9 Μαίου 2017 και χωρίς να υπάρχει κάποια έγγραφη προσφυγή ή ένσταση κάποιου από τους υποψήφιους εργολάβους, πήραμε έγγραφο από την Ενδιάμεση Ανεξάρτητη Αρχή γι’  αυτούς τους δυο όρους που μας έλεγε ότι δεν έπρεπε να τους βάλουμε διότι τέτοιο δικαίωμα έχει μόνο ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών Υποδομών.
Βγάζοντας αυτούς τους δυο όρους, ματαιώσαμε λοιπόν τον προηγούμενο διαγωνισμό και προβήκαμε αμέσως σε επαναπροκήρυξη χωρίς αυτούς τους δυο όρους.
Θα ανεβάσουμε στο διαύγεια την ματαίωση του προηγούμενου διαγωνισμού και συγχρόνως θα δημοσιευτούν τα δύο τεύχη δημοπράτησης και θα γίνει κανονικά ο διαγωνισμός και θα προχωρήσει».
-Αυτά λοιπόν από τις δύο πλευρές, με την παράταξη του Δημάρχου και πάλι να δείχνει βεβαίως την πρώην διοίκηση της ΔΕΥΑΞ επί Τσέπελη, όπου ουδέποτε συνέβησαν τέτοιοι ομηρικοί καυγάδες και αντεγκλήσεις…
(σ.σ. Ενδεχομένως ο πρώην Πρόεδρος να ήταν πιο…φερέγγυος και έντιμος! Αυτή ως δική μου αποκλειστικά εκτίμηση…)

Π. Π. 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »