25 Απριλίου

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ! Την Παρασκευή 21/4 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου, «Το χωριό μας η Πεζούλα»-Με πίστη και αγάπη στις ρίζες, τα έθιμα και την παράδοση

25 Απριλίου 


Την Παρασκευή 21/4/2017 στις 11.30 το πρωϊ ανήμερα της Γιορτής Ζωοδόχου Πηγής και μετά το πέρας της Λειτουργίας, έγινε στο δημοτικό σχολείο της  Πεζούλας Δήμου Αβδήρων η παρουσίαση του βιβλίου, «H Πεζούλα το χωριό μας»
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος του Οικισμού.
Χαιρετισμό για το βιβλίο εκτός από τον Δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη έκαναν τόσο ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.Παντελεήμων, όσο και οι πρώην Δήμαρχοι Αβδήρων Εύα Τσακίρη και Βασίλης Τσολακίδης, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αβδήρων Δημήτρης Βουρβουκέλης.  
Σημειώνουμε ότι το βιβλίο,    «Το χωριό μας η Πεζούλα Ξάνθης», συνέγραψαν από κοινού οι: Αβραάμ Θεοδωρίδης -  Δημήτριος Παντέλας -  Χρήστος Δράκος  
 Το θέμα του βιβλίου έχει σχέση με την Λαογραφία, τα Ήθη και έθιμα της περιοχής. Εκδότης του βιβλίου είναι ο Μιχάλης Σπανίδης.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης ανέφερε τα παρακάτω για το βιβλίο και την πρωτοβουλία:
"Ο Δήμος Αβδήρων για ακόμη μια φορά υλοποιεί άμεσα το αίτημα που με φρόνηση και περίσκεψη του υποβλήθηκε. Μέσα από μια εξαιρετική, στη γλαφυρότητα και την διαύγειά της, καταγραφή της μνήμης, οι δημιουργοί Δημήτριος Παντέλας, Χρήστος Δράκος και Αβραάμ Θεοδωρίδης, γνήσια τέκνα του χωριού Πεζούλα Ξάνθης, συμβάλλουν στην ανάδειξη της μικροκοινωνίας ενός ακόμη προσφυγικού χωριού της Μάνας Γης της Θράκης. Η Πεζούλα Ξάνθης, γέννημα και αυτή της υπολειμματικής δράσης της Συνθήκης της Λωζάννης, μέσα από την αναλλοίωτη νηφαλιότητα των συγγραφέων, αποκτά ονειρικές διαστάσεις από τις ριπές μιας ασπρόμαυρης πραγματικότητας".
                                                   ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ Η ΠΕΖΟΥΛΑ
 Στο βιβλίο αναπτύσσεται η ιστορική διαδρομή και η πορεία στον χρόνο του οικισμού της Πεζούλας του Δήμου Αβδήρων του Νομού Ξάνθης. Γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής της συλλογικής και ατομικής μνήμης των κατοίκων, της προφορικής αλλά και της γραπτής παράδοσης αλλά και η αξιοποίηση όλων των πληροφοριών οι οποίες βρίσκονται στα διάφορα τοπικά αρχεία όπως: Γενικά Αρχεία Κράτους, Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης, Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης, Δικαστήρια Ξάνθης, καθώς και αρχεία ιδιωτών αλλά και πληροφορίες βιβλίων τα οποία εκδόθηκαν.
Το βιβλίο νοητικά μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι χωρισμένο σε δυο μέρη, στο πρώτο μέρος το οποίο αποτελεί και είναι μια μαρτυρία και μια μνήμη ενός πρεσβύτερου για το χωριό του Δημήτριου Παντέλα (προέλευση-καταγωγή, τα δύσκολα χρόνια, ασχολίες κατοίκων, σχολείο, εκκλησία). Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το χωριό όπως αυτό καταγράφεται μέσα από αρχεία, έγγραφα, φωτογραφίες, μαρτυρίες και ντοκουμέντα (εισαγωγή, ιστορική αναδρομή, ο τόπος, οι άνθρωποι, τα κτίσματα, οι μαρτυρίες, ιδέες- προτάσεις, επίλογος), όπως αυτά αναζητήθηκαν ερευνήθηκαν βρέθηκαν από τον Αβραάμ Θεοδωρίδη έχοντας πάντα σύμβουλο για την ιστορική επαλήθευση και τεκμηρίωση τον Χρήστο Δράκο, έναν ζωντανό μάρτυρα μιας χρονικής περιόδου του χωριού. Το αποτέλεσμα είναι το παρόν πόνημα της συνεργασίας των τριών συγγραφέων οι οποίοι μέσα από την συλλογική εργασία και συνεργασία προσπάθησαν και επιδίωξαν το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το χωριό, η φύση, ο τόπος, το περιβάλλον, το οξυγόνο, οι άνθρωποι, όλο αυτό το μοναδικό υλικό, αυτές οι μνήμες, αποτελούν την δική μας αιωνιότητα, την δική μας Ιθάκη, το αστραπόχρονο πέρασμα μας. Αυτές οι εικόνες, αυτές οι ψηφίδες αποτέλεσαν την μαγιά μας για την προσπάθεια του παρόντος βιβλίου.
Απευθύνεται σε όλους όσους γεννήθηκαν, έζησαν, αγάπησαν και θέλουν να θυμούνται αλλά κυρίως να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην ύπαρξη και στην συνέχιση αυτού του μικρού μεν, αλλά τόσο μεγάλου και σπουδαίου για όλους εμάς οι οποίοι αναπνεύσαμε, καρδιοχτυπήσαμε και είδαμε μαζί του, την ζωή και την ύπαρξή μας".
Οι Συγγραφείς
Αβραάμ Θεοδωρίδης -  Δημήτριος Παντέλας -  Χρήστος Δράκος   

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »